Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (5) « първа ... 3 4 [5] ( последно съобщение ) |
Нещо християнско.
Ник |
Публикувано на: 12.3.2008, 19:33
|
Участник Група: Участници Съобщения: 380 Участник # 219 Дата на регистрация: 26-December 05 |
Изчетох внимателно отговорите на публикацията ми.Благодаря на Пасков за подкрепата му и вторият му отговор,който наистина покрива това,което искам да кажа.На Иван искам да кажа,че не съм обиден от нищо,но от опит значм,че понякога без да се прецени позицията на събеседника,се подхожда агресивно,с дидактичен и недопускащ възражения тон!Понякога безмислено!Аз змия в пазвата си не нося!Никога не съм носил и винаги съм бил открит и добронамерен!Подчертавам последното.Да се поясня за Православието:-за мен то е- Пътят,Истината и Живота,Десетте Божии заповеди!Не съм богослов,не блестя със знания,не натрапвам моите,не злоупотребявам с доверие,помагам винаги,когато мога!Какво лошо вижда някой в това?Това е за мен Християнството:"Не лъжи,не кради ипр."Кредото ми ,като Българин-националист, изразено кратко и ясно:"Българин е ,който не лъже,не краде и не сменя вяра за печена кокошка!"Сами виждате как се покриват разбиранията на дедите ни Божиите заповеди!На по-високо ниво или,ако някой чете с предумисъл Библията,може и да срещне неща,които го смущават,но това е въпрос на трактовка.Един вижда едно,друг друго и не може заради субективната позиция на един или друг да виниш цяло учение!Някога прочетох нещо написано,което ми направи впечатление и то е:"Има значение това,което казвам,а не това,което някой е разбрал!"Важи за мен и толкова повече за това,което е казано в Библията!Но искам да кажа,тук съм заради това,че форумът ми харесва с високото си ниво на участващите,заради смелостта им да поставят проблеми,заради това,че има какво да се научи,заради доброжелателността,с която бях приет,след като напуснах Атака и моралната подкрепа,която получих/това не го забравям,дори и вие да имате друга оценка или да не помните/ и точно затова понякога не разбирам проявата на негативизъм,агресивност или нетърпимост.В случая отговора на antijew е балансиран и не предизвиква противоречиви чувства у мен.На Иван доколкото можах се постарах да отговоря!Просто се надявам всички да разберем,че между нас няма антагонистични противоречия и с различията си пак имаме една обща кауза-България!
|
Ник |
Публикувано на: 12.3.2008, 21:47
|
Участник Група: Участници Съобщения: 380 Участник # 219 Дата на регистрация: 26-December 05 |
Дължа на Иван още малко отговори,по някои въпроси,въпреки,че ме надценява по отношение на теологичната ми подготовка.Като прескоча благоразумно “хленченето “си,което не ми е присъщо,напълно съм съгласен с това,че всички Българи по света сме братя независимо от различията,които историята е наложила над нас,като ни е разпръснала по света на групи. Колкото до въпросите на Ели от публикувания материал по отношение на Библията,виждам три момента.първият е за несъответствията-за светлината,за родословието на Иисус,”Не ви нося мир,а меч!”,бих дори допълнил за сътворението от един Бог ,защото и там има съмнение/според Ифандиев “Берешит бара Елоим”,както е било в първоначалният текст,означава Боговете създадоха..,/ Ел в ед.число-Бог/,както и до броя на жертвите в някои от текстовете на Стария завет дадени от евреите и изчислявани на милиони.Обяснението на това е в по късна недобронамерена намеса и нагаждания в текстовете на Свещеното писание. Нееднократно при това. Колкото за описаните действия и събития на хора и групи от хора /Лот и дъщерите му,Исак и Иаков,Авраам и Сара и т.н.,то отговорът е много обикновен-Библията има за предмет да опише случилото се,но не да дава морални оценки за това или онова,което и прави. Третият момент е че в същност “християнският” материал цитиран в случая е определено антихристиянски,особено,ако човек чете внимателно и е по-наблюдателен.Това не е първият от редицата заблуждаващи и “внушаващи доверие” материали с привидно християнска насоченост.Направени са от обучени и квалифицирани в тази насока специалисти.Поставяне на ударението в на пръв поглед проблемни пасажи от Св.Писание, упоритостта на момичето да получи отговори, които безпомощната и изпотена богословка не може да даде ,силният финал за отказ от църквата /”и с диви коне”.. и т.н. всъщност призоваващ и другите да последват примера/,всичко това е една наивна постановка за лековерни! Наистина има място за въпроси и дискусии .Никой не оспорва и всъщност те не са преставали.Но не бива да забравяме,че хора са преписвали,хора са създавали,хора са се намесвали и както се казва и тук субективният фактор е бил на моменти доста силно изявен,което не може да хвърли сянка върху цялото!Какво значение има всичко това за простичкото- “Истина и Человеколюбие”. Тъкмо тези две думи изразяват същността на Христовото учение!И да не забравяме Бжежински,който след разпада на СССР,заявява в прав текст:”Сега наш основен и първи враг остава Православието!”
|
Страници: (5) « първа ... 3 4 [5] |