Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (2) 1 [2] ( последно съобщение ) |
Висшето образование, има ли смисъл и какъв?
Янга |
Публикувано на: 26.5.2006, 17:55
|
||||
Участник Група: Участници Съобщения: 338 Участник # 326 Дата на регистрация: 7-April 06 |
По принцип искам да стахна архитект, но май ще се задоволя с инженер, няма начин вече. Майка ми е завършила ПГС (днешното ССС), така че знам много добре къде отивам. Относно мисленето- никога не съм се разбирала с жени за начина на свършване на определена работа и никога не съм могла да работя в екип с момичета. От малка общувам повече с представители на мъжкия пол, така че сигурно несъзнателно съм придобила малко по-друг начин на мислене. Не ме е страх от клещи или от каквито и да е било инструменти:) Обикновено у нас найка ми все се занимаваше с подобна дейност, така че сигурно е наследствено... Математиката не ми е от слабите места, но малко съм я учила в училище и това ми е главния проблем. Иначе бързо схващам и винаги съм била добре по физика или неща свързани с компютри. Не мога въобще да зубря - винаги трябва да разбера дадено нещо за да го запомня. Точно това мое "качество" ме отказа от биологията - не мога да уча наизуст. П.С. И аз винаги съм смятала, че нашето висше образование е един пълен фарс. Но и с него, и без него си за никъде, така че трябва да стиснеш зъби и да изкараш 4 - 5 години. Пък после каквото дойде - дойде. |
||||
gеorgi_nz |
Публикувано на: 27.5.2006, 0:00
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 384 Участник # 76 Дата на регистрация: 10-August 05 |
Янга, значи това което казваш за себе според мен би те интегрирало добре в една група с инженерна специалност. Инженерните науки не предполагат зубрене, а разбиране и вникване в теорията. Както и творческо мислене за решаване на даден казус.
Както е аксиомата , че важно е да знаеш в кой справочник да намериш даните, а не да ги помниш. -------------------- |
Petee |
Публикувано на: 27.5.2006, 21:17
|
Участник Група: Участници Съобщения: 358 Участник # 382 Дата на регистрация: 15-May 06 |
Никой не се е издигнал без изпитания. Питайте евреите да ви кажат :)
Лошото е, че само шепа хора могат да си наложат сами постоянство и желание за работа. Масата предпочита "месомелачката" да я тегли с желязно въже. Иначе няма съмнение, че днешното образование е подигравка с човечеството. "Ние ще вземем на служба младите и съобразителните" казва онзи възрастен господин в изповедта си. Докато съществува паричната система те ще са непобедими. |
Иван |
Публикувано на: 27.5.2006, 21:38
|
||
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 717 Участник # 80 Дата на регистрация: 12-August 05 |
Ще вземат на служба младите, може и съобразителните, но със сигурност само тези от тях, които почитат Мамона. Освен това тези младите може да решат да са на служба, но не и да служат. Помислете защо не са могли "да вземат на служба" примерно Стефан Маринов. Докато съществува парична система, те, слугите на Мамона ще бъдат не непобедими, а непобедени на тяхното бойно поле - парите. И докато съществува парична система, те ще продължават да стесняват възможностите си за маневриране и спасение, а ние ще продължаваме да изнамираме начини да напуснем или разрушим системата им. |
||
БРАНЪ |
Публикувано на: 29.5.2006, 13:45
|
Участник Група: Участници Съобщения: 315 Участник # 383 Дата на регистрация: 15-May 06 |
Според мен висшето ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕ е инструмент за нивелация.
Всички влизат различно умни и излизат еднакво глупави. Целта е 'диплома', начинът -'приспособяване', цената 'обезличаване'. Начинът по който Орфей е образовал няма нищо общо с начина на проф. д-р кн доц. и т.н. господин едикойси! -------------------- ???? ????????? ???????? ???, ?????? ????? ???? ?? ???? ?????!
|
Damond |
Публикувано на: 29.5.2006, 14:36
|
Новодошъл Група: Участници Съобщения: 6 Участник # 269 Дата на регистрация: 1-March 06 |
не смятам, че негативният подход към висшето образование в България е най-правилния. като част от тази структура и с риск да бъда обвинена в липса на патриотизъм, продажничество и прочие, ще се опитам да направя една съпоставка. личен опит
в момента завършвам съвместна българо-френска докторантура, т.е. работя във Франция по 6 месеца в годината. става дума за един от най-престижните университети тук, със сравнително добра база. базата е ключов фактор, тъй като в моята работа се нуждая от доста скъпа апаратура, която Химически факултет на СУ няма как да си позволи. имах възможността да направя паралел между нашето и френското образование. теоретичната ни подготовка е много по-добра, преподавателите ни определено са по-взискателни. относно това дали обясняват по-добре не мога да се произнеса. то си е индивидуално...някои хора имат нужда от повече разяснения, други са способни и сами да си изведат част от материала. поради липса на солидна база за експерименти в България, френските студенти и докторанти водят по практически умения. лошото е, че тези умения понякога се заключават само в натискане на копчета, но без разбиране принципите на действие на дадена апаратура. от лична гледна точка, тук получих умения, които ще ми позволят в бъдеще да оборудвам лаборатория в България и обуча достатъчно хора, за да не се налага да тичат из Европата, за да успеят да си напишат някоя публикация. продължавам нататък. какво означава "обезличаване" в резултат на висше образование? че всички мислим еднакво? че всички сме еднакво глупави ли? съжалявам, но определено не съм съгласна да ми бъде поставен подобен етикет. защото за тези 5 години измежду "магистралки, алкохол и трева", се научих да "разсъждавам". научих се да мисля логично, да съзирам връзките между нещата...противно на мнението, че жените не го могат. научих се да разчитам на себе си и уменията си: с клещи, поялник, горелка и прочие инструменти, част от ежедневната ми работа. ако това е промиване на мозъка...приветствам го. запознах се с много хора от различни нации, открих сходно на моето мислене у колеги, за които дори не бих го предположила и се научих да ценя още повече родината си...това, което приемах за даденост и което ми липсва до болка. това е лично и доста емоционално възприемане на нещата. може би мнението ми важи само за т. нар. естествени науки, може би при останалите е различно...а може би "висшето" може да бъде оценено само от човек, който е мечтал за това, който е посветил на учението почти целия си досегашен живот. ако бях отишла в Софията, само за да избягам от провинцията и да се забавлявам и развратнича в Студ. град, щях да приема тези 5 години (+3) за пълна загуба на време... |
Севар |
Публикувано на: 29.5.2006, 15:28
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 |
Уневрейситетите, както им казвам аз, като цяло са се превърнали в едни масонски котила за промиване на мозъци и вербуване на нови кадри. Но слава Богу, истинските природни гении се раждат от само себе си, а не благодарение на школовка. Пример: лесничея Виктор Шаубергер.
Какво ще кажете за последния 24-ти май (или може би от миналата година, не съм сигурен)? Устроиха военно полагане на венци пред паметника на св.св. Кирил и Методий на фона на "Българийо, за тебе те умряха". Аз мисля, че светите братя не са умирали, а ще са вечно живи, защото е живо тяхното дело. Наскоро някакви учени от БАН измислиха една нова гадост - т.нар. системата за транслитерация на българските думи, с което да се отвори пътя към заличаването на кирилицата. |
LETO |
Публикувано на: 30.5.2006, 0:37
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 356 Участник # 154 Дата на регистрация: 22-October 05 |
.. или както сме казвали и преди: Ако някой има проблеми с кирилицата да си транслетерира собствената азбука.. .. ние нямаме подобно желание -------------------- ... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
|
||
Севар |
Публикувано на: 30.5.2006, 1:21
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 |
Държави като Франция дават пари за компютърно оборудване в чуждестранни университети на хиляди километри. Навсякъде поставят табели "laboratoire frankophonie". Питайте един французин дали иска да се "транслитерира" неговата азбука с всичките наклонени чертички и заврънтулки. Но докато има кой да дава, ще се намира и кой да иска.
|
БРАНЪ |
Публикувано на: 31.5.2006, 22:33
|
Участник Група: Участници Съобщения: 315 Участник # 383 Дата на регистрация: 15-May 06 |
И понеже сега съм в сесия ще кажа:
висшето е враг на мислещите човеци Знанието няма нищо общо с висшето висшето е висша наглост -------------------- ???? ????????? ???????? ???, ?????? ????? ???? ?? ???? ?????!
|
LETO |
Публикувано на: 1.6.2006, 1:43
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 356 Участник # 154 Дата на регистрация: 22-October 05 |
Приятелю, желая ти леко четене.... Още по-леко вземане на изпитите.. и нека Небето е с теб Много от нас са го минали това, имай вяра в себе си... Ще дойде време, когато ще ти се наложи да използваш наученото.. и изпитаното! ..а за сега успех! -------------------- ... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
|
||
БРАНЪ |
Публикувано на: 1.6.2006, 9:27
|
Благодаря
-------------------- ???? ????????? ???????? ???, ?????? ????? ???? ?? ???? ?????!
|
Страници: (2) 1 [2] |