Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
"Стани нине, господине"-преработена и допълнена, автор;Йордан Стайков
Йордан_13 |
Публикувано на: 20.12.2021, 12:03
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Стани нине, господине,
Тебе пеем домачине: отвори ни тежки порти, че ти идем добри гости, добри гости коледари! Тръгнали сме чак от снощи, в тези дълги, тъмни нощи, Добър глас сме ти донели благи вести – личби бели: Болг се роди, ой Коледо, снощна вечер, мой Коледо снощна вечер по вечеря, ой Коледо, мой Коледо; (Славите ли, Млада Бога, дружино ле! Отговор: Славим!) Колко звезди в ясно небе - толкоз челяд в тази къща, златни ябълки в градина, руйно вино на лозина И козици и юници, Вакли ягнета - звездици колко билки по земята, толкоз здраве в тази къща. Болг се роди, ой Коледо, снощна вечер, мой Коледо снощна вечер по вечеря, ой Коледо, мой Коледо! (Славите ли, Млада Бога, дружино ле! Отговор: Славим!) Стани, нине, господине. Стани нине, посрещни ни Тебе пеем, Бога славим: Болг се роди, ой Коледо, снощна вечер, мой Коледо снощна вечер по вечеря, ой Коледо, мой Коледо! Да сте живи, да сте здрави, до година, до Амина! |
Йордан_13 |
Публикувано на: 20.12.2021, 12:11
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Тия дни бях седнал да свиря на китарата, тази велика наша обредна коледна песен, основна в коледуването, но не само. Тя има различни текстови варианти, редакции и адаптации, но като я свирех, нещо не ми звучеше и се чудех, дали аз я свиря лошо или има нещо друго. Като се събрах тъй в себе си, разбрах, че причината бе в текста. Липсваше му древното българско. И така я прекомпилирах и редактирах като добавих някои нови неща, като основното е възгласът "Болг се роди Коледо, тази вечер Коледо", като така върнах в нея, централният древнобългарски мотив за Българската Държавност и нейният Кана Субиги, чието раждане, физически и духовно е символ, както на нейното обновление, така и символ на нейното ново изграждане, което следва ритъмът на космичните цикли. Българският Кан винаги е бил, както човек, тъй и бог, защото е носител на Божествената Слава, Силата на Тангра на земята. Затова неговото рождение се асоциира с Млада Бога.
|
Йордан_13 |
Публикувано на: 2.1.2022, 11:26
|
|