Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (2) 1 [2] ( последно съобщение ) |
В България се родиха 38 Исус-а и една Мадона, "The Show Must Go On"
pitbull |
Публикувано на: 11.8.2006, 14:38
|
Участник Група: Участници Съобщения: 47 Участник # 362 Дата на регистрация: 4-May 06 |
Има известна доза смях в цялата работа-Българите си кръщават добитъка с еврейски имена Това е подсъзнателно отношение ! Ако ще е дете, ще е Боян, ако ще е прасе, ще е Чърчил!
|
Irnik |
Публикувано на: 12.8.2006, 22:28
|
Новодошъл Група: Участници Съобщения: 3 Участник # 545 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Какво ще кажете за Калоян?
|
bgskin |
Публикувано на: 13.8.2006, 15:08
|
Участник Група: Участници Съобщения: 274 Участник # 69 Дата на регистрация: 4-August 05 |
А за Изидор какво ще кажете? Яко име нали?
http://www.monitor.bg/main/article?sid=&aid=90578&eid=799 Вижте това интервю озаглавено Българи кръщават децата си като коне - Но у нас обичаят да се кръщават децата на бабите и дядовците също ражда нелепи комбинации, както научихме от данните на статистиката… - Това е най-фрапиращият случай на изкривяване на българската именна традиция и то по модел, който се създава в последно време. Ето имена, които съм извадил и от новите, и от старите списъци, които следим. Какво ще ви каже името Янисвета? Или Крисмислава? Или Боцислава? Или Никоела? Аз съм човек, който си вади хляба с езикова теория, с теория на имената. И ще ви кажа, че в случая е заимстван модел, въведен от българите, когато кръщавали конете си. Ние сме конен народ. За да се даде име на новородено конче, се вземали части от имената на кобилата и на жребеца. Така от криворазбрана модерност се въведоха тези хибридни имена, които ние в науката наричаме "конски имена". Българи с конски имена! Говоря от позицията на българската езикова политика и на българския онимен естетизъм. Ние, българите, сме народ, устоял 1300 години с красивото, познатото и традиционното в нашите имена. Трябват ни в тази област хирурзи, които да отстранят ненужното и болното. Знаете, че по новите демократични правила всеки има правото да си избира националността, името и пр. Мога да се нарека Гърмящата пушка и да казвам, че съм ескимос, нищо, че съм българин от поколения. -------------------- ???? ??? ??????? ?? ???????? ?? ??????????????, ???????? ???????? ?????? ?? ??? ????? ?? ???????????.
|
iss |
Публикувано на: 13.8.2006, 16:17
|
||
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 090 Участник # 365 Дата на регистрация: 8-May 06 |
Това ми напомня една история,която няма общо с имената,но е показателна за СЪВРЕМЕННИТЕ ХИРУРЗИПреди години се сдобих с куче,което все още не беше разпространено в България.След няколко поколения (родени от моята красавица)- ми се обади една от първите взели кученце от мен, за да ме покани да стана член на новооткрития клуб на тази порода.Много се зарадвах,но и обесних,че не е в мен родословието на кучето и трябва да изчакам да ми го изпратят от Москва.На това тя ми отговори със смях,че няма нужда..."ще скълъпим едно"...и така и правеха...Член на този клуб така и не станах,но една жена (с доста неугледен вид) го основа и затри родословната връзка на една древна и карасива порода кучета.Ето това са ТЕ...СЪВРЕМЕННИТЕ ХИРУРЗИ! П.П.Умишлено не разкривам породата на кучето! -------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
||
Nemski89 |
Публикувано на: 24.11.2006, 16:34
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 41 Участник # 641 Дата на регистрация: 28-October 06 |
И баба ми ми е разказвала за някакъв нейн познат,който кръстил сина си Вилдерас. В ладимир И лич Л енин ДЕ мокрация на РА ботници и С еляни -------------------- "????????? ?? ???????,????? ? ????????? ?????,????? ? ?????????? ???????? ?? ??????.???? ????? ?????? ???? ?? ?? ?????? ??? 100 ?? ???? ?? ??????????."
??? ??-????? ??? ??? ??-?????? 10??? ??.?.?
|
||
tankista |
Публикувано на: 25.11.2006, 18:14
|
Участник Група: Изгонени Съобщения: 168 Участник # 258 Дата на регистрация: 19-February 06 |
Абе кви български имена ви гонят ве??? Уж сте пичове и знзаете историята пък ся се излагате.
Първо деиствие: Български имена - Аспарух Омуртаг 'Крум Севар Пресиян Кардам Тервел Ирник Борис ... 2-ро деиствие Идва Цар Борис и както сменя религията сменя и имената на хората със Славянски и Гръцки като: Иван Петър Димитър Кирил Кристиян ***мир(всички които завършват на мир) 2ро подеиствие Идват и много евреиски имена покраи християнството Мария Магдалена Йоан Йосив Цар Самуил(напомня за името Samuel което пак е евреиско) Той кръшава сина си Арон и въобще има неква такава линия да се кръщават така. Възможно е и самуил въобще да не е бил българин. 3то- идат турците и си носят имената с тях си Ахмед Мехмед ...(много са и ги знаете) 5то - днепните млади хора официално си режт корена за да не си спомнят с мъка че едно врееме сме били нещо като си сменят имената. Та искам да кажа сме си прецакани по дефолт. Щот ние нямаме нищо общо със славяните(руси и високи) а пък носим техните имена. -------------------- |
Nordman |
Публикувано на: 30.11.2006, 0:12
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 37 Участник # 145 Дата на регистрация: 15-October 05 |
Дядо ми се казваше Курти кръстен по нашенски обичай на дядо си, когато съм го споменавал по един или друг повод името винаги е предизвиквало насмешка. Имам и приятел Пресиян който при запознанство винаги му се налага да си произнася името поне по 5 пъти докато го разберат правилно. Някой то чуват като Персиян и задават тъпи въпроси. Парадоксално е че повечето българи не разпознават голяма част от автентичните български имена. -------------------- [img align=right]http://img70.exs.cx/img70/6006/ef-boots.gif[/img]
|
||
Запознат |
Публикувано на: 30.11.2006, 12:43
|
||
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 759 Участник # 169 Дата на регистрация: 4-November 05 |
То не е парадоксално, а е жалко! |
||
tankista |
Публикувано на: 30.11.2006, 12:56
|
||||
Участник Група: Изгонени Съобщения: 168 Участник # 258 Дата на регистрация: 19-February 06 |
Според мен станалото станало - вече сме с славянски имена и трябва да се борим поне тях да запазим, а не да се поамериканчваме още и още. -------------------- |
||||
Nordman |
Публикувано на: 30.11.2006, 14:11
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 37 Участник # 145 Дата на регистрация: 15-October 05 |
Късно е! Заслушай се някой път в която и да е квартална градинка с майки и малки деца да чуеш за каква палитра иде реч. Нищо чудно бъдещия ни президент да носи името на някоя сапунена звездица от XX в. -------------------- [img align=right]http://img70.exs.cx/img70/6006/ef-boots.gif[/img]
|
||
Севар |
Публикувано на: 30.11.2006, 14:23
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 |
Не сте ли забелязали как най-автентичните, стари и аристократични български имена са обявени за "селски" и "прости". Например екипа на Глави Стриганов работи усилено в тази насока.
А на танкистчето ще напомня, че има намерен камък с надпис "Цар Самуил -самодържец български", който поставя всякакви македонистки претенции на мястото им. |
Nordman |
Публикувано на: 30.11.2006, 14:52
|
||
Точно така е! А сравнението Самуил = Samuel е меко казано нелепо. -------------------- [img align=right]http://img70.exs.cx/img70/6006/ef-boots.gif[/img]
|
||
tankista |
Публикувано на: 1.12.2006, 10:00
|
||||
да може би този цитат от уикипедиа обяснява много неща Father Comita Nikola Mother Ripsimia of Armenia http://en.wikipedia.org/wiki/Samuil_of_Bulgaria това обяснява името му. -------------------- |
||||
Страници: (2) 1 [2] |