Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (2) 1 [2] ( последно съобщение ) |
Израил и българин - Петър Дънов, Беседа от Учителя
LETO |
Публикувано на: 12.6.2006, 19:56
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 356 Участник # 154 Дата на регистрация: 22-October 05 |
Не мисля, че е възможно да получиш конкретен отговор на този въпрос. Движение "Войни на Тангра" не е подобно на познатите ни в съвремието организации - регистиррани по "закона за лицата и семействата" НПО. Не е организация с председател, управителен съвет, ЧЛЕНОВЕ и т.н Няма как да получиш отговор на подобен въпрос от ръководството или упълномощено лице - защото няма такова! Единствено ти предлагам да се задоволиш с отговорите на всеки един от нас (ако някой има желание да отговаря). Аз лично не приемам учението на Дънов. И никога не съм го приемал... Просто "дуализма" не ми е по сърце.. и думата Добро с главна буква. Мисля, че това противоречи на природата! -------------------- ... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
|
||
Миро |
Публикувано на: 12.6.2006, 21:47
|
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 503 Участник # 54 Дата на регистрация: 28-July 05 |
Май е обратно-дуализмът е в основата на природата. Всъщност цялата ни планетарна матрица, изградена в триизмерното пространство(3Д) е на основата на дуалността-плюс-минус, мъжко-женско, добро-зло, ангел-дявол.
|
Aset |
Публикувано на: 12.6.2006, 21:53
|
Новодошъл Група: Участници Съобщения: 4 Участник # 425 Дата на регистрация: 10-June 06 |
Дънов е сектант, той взима за основа християнството, украсява го с източни крилати фрази и за глазура- малко негови свободни разсъждения (доста малко, но не това е от значение сега ).
И все пак всеки сам за себе си трябва да почете неговите беседи (или поне да опита) за да разбере за какво иде реч. А пък онова твърдение, че Дънов бил тенгрианец или будист ( извинявам на автора на онова мнение за това че не запомних точно какъв бил ) е направо смешно. Бог е един и той не е Христос, не е Аллах или някой друг, бог е просто Бог, творец на всичко . -------------------- Wasted moments won't return
|
Иван |
Публикувано на: 12.6.2006, 23:01
|
||
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 717 Участник # 80 Дата на регистрация: 12-August 05 |
Дуализмът е предизвикателство. Ако властват инстинките, светът е прост и подреден - няма съмнения, няма противоречия, няма проблем в "ориентацията" ти към кой "лагер" си - светлия или тъмния. Лъвът не се тревожи, че е убиец, когато строшава врата на зебрата. И не смята себе си за добър, когато проявява великодушие към заека. Просто заекът не му е достойна плячка. Друг е въпросът, когато става дума за човек. По-неразвитото съзнание се прехласва по дуализма, защото търси спокойствие и сигурност в монохармоничността. По-първобитният ум след като забележи дуалността, става несигурен. Затова неразвитият човек - на границата между животното и човека, е в по-незавидно положение, както от животното, така и от Човека! Доказват го великите безсмислени жестокости, извършени от и върху получовеци. Въобще малко знаещият човек е способен да постигне хаос, невъзможен за инстинкта. Дуализмът присъства в живота. Но добро-зло, светлина-тъмнина, .... - тези две страни не изчерпват живота. Те са компоненти, но забравяме, че между тях има спойващо вещество. Кое свързва тези компоненти? Мисля да използвам думата равновесие. Но не като безразличие, а като творчество, като откривателство, като божествена искра. Ние българите сме специалистите по равновесието, нали така? Поне на тази планета правим това - изучаваме Дуализма, изучаваме Равновесието и го прилагаме. Това е нашият път. В този смисъл ние, ако би могло да се каже, че сме пристрастени към нещо, то не е към единия или другия от Дуалистичните компоненти, а към Спойващото вещество. Строим държави и градове, умеем да създаваме блага и богатства. Но можем и да разсипваме цели империи без угризения - в името на равновесието. Ние не сме зли, но не целим да ни смятат за добри. Предпочитаме да сме справедливи. Трудно и отговорно е - да. Но е по силите ни. Види се, на тази планета ние правим това. А без спойващо вечество Дуализмът ще бъде не Равновесие, а Хаос. |
||
LETO |
Публикувано на: 12.6.2006, 23:16
|
Участник Група: Участници Съобщения: 356 Участник # 154 Дата на регистрация: 22-October 05 |
Искрено съм ви благодарен за допълненията.
Предпочетох да съм лаконичен. Но явно се оказа, че не съм доразбран. Естествено имаше нужда и приемам забележките и допълненията ви. Просто не съм силен в писането. -------------------- ... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
|
Севар |
Публикувано на: 12.6.2006, 23:41
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 |
Според Зенд Бурджан, който определено е наясно с дуализма и зороастризма, Злото не е от едната страна на везната, а е самото нарушение на равновесието.
|
LETO |
Публикувано на: 12.6.2006, 23:54
|
И не само според него. Мнозина от нас споделят това!
-------------------- ... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
|
Янга |
Публикувано на: 13.6.2006, 0:09
|
Участник Група: Участници Съобщения: 338 Участник # 326 Дата на регистрация: 7-April 06 |
А не са ли доброто и злото относителни понятия?
|
LETO |
Публикувано на: 13.6.2006, 0:30
|
||
Ааа, да си дойде ма думата - относителни са! Защо ли? -------------------- ... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
|
||
gеorgi_nz |
Публикувано на: 13.6.2006, 9:41
|
||
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 384 Участник # 76 Дата на регистрация: 10-August 05 |
Да Янга така е. Както е казал някой (не знам кой) :Всичко е относително, само нищото е абсолютно. И понеже доброто и злото са относителни, НИЕ ще си ги отнасяме към нашата българската ценностна система. Чрез нея ще преценяме. Със поуките за морал на ДРУГИТЕ няма да се съобразяваме. Благодарим им за поуките, много са любезни, но нека си ги запазят за себе си. Това означава толерантноста към циганите (само например) да е не по-голяма от тази към бездомните кучета. И когато глутницата е нарастнала неимоверно, та чак заплашва живота на гражданите и дори реда в града - иде ред да се редуцира. Но когато е малка и не пречи на никого - нека си съществува там някъде на сметището. Относителноста на добро-зло мога и с друг пример да подкрепа: Примерно лихваря Моше от години стриже наивни и изпаднали хора в нужда, но когато действията му от алчност са заплашили или дори отнели живота на невинен - иде ред да му се резне тиквата по българския закон. Бързо и сръчно за да не се мъчи - понеже не е целта да се мъчи. От тук следва че за семейството му се е случило голямо зло, но за обществото пък едно голямо избавящо добро. Понеже тук се преследва справедливоста - нарушение на вселенските закони НЯМА, а се е получило малко сътресение за възтържествуване на нарушения от Моше ред. -------------------- |
||
Янга |
Публикувано на: 13.6.2006, 22:51
|
Участник Група: Участници Съобщения: 338 Участник # 326 Дата на регистрация: 7-April 06 |
От всичко излиза, че живеем в многоизмерен свят, който се крепи на някакъв крехък баланс, чийто полюси лесно могат да бъдат обърнати. Ние си решаваме чрез коя призма да гледаме и съдим нещата, както и кое измерение да си изберем. В нашия случай ние сме българи и естествено съдим кое е Добро, кое е Зло, кой цвят е Бял и кой Черен според вековната ни ценностна система, основана от прадедите ни. Мисля, че донякъде човек се ражда с личното си възприятие за пространството и измеренията. Причината за това може да се крие дълбоко в генетичния ни код, обогатяван и наслояван с хилядолетия. Например много от осиновените като бебета циганета, въпреки че са възпитани от и като бели хора си остават цигани по възприятие и ценностна система.
От нас, обаче, зависи дали ще изведем тази информация наяве като я приемем съзнателно или ще се оставим да ни наложат друг модел. Да се надяваме, че повечето българи имаме силна генетична памет, която не се поддава на манипулации... |
Страници: (2) 1 [2] |