Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
ДУМИТЕ НА КУБАР (в годината Етх, 154 г. пр. н.е.), "Песен за потомците на Атай"
Йордан_13 |
Публикувано на: 11.3.2022, 14:49
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 494 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
риятели
ДУМИТЕ НА КУБАР (в годината Етх, 154 г. пр. н.е.) (214) Завършил тази песен Кубан с тези думи: “Джам Иджик събра 7-те племена под своята власт. (215) Благодарение на това се образува единният велик народ на българите, животът на който бе направляван от самите Небеса. (216) Таргиз се отказа от властта, но с това не предизвика хаос, а накара всички да помислят за необходимостта от единство. (217) Азан веднъж каза, че е решил да разшири Кашан от Афджан-Идес до широкия Сулдан. (218) И се случи тъй, че Кашан действително застана начело на Аскъп – сякаш той бе успял в това. (219) Всички тези непонятни за хората действия стават понятни, когато кажем: (220) Ясно е, че тези действия са извършени по внушението на Тангра – и затова те са постигнали целта си. (221) И затова аз, Кубан, жителят на бреговете на сакланската река, потомък на славните Иджик, Таргиз и Азан, (222) който се реши да пее за великия Аскъп, моля Всемогъщия, Величайшия Тангра: (223) “Вразумявай мен, Създателю, и моите приятели, както вразумяваше моите предци, помагайки им!”. (224) След многодневен пир приятелите се разотишли по своите владения, но винаги се срещали край Аратеб. (225) Когато приятелите се срещнаха в годината Ет [154 г.пр.н.е.] вече на средна възраст, аз изпях това толгау. (226) Онези, които ще пеят това “Чулман толгау” след нас, - нека също да почитат Небесата и обичая. (227) Нека вземат те една чаша бал и триъгълен хляб – и да възхвалят Всевишния. (228) Като възхвалят Всевишния, нека те да възславят всички известни и верни слуги на Тангра. (229) А като възхвалят слугите на Тангра, нека възхвалят нашия скъп обичай – опората на Българската земя. (230) А като възхвалят обичая, нека възхвалят всички наши славни предци, защитавали обичая. (231) А като възхвалят старите славни герои, нека възхвалят младите борци за обичая. (232) Нека не угасва огънят на Анагар в сърцата на българите – и пламъкът на Аратеб. (233) Вечно здравей, Аскъп, – наши иле, нека Тангра увеличи нашите сили! Вечно здравей, български роде, нека в щастие той винаги да живее! |