Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Хайдушките булки
Ванина |
Публикувано на: 28.9.2014, 12:55
|
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 556 Участник # 5 217 Дата на регистрация: 27-January 13 |
ДЕНА И ЗВЕЗДА ЗОРНИЦА
Дена из двори ходеше, дребни си сълзи ронеше и към небето гледаше. На небе грее Зорница, Дена Зорници думаше: - Зорнице, мила сестрице, ти като рано изгряваш и като ясно поглеждаш нагоре, сестро, надоле, ти не видя ли, Зорнице, моето либе Никола - Никола млада войвода, из тая гора зелена вярна дружина да води от седемдесет юнака, от седемдесет и седем? Кажи му, сестро Зорнице, прави, що прави Никола, дружина да си разпусне, при мен Никола да дойде, че ми е, сестро, додяло, додяло и докривяло, дет ме Никола остави под було и под венчило, самичка самоволничка: сама къщата да редя, сама из двори да шетам, сама на нива да ходя, на нива още на лозе. Че ми е още додяло, додяло и докривяло, дет ме Никола остави да ме окайват хората, хората, сестро, комшии, хората, мойте роднини: "Как ли Никола прежали, че си Деница остави под було и под венчило, самичка самоволничка, хубава още гиздава, като трендафил в градина?" Че ми е още додяло, додяло и докривяло от свекър и от свекърва, ниско земята да гледат, под носа да си хортуват, хортуват да ми надумват. Ала ми й, сестро, най-много, най-много, сестро, додяло, додяло и докривяло, да ме причаква юзбаши, кога за вода отивам, отивам и се завръщам, котлите да ми напива, в очите да ме поглежда и да ми дума тез думи: "Дено ле, булка хубава, хубава още гиздава, ти имаш снага фидана, ти имаш очи череши, ти имаш вежди гайтани и лице бяло й червено - петровска росна ябълка, нали е язък, Дено ле, за твойта хубост и младост, кога си нямаш драговник!" - Мълчи Зорница, не дума, ала на Дена продума: - Дено ле, хубавелке ле, хайдушка млада невяста, снощи си рано огреях, ясно гората погледнах, сред гора огън гореше и до огъня хайдути - Николовата дружина. Сичките ядат и пият, Никола млада войвода, той на бял камък седеше, бял камък, бял самороден, не яде, ще не пие, често към мене поглежда, поглежда и ми наръчва: "Зорнице, мила сестрице, да кажеш, сестро, на Дена, на мойта булка хубава, да знае Дена, да знае, че съм на Дена приготвил хубаво рухо хайдушко и тънка пушка бойлия, и остра сабля френгия, и още чивте пищови; при мене Дена да дойде, на пред дружина да върви, син-зелен байрак да вее." "Зорнице, мила сестрице", въ други песни "Слънцето ти е побратимъ, та иди него та питай" Сродници имаме на Небето. Чрезъ звездите се осъществява "телепатията" Плеадите, личен опитъ, че пращать и предаватъ послания на и отъ любимъ човекъ. Страшно е жената да остане сама. Не е въ естеството на жената да люби повече отъ единъ мъжъ. Остави ли я той, остава тя самоволничка завинаги. Блаженна е тя кога Любето й я взьомне на Животъ и Смърть. Ахъ, славни времена! Ще се повторятъ ли някога? |