www.Voininatangra.org

НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Висшето образование

Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Висшето образование, има ли смисъл и какъв?
Янга
Публикувано на: 26.5.2006, 17:55
Quote Post

Участник

Група: Участници
Съобщения: 338
Участник # 326
Дата на регистрация: 7-April 06

QUOTE (georgi_nz @ May 25 2006, 11:38 AM)
QUOTE (Янга @ May 23 2006, 07:25 PM)
Аз в момента като кандидат-студент се сблъсквам с всякакви гародии и наистина се чудя има ли смисъл? .....................................................................................Ориентирах се към инженерните специалности, защото там по мое мнение няма кой знае каква пропаганда и манипулация, не че съм страшен математик...
Както и да е - да вляза, да изкарам, пък после ще говорим. Прекалено е рано да обсъждам неща, които не съм видяла.

Искам само да кажа с какво съм се сблъсквал.
Понеже съм завършил инженерна специалност, и групата ни беше с наполовина момичета. Почти на 90% от тях когато дойде ред да се изучават инженерните похвати и начин на мислене - бяха като паднали от Марс. Женския тип мислене е по-далеч от тези неща. Не искам никой да се обижда, ама жената е по-напред в други неща от мъжа, не в тези.
Вярно, че имахме две-три колежки в потока, дето бяха на ниво, та и отгоре, но останалите до завършването все се питаха "Аз какво правя тук?". Пожелавам ти да те приемат там където ти е най на сърце и да си от добрите инженери, но
не забравяй какво ти казах за моите наблюдения като студент.
Ако математиката не ти се отдава много - силово може да подходиш и наизустяваш, но в техническите науки математиката е навсякъде.
Ако си от тези жени, които не се плашат от отверки, клещи , чук и поялник - значи правилен ти е избора.

По принцип искам да стахна архитект, но май ще се задоволя с инженер, няма начин вече.
Майка ми е завършила ПГС (днешното ССС), така че знам много добре къде отивам.
Относно мисленето- никога не съм се разбирала с жени за начина на свършване на определена работа и никога не съм могла да работя в екип с момичета. От малка общувам повече с представители на мъжкия пол, така че сигурно несъзнателно съм придобила малко по-друг начин на мислене. Не ме е страх от клещи или от каквито и да е било инструменти:) Обикновено у нас найка ми все се занимаваше с подобна дейност, така че сигурно е наследствено...
Математиката не ми е от слабите места, но малко съм я учила в училище и това ми е главния проблем. Иначе бързо схващам и винаги съм била добре по физика или неща свързани с компютри. Не мога въобще да зубря - винаги трябва да разбера дадено нещо за да го запомня. Точно това мое "качество" ме отказа от биологията - не мога да уча наизуст.

П.С. И аз винаги съм смятала, че нашето висше образование е един пълен фарс. Но и с него, и без него си за никъде, така че трябва да стиснеш зъби и да изкараш 4 - 5 години. Пък после каквото дойде - дойде.
PM
gеorgi_nz
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 1 384
Участник # 76
Дата на регистрация: 10-August 05

Янга, значи това което казваш за себе според мен би те интегрирало добре в една група с инженерна специалност. Инженерните науки не предполагат зубрене, а разбиране и вникване в теорията. Както и творческо мислене за решаване на даден казус.
Както е аксиомата , че важно е да знаеш в кой справочник да намериш даните, а не да ги помниш.

--------------------
????? ????????? ????, ????? ? ???????????!
?????? ?? georgi_nz
PMEmail PosterUsers Website
Petee
Публикувано на: 27.5.2006, 21:17
Quote Post

Участник

Съобщения: 358
Участник # 382
Дата на регистрация: 15-May 06

Никой не се е издигнал без изпитания. Питайте евреите да ви кажат :)
Лошото е, че само шепа хора могат да си наложат сами постоянство и желание за работа. Масата предпочита "месомелачката" да я тегли с желязно въже. Иначе няма съмнение, че днешното образование е подигравка с човечеството.
"Ние ще вземем на служба младите и съобразителните" казва онзи възрастен господин в изповедта си. Докато съществува паричната система те ще са непобедими.
PMEmail Poster
Иван
Публикувано на: 27.5.2006, 21:38
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 717
Участник # 80
Дата на регистрация: 12-August 05

QUOTE (Petee @ May 27 2006, 08:17 PM)
Никой не се е издигнал без изпитания. Питайте евреите да ви кажат :)
Лошото е, че само шепа хора могат да си наложат сами постоянство и желание за работа. Масата предпочита "месомелачката" да я тегли с желязно въже. Иначе няма съмнение, че днешното образование е подигравка с човечеството.
"Ние ще вземем на служба младите и съобразителните" казва онзи възрастен господин в изповедта си. Докато съществува паричната система те ще са непобедими.

Ще вземат на служба младите, може и съобразителните, но със сигурност само тези от тях, които почитат Мамона.
Освен това тези младите може да решат да са на служба, но не и да служат.

Помислете защо не са могли "да вземат на служба" примерно Стефан Маринов.

Докато съществува парична система, те, слугите на Мамона ще бъдат не непобедими, а непобедени на тяхното бойно поле - парите. И докато съществува парична система, те ще продължават да стесняват възможностите си за маневриране и спасение, а ние ще продължаваме да изнамираме начини да напуснем или разрушим системата им.
PM
БРАНЪ
Публикувано на: 29.5.2006, 13:45
Quote Post

Участник

Съобщения: 315
Участник # 383

Според мен висшето ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕ е инструмент за нивелация.
Всички влизат различно умни и излизат еднакво глупави.
Целта е 'диплома', начинът -'приспособяване', цената 'обезличаване'.
Начинът по който Орфей е образовал няма нищо общо с начина на проф. д-р кн доц. и т.н. господин едикойси!

--------------------
???? ????????? ???????? ???, ?????? ????? ???? ?? ???? ?????!
PM
Damond
Публикувано на: 29.5.2006, 14:36
Quote Post

Новодошъл
*

Съобщения: 6
Участник # 269
Дата на регистрация: 1-March 06

не смятам, че негативният подход към висшето образование в България е най-правилния. като част от тази структура и с риск да бъда обвинена в липса на патриотизъм, продажничество и прочие, ще се опитам да направя една съпоставка. личен опит
в момента завършвам съвместна българо-френска докторантура, т.е. работя във Франция по 6 месеца в годината. става дума за един от най-престижните университети тук, със сравнително добра база. базата е ключов фактор, тъй като в моята работа се нуждая от доста скъпа апаратура, която Химически факултет на СУ няма как да си позволи.
имах възможността да направя паралел между нашето и френското образование. теоретичната ни подготовка е много по-добра, преподавателите ни определено са по-взискателни. относно това дали обясняват по-добре не мога да се произнеса. то си е индивидуално...някои хора имат нужда от повече разяснения, други са способни и сами да си изведат част от материала.
поради липса на солидна база за експерименти в България, френските студенти и докторанти водят по практически умения. лошото е, че тези умения понякога се заключават само в натискане на копчета, но без разбиране принципите на действие на дадена апаратура.
от лична гледна точка, тук получих умения, които ще ми позволят в бъдеще да оборудвам лаборатория в България и обуча достатъчно хора, за да не се налага да тичат из Европата, за да успеят да си напишат някоя публикация.

продължавам нататък. какво означава "обезличаване" в резултат на висше образование? че всички мислим еднакво? че всички сме еднакво глупави ли? съжалявам, но определено не съм съгласна да ми бъде поставен подобен етикет. защото за тези 5 години измежду "магистралки, алкохол и трева", се научих да "разсъждавам". научих се да мисля логично, да съзирам връзките между нещата...противно на мнението, че жените не го могат. научих се да разчитам на себе си и уменията си: с клещи, поялник, горелка и прочие инструменти, част от ежедневната ми работа. ако това е промиване на мозъка...приветствам го.
запознах се с много хора от различни нации, открих сходно на моето мислене у колеги, за които дори не бих го предположила и се научих да ценя още повече родината си...това, което приемах за даденост и което ми липсва до болка.

това е лично и доста емоционално възприемане на нещата. може би мнението ми важи само за т. нар. естествени науки, може би при останалите е различно...а може би "висшето" може да бъде оценено само от човек, който е мечтал за това, който е посветил на учението почти целия си досегашен живот.
ако бях отишла в Софията, само за да избягам от провинцията и да се забавлявам и развратнича в Студ. град, щях да приема тези 5 години (+3) за пълна загуба на време...
PMEmail PosterICQ
Севар
Публикувано на: 29.5.2006, 15:28
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 2 371
Участник # 13
Дата на регистрация: 11-July 05

Уневрейситетите, както им казвам аз, като цяло са се превърнали в едни масонски котила за промиване на мозъци и вербуване на нови кадри. Но слава Богу, истинските природни гении се раждат от само себе си, а не благодарение на школовка. Пример: лесничея Виктор Шаубергер.
Какво ще кажете за последния 24-ти май (или може би от миналата година, не съм сигурен)? Устроиха военно полагане на венци пред паметника на св.св. Кирил и Методий на фона на "Българийо, за тебе те умряха". Аз мисля, че светите братя не са умирали, а ще са вечно живи, защото е живо тяхното дело. Наскоро някакви учени от БАН измислиха една нова гадост - т.нар. системата за транслитерация на българските думи, с което да се отвори пътя към заличаването на кирилицата.
PMEmail PosterUsers WebsiteICQ
LETO
Quote Post

Участник

Съобщения: 356
Участник # 154
Дата на регистрация: 22-October 05

QUOTE (Севар @ May 29 2006, 02:28 PM)
Наскоро някакви учени от БАН измислиха една нова гадост - т.нар. системата за транслитерация на българските думи, с което да се отвори пътя към заличаването на кирилицата.

.. или както сме казвали и преди:
Ако някой има проблеми с кирилицата да си транслетерира собствената азбука..
.. ние нямаме подобно желание smil4334af067a7a3.gif

--------------------
... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
PM
Севар
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 2 371
Участник # 13
Дата на регистрация: 11-July 05

Държави като Франция дават пари за компютърно оборудване в чуждестранни университети на хиляди километри. Навсякъде поставят табели "laboratoire frankophonie". Питайте един французин дали иска да се "транслитерира" неговата азбука с всичките наклонени чертички и заврънтулки. Но докато има кой да дава, ще се намира и кой да иска.
PMEmail PosterUsers WebsiteICQ
БРАНЪ
Публикувано на: 31.5.2006, 22:33
Quote Post

Участник

Участник # 383

И понеже сега съм в сесия ще кажа:

висшето е враг на мислещите човеци

Знанието няма нищо общо с висшето

висшето е висша наглост

--------------------
PM
LETO
Quote Post

Участник

Съобщения: 356
Участник # 154
Дата на регистрация: 22-October 05

QUOTE (БРАНЪ @ May 31 2006, 09:33 PM)
И понеже сега съм в сесия ще кажа:

Приятелю, желая ти леко четене....
Още по-леко вземане на изпитите.. и нека Небето е с теб smil3dbd4e398ff7b.gif
Много от нас са го минали това, имай вяра в себе си...
Ще дойде време, когато ще ти се наложи да използваш наученото.. и изпитаното!
..а за сега успех! smil3dbd4e4c2e742.gif

--------------------
... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
PM
БРАНЪ
Quote Post

Участник

Участник # 383

Благодаря

--------------------
PM

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020