www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> Годината Дилом (на Змията) - година шеста

Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topic

> Годината Дилом (на Змията) - година шеста
Йордан_13
Quote Post

Админ

Група: админ
Съобщения: 16 718
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

https://www.voininatangra.org/modules/xcgal...F3%F0%E8%FF.jpg
Кво сте го размятале, тоа кичест габър?;))) Кат навъртите 1000 негови снимки във Фес-а и дървото ще стане напълно безинтересно;))), понеже непрекъснатото фоткане и публикации задръстват съзнанието. И кво кат сте го снимале? Еми и аз съм го снимал;))) Ама, знаете ли, защо? Защото е най-добрият символ на Годината Дилом и на китайската дървена змия;))) на връзката между Субан Верени и Умай Дилом! Значи вие гледате тва дърво и нищо не виждате, красиво дърво, причудливо, сензационно... А, аз виждам Дървото...! Затова, не обичам туризма и туристите, които историческият Първи отдел на Духовна Сигурност, днес известен и като Библиотекарски институт, натири по баирите да ойкат кат изоглавени;))) Това е огромната разлика между мен и вас и между мен и милиционерите;))))
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 10.2.2025, 19:00
Quote Post

Админ

Участник # 544

Генетиците стъкмистици, гато са опират на генетичните изследвания подобно доцента Чобанов, за да докажат тезите си и най-вече, как нямаме нищо общо с чувашите и волжките българи, това са основно двата пеераса Серафимов и "От ИЗвора", не си спомням кой пеерас стоеше зад тва, забравят за "хиатусите" и особено за 1000 годишният праисторически хиатус от краят на късната каменномедна епоха до ранната бронзова епоха, както и този от 7 век, посочен от Ваклинов между нас и Рим. Междувпрочем, за този дълъг праисторически хиатус свидетелства и "Сказание за Чулман". Той е вследствие епидемия почти напълно унищожила населението на Балканите в ония времена. Няма пак да се повтарям. Четете! То, днес е и лошо да кайш, че си наследник на онези, защото за нищо не ставаш;))) Аз, не знам, отде тва самочувствие, че си нещо велико, днес, като не си. Ами, не си. Боклук и пеерас си! Така че, не мърси с идентификацията си, славните българи. Ти не си тях! Не си! Ти си смешко!;)))
1. " В началото на 4-то хилядолетие настъпва дълговременен хиатус, причините за който учените не са в състояние да посочат. Нито това, как животът отново се е възродил, за да продължи с периода на Бронзовата епоха."
2. "Разполагаме с малко сигурни стратиграфски данни, но от тях става ясно, че селищата от РБЕ в Северозападна България са тънкослойни – имат от един до три строителни хоризонта. В случаите, когато са върху енеолитно селище, винаги има стратиграфски хиатус. Раннобронзовите селища в Южна България имат по-дълговременен характер. Селищната мрежа бележи значителна гъстота – селищата са разположени средно на 3-10 км."
3. "Стратиграфските и топографските наблюдения обаче показват навсякъде, че между късноричския и ранновизантийския пласт, от една страна, и старобългарския, от друга, не съществува никъде функционално-градоустройствена и културна връзка. Двата основни пласта представят две различни по своя характер култури с ясно изразен стратиграфски хиатус между тях. Двете култури са отделени една от друга с историческа и етно-културна цезура. Средновековните български жилища (землянки) и други постройки (черкви и други) не се съобразяват с останките от старите градове и почти никъде не ги използуват цялостно или частично за предназначението, което те са имали в античността. [14]"

Да и да добаваsmil4341944e6b0c8.gif В годината Дилом съм заложил още един хиатус! Той ще дойде, защото Умай ще трябва да върне чедата на Тангра, при което автоматически ние, ставаме излишниsmil4334ad8a149e0.gif Защото, Деца ли сме на Тангра? Я, четете в интернет smil4334af067a7a3.gif Не! Значи, ще измреме и на наше място, какво? "Изгрява алпски род - нов български народ". Вервайте ми, той нема да има нищо общо с нас, ние сме срам за българската история и битност!
PMEmail Poster
anti666
Quote Post

Отдаден

Група: Участници
Съобщения: 2 435
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06

а и да добава. В годината Дилом съм заложил още един хиатус! Той ще дойде, защото Умай ще трябва да върне чедата на Тангра, при което автоматически ние, ставаме излишни. Защото, Деца ли сме на Тангра? Я, четете в интернет. Не! Значи, ще измреме и на наше място, какво? "Изгрява алпски род - нов български народ". Вервайте ми, той нема да има нищо общо с нас, ние сме срам за българската история и битност!

Този хиатус тук ни е добре известен и не е нещо ново под слънцето. Само че откъде ще дойде този род? Ще се спуснат от Небето както някога ли? Нашите деца, няма други. Няма и да има.
PM
anti666
Quote Post

Отдаден

Група: Участници
Съобщения: 2 435
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06

За функционално неграмотните (надявам се да не са четящите тук, освен ушевците). Но за тях да поясня. Хиатус значи прекъсване. В контекста учените нямат обяснение каква е причината за този хиатус в началото на 4-то хилядолетие (разбирай преди Хр). Ние сме писали тук за него. Писали сме и каква е причината за това. Във "фалшификатите" като Сказание за Чулман също е писано. Когато Фархат ги е публикувал 1994г, сегашните българските учени са ходели прави под масите, а комунистическите като Анчо Калоянов са мълчали като бити гъзове за този хиатус. До 2000г. историята на България започваше с 681г и някакъв си скитски хан, дошъл да наруши рахата на ристиените гърци.

Та в България скоро или ще има пак хиатус и ние ще сме свидетелите му. Или ще има Саракт. Еврия, евразийско, анадолско, европейско развитие... всичко в канала!
Само българите я имат тази поговорка "След нас - потоп!". Разни империи го разбраха вече, но други не са си взели урок. Така че на чичко Ротшилд предсказанието може и да се сбъдне, но не баш както те го смятат.
PM
Йордан_13
Публикувано на: 12.2.2025, 12:07
Quote Post

Админ

Участник # 544

QUOTE (anti666 @ 12.2.2025, 10:54 )
а и да добава. В годината Дилом съм заложил още един хиатус! Той ще дойде, защото Умай ще трябва да върне чедата на Тангра, при което автоматически ние, ставаме излишни. Защото, Деца ли сме на Тангра? Я, четете в интернет. Не! Значи, ще измреме и на наше място, какво? "Изгрява алпски род - нов български народ". Вервайте ми, той нема да има нищо общо с нас, ние сме срам за българската история и битност!

Този хиатус тук ни е добре известен и не е нещо ново под слънцето. Само че откъде ще дойде този род? Ще се спуснат от Небето както някога ли? Нашите деца, няма други. Няма и да има.

Както каза, някой си Стоян Заров, вчера във Фес-а: Тоз няма много връзка с централният мозък. Той от некво сдружение "Български щит", но подобни сдружения, много. Днешните българи трудно разбират,че тенгриянството не е рацио, то е изцяло ирацио. В рациото следва да има някаква логика, която да даде обяснимост и най-вече предвидимост. Точно затова ни го смениха с християнство и ние станахме лесно обясними и предвидими сиреч "прочетен вестник".
Та, кога, как и с кого, Тангра и Умай Дилом ще решат. Ние, нямаме още тази възможност да го правим. Но, включването ни в алпският ред, който Умай създава, раьдайки децата на Мар, ще ни даде тази възможност в бъдеще. Възможността да конструираме бъдещето си, днес, дори само енергйино-идейно е в този прозорец, който ни дава 12-сет годишната цикличност на календара, с който се включваме в макроцикъла и оттам въздействайки върху алпите, общувайки с тези сили на Тангра да преуреждаме и променяме целият микрокосмос. А гърците и римляните са този микрокосмос. Сами си го казват. Така че, как ще стане, кога и с кой, тук вече това ще се реши на много по-високо ниво от нашето.
PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

https://www.voininatangra.org/modules/xcgal...6146&fullsize=1

Юлия Павликова е българка от Крим! Има кримски българи и Крим е български!;))) Россияни не съществуват! Това е термин измислен от Путън за претопване на неруските народности. Да ви кажа, много остро ще бъде поставен въпроса на блатните твари, руснаците за българският език, не като славянски, а като български език и за изключването на всички българи в РФ от термина "россияни". Българите са си българи! С една дума, ние тепърва ще се включваме във войната срещу Русия, на много по-високо ниво от оръжията, докато сичките тие, блатни пеерасчета, не кажат, че са българи, т.е. че ги нацифицираме, че ги БЪЛГАРОНАЦИФИЦИРАМЕ! ДИЛОМ, ДИЛОМ - НА TАНГРА НОВ ЗАКОН!
Основна задача на всички българи по света е да БЪЛГАРОНАЦИФИЦИРАТ РУСНАЦИТЕ!
PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

https://www.youtube.com/watch?v=bku-MNzIvsA...-kwbk6wisH0nUng

Много точна песен, много добра в съзвучие с Годината Дилом. Сега то, без християнските забежки в нашият случай няма да мине, но това е Умай, т.е. Богородица;))) В Тенгриянството тя ражда много алпи, но един от тях Иджик играе ролята на спасител на българите. Нищо различно, само дето не е еврейско. Най-важното е, че Умай поддържа Равновесието премахвайки излишъка на зло, но и излишъка на добро;))) Хм;))) Равновесието в дуалността на добро и зло е това, да ги няма излишъците на двата принципа. Но, когато когато говорим за мир при нея, нейният мир е чрез война;))) хм, докато мира, който носи съпруга й Слънцето, Имен Ат е чрез мъдростта. И ако търсим мир, същностен мир, не феноменален мир, него можем да го търсим в следващата година формиращата тридата от години на българското семейство, това на съпруга и Мар Имен Ат - Слънцето, Годината на Мъжа. Интересното е, че коня по принцип си е военно животно и дори неговият динамизъм е военен, но дори така в тази година на Слънцето или на Коня, можем да говорим за мир. А Умай е Турун и Амашинсем - военноначалник и воителница, воюващата жена;))) Това при чувашите е ясно изразено и при българките също, ха-ха-ха, но те го правят по други начини, не толкова с физическа сила.

https://trud.bg/a/articles/от-бога-владетел...Au3fM1MGNgs6MUA
===========================================
Знанията ни за съпругите на владетелите на Първото българско царство са оскъдни. От запазените исторически източници е трудно да отговорим дали при езическите владетели е имало многоженство. На времето проф. Константин Иречек твърди: “Старите българи имали, ако не много, поне две жени...” Наистина, многоженството е широко срещано в древния свят, особено при владетелите. Има го и при иранските и други индоевропейски народи, каквито в основата са и древните българи. И все пак, в изворите се говори главно за “наложници”, а владетелят е имал една “първа”, законна съпруга. Български канове, приели християнството (например Кубрат и Тервел), е трябвало безусловно да имат моногамно семейство. За владетелките след официалното приемане на християнството имаме сравнително повече сведения. Голяма част от българските царици са чужденки - показателно свидетелство за мястото на Българското царство в международните отношения.
Днес са ни известни имената на 31 владетелки на България от средата на IХ до края на ХIV в., за които имаме поне бегло споменаване в исторически извори. Ако прибавим онези от т. нар. езическа епоха, броят им трябва да бъде увеличен с още двадесетина съпруги на български канове и неизвестно колко техни сестри, дъщери и близки родственици. От известните ни 31 владетелки 12 са българки, 9 византийки, 2 сръбкини, 2 влахини, 2 унгарки, 1 рускиня (от днешна гледна точка украинка), 1 французойка, 1 куманка, 1 еврейка. В редица случаи, както е обичайно за аристокрацията и владетелските династии, българските владетелки имат и арменска, куманска, татарска, руска, т. е. украинска, немска, френска, италианска и други “кръвни” връзки... Това е естествено при характерната за Средните векове практика на династични бракове.
=========================================================

Тук искам оново остро да репликирам: Кубрат и Тервел не са били християни! Ако те се бяха покръстили, автоматически щяха да бъдат убити, т.е. удушени. Именно това е същността на "бунта" срещу Баръйс станал Михаил. Това не е бунт, субагите отиват да приложат закона, т.е. да удушат Баръйс;))) Ако беха успели, днес щехме да сме единствената тенгриянска държава в света и абсолютно жило в задника на целият християнски свят;))) ИДИЛ репа да ядат;)))Тези са дечковци пред нас, които умеем да усвояваме качествено човешкото тяло;)))
Сега за българското семейство. Колкото и да говоря за него, то не засяга голяма част съвременните българки, ха-ха-ха..., макар че, реално те живеят пак езически, ама другата се води любовница;))) Не са ччччрист;))) Значи, Тангра няма съпруга. Тогава по кой модел е посоченият по-долу? Ама, разбира се! На алпа Мар и Умай, Пижу и Пенда;))) Семейство с две жени е този модел! И не искам да ми се мрънка от жените;))) само ще ме слушате, защото съм йерархия над вас, т.е. аз съм този, който Жената тачи сиреч Умай;))) Затова, ще ме слушате. Сега, отново чуйте! Този модел не е създаден от мъжа, а от самата Умай! Как? Колко пъти да ви обяснявам? Умай е Артимас (недокосната от мъж) и тя иска да запази това. Как? Като създава свой втори образ. Слушате ли ме, внимателно на 8 март?:))) Тя създава свой втори образ, именно Бозби, Кошутата, Сърната, която Мар опложда и тя ражда децата му, но тя не участва в гледането им. Гледането, кърменето и възпитанието им го прави самата Умай! Ама, как така? Ами, така! Умай е Бозби, Бозби е Умай, това е една и съща жена в две лица;))) Затова имаме първа съпруга, старшата съпруга, знатната дама и втората съпруга, но тя не е наложница, тя е пак съпруга, защото е същата тази Знатна Дама! Възможно ли е, това в съвремието? Абсолютно;))) Просто не трябва да има сблъсък на егото: този мъж е мой, защото аз съм по-по-най. И в този сблъсък се включва и мъжа, нарочно: - Кажи ми, ако ме обичаш, че аз съм най-красивата, единствената и неповторимата;))) Защо карате мъжа да ви лъже?;))) Той тогава ще ви излъже! Затова, ако една жена има много силно его, този модел е неосъществим и се реализира "сиво" сиреч идва "любовницата" и започва войната и драмите, раздялата и самотата. Вторият модел е този на алпа Субан Верени, който си е чисто многоженство понеже на Акатуй всяка година, той получава в дар най-красивата девойка на селището. Вашите траки са живели по него;))) Анадъмно? ;))) Анааааа...дък!;)))) Ето ви знанията, за да не са оскъдни!

И. М.: Вчера под поста на И.Х. за раждаемостта аха да споделя нещо и се спрях ... Сега ще кажа ...и аз имам една официална дъщеря. Има и други две деца, момче и момиче - родени от сестра ми, но заченати с мое ДНК . Нещо като Умай и Бозби. Нямам физически контакт със зетя. Но обичам децата му като свои и дори участвам пряко във възпитанието им...
Й. С.: Очакваш да се стъписам, да те упрекна? Тва е яко. Медитирах върху това и влязох в усещанията, които си имала... Много яко. И наистина е реализация на този модел. Точно така, трябва да се приеме втората, като сестра.
PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

Ся, да каа чи, лекции и семинари по тангризъм нема да изнасям. Ку одъртея и изкуфея, тогава мой да ма попитате пак!;))) Но, сега, тангризъм нема да преподавам. Оти? Оти тангризъм го наричат хазарите, ние го наричаме Тенгриянство - Система от Вярвания в Тангра. Затва ви каам чи за преподавателска дейност на тангризъм, ни мъ търсете. Има си ора за тва, да ви гълчат туй-онуй и вий да кихнете, туй-онуй;))) Другото, което е при мен Тенгриянството е достижение на един много личен път, който едва ли вие, искате да извървите, дори няма и да си го пожелаете;))) Неслучайно, ви публикувах интервюто с казахстанската шаманка Жана, моят път е много сходен с нейният. И затова при мене, разбирането за Тенгриянството е доста особено сиреч аз съм минал през всичко и съм видел, че там нема фючър;))) Нема фючър за Българите, иначе за определени хора винаги ша има фючърен келепирец, оти има си овце за тва стадо, да си блеят и овчери да ги водат. Затова реагирам често много остро на определени работи и приказки, оти аз тва съм го минал и ся некои иди и почва да ми продава същите краставици в нова опаковка: - Аре, на майка си в... нали... Иначе, ако вашата съдба и вашият път ви води натам, вървете си го, не ме слушайте;))) Та, Тенгриянството за мене е Съдба; Съдбата да бъдеш Българин. Нищо повече. И когато говоря за практика, в която искате да сме заедно, за да научите нещо за Тангра, е, днес рязох лозови пръчки на ситно за подпалки за другата зима и тва е Тангра; утре ша обръщам с правата лопата, ако дойдете да обръщате с мен, тва е Тангра, след това ще сея, ако дойдете да сеете с мен, тва е Тангра, след това ще скокнем до гората за дръвца, ако искате да дойдете с мен, тва е Тангра, ако дойдете с мен да дигнем една греда за покрива на къщата, това е Тангра, след това ша си готва едене, ако искате да готвите с мен, това е Тангра;))) и т.н. и именно в тези дейности като светкавица се проявяват идеите и философиите, които ви пиша в интернет. Тенгриянството е цялостен динамизъм, едновременен динамизъм на вътрешното и външното, т.е. нищо наготово и поднесено на тепсия като "учение". Самият динамизъм ви открива Тенгри, самият динамизъм ви дава ръст да докоснете Небето. Затова, Тенгриянството на Запад е наречено Динамизъм;))) сиреч Дилом.
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 25.3.2025, 15:36
Quote Post

Админ

Участник # 544

https://bnt.bg/news/shto-mi-e-milo-i-drago-...337723news.html

Г-жо Маркова, вие тук сте като адвокат на християнството;))) Да бехте постъпила в женски метох, щехте сте по-полезна, а не да ставате учен. Така нареченият "народен календар" е синкретизъм между тенгриянството и християнството и този синкретизъм силно отличава българското православие от гръцкото. Когато този синкретизъм изчезне, както се случи в 21 век, тази част от българите, които остават християни автоматически се превръщат в гърци или евреи. Българи сме, не защото сме с Христос, а защото сме с Тангра! И защото в този Исус е припознат Иджик Алабуга, както Симеон уверява печенегите тенгрияни да се покръстят, защото това е една и съща вяра в Иджик;))) Но, вярата в Иджик е само малка част от вярванията в Тангра. Те са много по-многопластови и комплексни. Нали... Затова, синкретизма е важен, защото той пази народностната ни цялост и единство. Сега, в 21 век много ясно ще видите, как ще се разделим рязко на два клона, които ще воюват, защото едните ще представляват Константинопол, а другите Плиска;))) Далновидността тогава е била да останем единни чрез синкретизма, който всъщност е тенгриянско православие;))) Така спираме гърците, защото те са смятали, че с християнството ще ни римлянизират/латинизират подобно античното население, т. нар. "траки". Те през 4 век вече са ползвали ефикасно християнството като социална сила и много добре знаят, че това работи. Тук е вече далновидността, мъдростта, да няма разделение, както сега вече неизбежно се случи в 21 век понеже новите християни не приемат вече синкретизма под давление на гърците, долу. Особено тези в Асеновград... Тва там са големи гръцки говеда! Календара на българите не е християнски, но имаме преплитането му с християнското летоброене и леточислене. Не, българите си имаме свой уникален календар;)) където, нали пък 12-сет животни, т.е. алпи, числово съответстват на тези 12-сет апостоли, но в никакъв случай не бих искал подобно смесване, защото няма да е коректно, тъй като ангелите в повечето случаи са еврейски персонажи и кабалистични сефири. Не искам това омесване, при нас, нещата са ясни и точни. Предупреждението го правя, за да няма попълзновения и циркове. В нашият синкретичен народен календар, ясно се вижда, че българина е част от макрокосмическият цикъл и е обратното, става въпрос за християнски елементи в тенгриянска среда, не обратното на твърденията на Маркова, че тези наши народни обредности са с християнско самосъзнание, не. Факта е, че дори попове не присъстват често на освещаванията на жертвоприносите, т.е. те са гонени и бити, даже, но това няма да се каже в такива предавания. Но е факт. Наличието на толкова много женска обредност в март е вследствие на това, че Умай е съпруга на Мар - Слънцето, т.е. Слънчева Невеста. Това маркира цялата обредност в месеца. Женската половина е особено активна, мъжът остава иманентен, но всичко това са прави именно в идеята за мъжа;))) Женската инициация е именно в идеята за бъдещият съпруг и това не е случайно. Затова имаме метаморфозите на Умай от Старица - Аби в девойка (кизи), съответно нейната змийска природа трябва да се трансформира в девича, тя трябва да стане земна жена, която трябва да намери своят съпруг. Тук имаме грижата на Умай в съхранение свободата, която трябва да има женският принцип. Затова, мъжа отсъства. Умай не е имала тази свобода. Тя става съпруга на Мар - Слънцето поради волята на Тангра. Но, като жена на Мар вече, тя става изразител на хармонията между двата принципа и най-вече на това, женският принцип да има свободата, която не нарушава хармонията, съответно волунтаризма на волята в мъжкият принцип да бъде такъв, щото да не нарушава хармонията. И това е нали, смисълa на Пижу и Пенда. Това е намерената взаимност, осъществената хармония. В семейството си, Умай има своята свобода, но, пак казвам, свобода, която не нарушава хармонията и взаимността. И именно, червеният пояс и червеното знаме, това е сватбеното знаме на Мар. Ясно е посочено:

(17) На младоженците Мар подарил
червено знаме –
казал, че то прогонва
всяка нечиста сила...

И именно това превръщане на животинската форма на Умай в човешка се маркира с появата на самодивите и прогонване на змиите, които пък от своя страна са душите на починалите прадеди, т.е. портала към този свят на него ден, Благовец се отваря в обратна посока - да всмуче, да върне в другото, в тяхното времепространство, неговите обитатели. Енергетиката на този свят не е необходима вече, защото Умай придобива образа на "кижи" - девойка, на земна жена. Разбира се, тук трябва да се мисли комплексно, защото душите на прадедите подлежат на прераждане и Умай ще трябва да ги върне отново във физически тела - "Земята е бременна". Важното е, че човека съзнателно е част от макрокосмическият цикъл, той е динамичен участник в него. И тази смяна на формата от Дилом - змия към девойка ражда несключените, некръговите хора. Те са подготовка за прераждане на душите, защото се играят от момите, които са бъдещите майки. Разбира се, тук, християните могат да спекулират, да кажат, че това е една библейска представа за змията и жената, само че, тази библейска представа не е самородна, тя е въз основа на по-стари текстове, които са включени във въпросната Библия. Разбира се, освен змийският контекст, ние на Младенци имаме и жеравният контекст, който е другата форма на Умай, птичата и там жеравите кацат и стават моми. Нещо, което е вече почти забравено в съвремието и останало далече назад в миналото, разбира се, до завръщането на Тенгриянството, с което ние отново възвръщаме тези представи. Ще ме извини проф. Маркова, но култа към Божията Майка въобще не е християнска представа, такъв култ не съществува в Евангелията;))) Там, Мария е силно детерминирана от Христос, което всъщност е така и в Тенгриянството - Умай е силно зависима от сина си Субан за реализацията на своите държавни проекти. И тук вече, стигаме до момента, когато момата трябва да стане съпруга и майка. В българското тенгриянство, тя не намира веднага човешки мъж;))) Първом, най-добрата и красива девойка става съпруга на някой от алпите Чулман или Субан! За Чулман е обяснимо. Той е от алпите около когото трудно се завъртат алп бики, не е от най-красивите и желани партньори, докато при Субан е наобратно и той не оставя никакъв шанс за другите понеже е полигамен, т.е. събира всички хубави девойки за себе си. Именно тук трябва да търсим смисъла на обичая Връбница, Цветница, Куклинден. Той се празнува именно на реката или при извора на реката и това не е случайно. Това е обряд, който определя съпругата на алпа Чулман, която, обаче не може да бъде невеста на Субан, т.е. не може да бъде любена от земя. Тя е "шан кизи" - Красавицата, която Субан Верени - Дракона, Змея с радост би взел за себе си. Затова, магиката на Умай осъществена чрез моминският сбор/тиас край реката в почит към Чулман, за който са и ладийките от папур, (за да осигури успешно корабоплаване) и хвърлянето на венците във водата, всичката тази обредна магика е, за да се избере жена за Чулман и тя да не може да бъде открадната от Субан;))) Затова, тя има отделно прозвище "шан кизи", докато момите определени за Субан са Цветанките - Гюлджихан, т.е. мома с името Цветана или Роза и т.н. е код, че тя принадлежи на Субан, на Змея. Ритуалът е много ясно описан:

(43) А в Чишма- кене
хората отивали при изворите
и ги почиствали
с пеене на песни.

(44) Те хвърляли в изворите
сребърни и златни монети,
“за да се множи и лови
рибата във водата”.

(45) Слагали във водата
дървени паници,
“за да плават
навсякъде корабите”.

(46) Привързвали към храстите
разноцветни ленти,
“за да не се късат
мрежите по време на лов”.

(47) Пеейки песни за Лаиш,
хората извличали от водата
всякакви боклуци и пясък,
“за да не се натъкват на плитчини”.

(48) После девойките
край чистия извор
танцували и пеели
своите песни за Чулман,

(49) а най-хубавата девойка
хората обявявали
за “Шан-къзъ” –
невеста на Чулман.

(50) Обличали я в прекрасни одежди
и устройвали сватбен пир,
на който ядяли и пиели това,
което били донесли от вкъщи.

(51) По подобен начин и в Чачак Байрамъ
хората избирали
невеста за Субан,
само че я наричали Гюлджихан...

(52) Казвали хората на Шан-къзъ:
“Ти не си по-лоша от Гюлджихан,
така че бъди добра съпруга
на Чишма-Бабай.

(53) Никога не се карай
с другите невести
и бъди добра снаха
на Мар Джайтасир”.

Така. Тук вече виждаме много ясно, първообраза на Връбница/ Цветница, който има и втора част. След като стане вече съпруга, избраница на Чулман, тя може да бъде докосната и припозната и от човешкият мъж, който съответства и носи качествата на алпа Чулман и девойката се поделя между двамата. По този начин българите и алпите се сродяват. Затова, този мъж победител в състезанието, можем да счетем, че е човешкият образ на алпа Чулман. Хайде да видим:)))

(54) След празника Шан-къзъ
оставала за една нощ до водата,
заедно с момъка,
който плувал по-добре от всички.

(55) А по-късно вече почнали за оставят
момъка, победил
в играта Лапър
и го наричали Гуруглъ...

(56) В нея съперниците
със завързани очи
и голи до кръста
се шибали един друг с бичове.

(57) А побеждавал и получавал
почетното име Гуруглъ онзи,
който нанасял най-много
точни удари...

(58) Гуруглъ оставал със Шан-къзъ
само до полунощ, а после си тръгвал,
защото считало, че след полунощ
при нея идва самият Чулман...

(59) Като устройвали сватбата за Чишма-Бабай,
всички весело се прегръщали един друг, -
считало се, че след това
хората не ще бъдат засегнати от Чулман.
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 26.3.2025, 10:29
Quote Post

Админ

Участник # 544

Tъй, тъй;))) Годините Дванш, Верени, Дилом, Имен са особено подходящи за това;)))

https://www.youtube.com/watch?v=_NRowFYmETg...AwYvwsA5ASUnHcg
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 29.3.2025, 18:09
Quote Post

Админ

Участник # 544

Под носа ни. Канадска компания откри много злато
Тези стойности съответстват на приблизително 150 милиона тона минерализирана скална маса, според оценките на Zijin Mining
https://www.standartnews.com/biznes/pod-nos...ato-592154.html

Вижте ся, долколкото разбирам, тва е в днешна Сърбия или Румъния. Може да са наши Западните покрайнини, но нема кой да ни ги върне;))) Не и без война. Аз с днешните поколения като управляващи само война ви липсва;))) Не бива да завиждаме по комшийски;))) От заглавието таи черна завист;))) Не забелязвате ли, тенденцията - фирмите са или канадски или китайски, но това е само разцветка, зад тях стоят слугите на Яга - евреите, а зад евреите стои тъма тархана Яга Албасти. Златото е негово. Ако искаме да бъдем негови слуги, бързо ще станем. Яга обича да му се слугува. Обича слугинчетата, които копаят и му добиват златото;))) Ако имахме силна Българска държава, може би, щехме да го опазим от Яга, поне нашето в нашата територия. Но, ние нямаме Българска държава. Държавата днешна е една илюзия на Яга и затова Тангра я разрушава, защото България не може да бъде собственост на Яга. Ако, вие искате да сте слуги на Яга, това ще се уреди бързо - България ще изчезне, на нейното място ще дойде друга държава и вие ще бъдете едни доволни слуги на Яга - нахранени, напоени с висок стандарт на живот! Високият стандарт на живот, това е Яга Албасти! Защо? Защото идва със златото. Това е. Искате лъскави жени, искате луксозни хотели, искате Дубай, ще го имате, нямате проблем, но цената ще я платите. Затова, внимавайте какво искате;))))
PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

Слънцето има съзнание и се намесва в живота на земята - теорията, която променя това, което знаем за света
https://trud.bg/a/articles/слънцето-има-съз...7YDQCFR56zLq74w

Идеята, че Бог е във всичко се нарича Пантеизъм;))) неграмотници и е част от духовната ритмика на Българското Тенгриянство. Еладските, късни философиски размисли на Плотин, Платон, Питагор и т.н. въобще не ни интересуват! Това е въпиющата гръцка простотия - опит да се осмисли духа, вместо да се живее и всеки опит за рационализъм на това води до Маркс, Енгелс и Ленин, т.е. до болшевизъм! Единствената Вяра, в която Слънцето е живо същество е Българското Тенгриянство, нещо повече, То там е тархан на алпите поставен лично от Тангра. Защо? Защото е космичното смирение, т.е. Мар може да единява и обединява непримиримите иначе вселенски начала и да служи, да служи на тази част от Вселената, в една организирана система, даваща възможност за съществуването на белтъчният живот. Ако Мар не служи смирено, белтъка отива на кино;))) Но, това касае Годината Имен Ат, не Дилом. Не е случаен факта, че в народният ни фолклор, Слънцето дори си има човешко име Райко.
PMEmail Poster

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topic

Нови участници
Любомир 10/12/2024
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020