Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Средство да нямаш врагове. Иван Вазов
Йордан_13 |
Публикувано на: 31.10.2019, 1:45
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 427 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
7.08.2019 г., 19:54 ч.
Прокуратурата настоява ВСС да вземе мерки срещу "Сега" segabg.com СРЕДСТВО ДА НЯМАШ ВРАГОВЕ web "Преклонената главичка остра сабя не сече" - тази истина едничка кой би смял да отрече? Както всички умни хора аз не ритам тръна бос, с големците се не бора и им ставам сявга мост. На богатий шапка клата и на силний казвам: да! И затуй ми е душата мирна, весела всегда. Се е харно за челяка да е скромен и разбран: не пречупва се гръбнака от един учтив метан. За начала, убежденья в препирня не влазам аз, нито ме е много еня кой що мисли тоя час. Що е бяло, черно, сиво аз не знам - не ща да знам. И готов съм услужливо право всекиму да дам. Интереса си обаче нивга ази не презрях и със силните най-паче винаги съгласен бях. Туй завидно положенье аз дължа на тоз си нрав; често тегля униженье, но пък пътят ми е прав. Завчера една плесница аз изядох например от един простак - бъбрица. Ах! Какъв постъпък чер! Що вий мислите, че сторих? - Че предложих там дуел? Не, аз хитро се престорих, нищо че не съм видел. По туй светът има право тих човек да ме зове, и уверен съм на здраво, че аз нямам врагове. Пловдив, 1882 |