Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (4) 1 2 [3] 4 ( последно съобщение ) |
Махат от учебника Вазовия “Кочо”, Четивата за зверства и насилие отиват
Eлтимир |
Публикувано на: 29.3.2006, 17:16
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 17 483 Участник # 15 Дата на регистрация: 17-July 05 |
Държава в държавата и цивилизация в сянка. Наша българска държава и наша българска цивилизация. Да видим как ще ни противостоят. Няма да могат, уверявам ви. Нека да изнесем на сайта нашата българска култура и история, пък да ги видим тогава. И без "българи-юдеи" и "българи-негри", както е при Зиези. Тук, при нас ще бъдат само български българи. Навити ли сте до почваме?
-------------------- |
Иван |
Публикувано на: 29.3.2006, 22:20
|
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 717 Участник # 80 Дата на регистрация: 12-August 05 |
Ами да почваме.
Нека всеки да действа в любимата си област на историята, културата и науката. Смятам, че с течение на работата и обсъждането ще разберем необходимото ниво на задълбоченост, изчерпателност, безпристрастност и личен принос. Какво предизвикателство, а?! Нашата цивилизация, нашата България навлиза в новата епоха! |
Искрица |
Публикувано на: 30.3.2006, 9:30
|
Участник Група: Участници Съобщения: 226 Участник # 243 Дата на регистрация: 26-January 06 |
Днес сутринта гледам колежката си купила някакъв вестник. Заглеждам се и ме грабва заглавната страница, на която с големи букви е изписано :”Умира ли българската азбука?”. Зачитам се и ето на какво попадам: “ Според новия стандарт за транслитерация, родното “Ъ” ще се изписва с латинското “А”. Звукът, който прави българският език уникален сред славянските си братя (айде бе!!!-бел. моя), ще падне жертва на европейската интеграция...Българисти, англинисти, испанисти и германисти не можаха да спасят уникалната буква. Задачата е направо непосилна.....Предложената алтернатива “Ъ” да се изписва с”Y”, както е във фонетичната азбука, се оказа неприемлива, защото англоговорещите, към които е ориентирана транслитерацията на българските имена ще са истински объркани.. Все пак родните лингвисти се примириха, че трябва да се избере по-малкото зло. Според тях, с която и латинска буква да означим уникалното “Ъ”, никой чужденец няма да може да произнесе звучното име Трън.” –в.”За всяка жена” бр.13
Ха сега да видим, колко глупости има в тези няколко реда! Значи да изберем по-малкото зло и кое е то бе, господа лингвисти? Ми що пък да не вземем да изхвърлим окончателно от употреба не само буквата “Ъ” ами и звука и повече никога да не го ползваме, че да не затрудняваме англоговорещите по света. Че защо трябва мен или който и да било българин да го засяга дали чужденеца щяло да му е трудно да учи или произнася думи на български! Дали го бърка бай англичанина как аз уча ограничения му език, в който няколко букви правят един звук, а една дума има по 20 значения? За германците да не говорим. Друго следствие е, че ще започне масова смяна на табелите на населените места, улици и т.н., за да са изписани на два езика. В колко европейски държави го има това?! Разбирайте, че някой пак ще се налапа с пари от тази акция. На година се дават по около 1,5 млн.лв. за смяна на табели, а при масовата смяна кой знае колко ще са! |
Bell |
Публикувано на: 1.4.2006, 2:42
|
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 861 Участник # 101 Дата на регистрация: 5-September 05 |
В тоя случай нека лапат повече и да сменят по-малко табели....
За мен лично е важно на табелите да си пише името на кирилица и на никакви азиятски чингели пък дали ще има добавка на английски ми е все тая. |
Севар |
Публикувано на: 1.4.2006, 15:18
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 |
Това е опит за тиха и ефективна културна асимилация. Разни небългари (разбирай чифути) внедрили се на ключови позиции в медиите, продуцентските и рекламни къщи постоянно ни пробутват техните си търговски марки от рода на КариZма, Ди4о, Скре4 и други такива тъпотии.
Но как ви се струва ние да въведем такава "система за транслитерация" и да пишем "тенк ю", "гуд морнинг" и т.н. Идиотско е нали? Обаче обратното не е идиотско, даже е модерно, защото така са им казали. Всичко е в главите на хората. Така, че ако се промени мисленето на хората, ще се промени и самата скапана действителност, която ни заобикаля. |
Bell |
Публикувано на: 1.4.2006, 15:51
|
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 861 Участник # 101 Дата на регистрация: 5-September 05 |
Да то е ясно тва и е много лесно да се каже но като гледам чифутите имат повече успехи сред реконструкцията на мисловната ни дейност....
Разбира се, че съм против такива лайна като транслитерация и тн - не ме разбирай погрешно. Българският език е уникален, матерният език структурира мозъка и неговите неврони които са показател и метод за развиване интелигентността и мисловните способности. То остава да си задгърбим и езика и сме до там. Аз лично обожавам нашия език и ми доставя изключително удоволствие да го говоря....нали ми се налага с месеци да говоря предимно друг! После още повече се наслаждавам на българската реч!!!!! |
Янга |
Публикувано на: 7.4.2006, 18:47
|
Участник Група: Участници Съобщения: 338 Участник # 326 Дата на регистрация: 7-April 06 |
Но пък за сметка на това ще слагат цигански, еврейски и турски митове и легенди наред със старогръцките, които се учеха по литература в девети клас. Колко неочаквано, нали? Нека от малки свикваме децата, че са граждани на Ориен...опа Европа. А за старобългарски фолклор знаем само от бабите, някои книги или почти легални интернет страници... Така ще е и занапред, трябва да свикваме, че е нелегално да си българин, а да искаш да учиш преданията и вярванията на своя народ е равно на фашизъм, расизъм, нацизъм, шовинизъм, ксенофобия и както искате го наречете. Наистина е хубаво, наред с националната, да се знае и митологията и на други близки региони, например изцяло на Европа (Скандинавската Едда и германските митове да речем), но на нас наистина ще ни е по от полза да знаем само турската и циганската, защото не са пропити от омраза и нацизъм...А когато станем част от огромната еврейско-тюрко-романска (не ромо, а ромска, защото нали ромите идват от Рим=> са наследници на висшите ромеи) империя тези знания ще ни трябват да даже ще бъдат задължителни. Освен това като гледам висшите морални ценности на Талмуда и ромския етнос сигурно техните предания са пропити отвсякъде с поучителност...
|
Спорт-Здраве |
Публикувано на: 7.4.2006, 18:56
|
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 934 Участник # 301 Дата на регистрация: 24-March 06 |
Съмнявам се,че дечко означава "отдалечен с определена възрастова граница".
Съгласен съм, бивша учителко Елена, че има дълъг списък от много добри имена.Нима мислите "госпожо" ,че не мога да изброя и аз все още бушуващи пламъци на просвещението? Лошото обаче е,че мога да умножа списъка по 100 и да го нарека "Противоположен". Следващия път ще казвам "с изключение на госпожа Елена и нейните колеги,подготвили децата да устоят на бъдещото разложение на личността,преди да се пенсионират". |
Eлена |
Публикувано на: 10.4.2006, 2:58
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 138 Участник # 213 Дата на регистрация: 13-December 05 |
Язвителен си ... тъжно. Поне 20 годинки имам до "пенсия", ако ... ги доживея де... "Дечко" е едно позабравено вариативно обръщение на по-възрастен човек към по-млад от него и в моя случай съдържа в себе си предимно ... носталгия по щастливите ми учителски години. Извини ме , ако съм те засегнала, "Хай-Ма-Не"-НЦЕ (или Хай-Ма-НеЧКО) . Малък принос към разширяване на познанията ти по морфология на БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК в частта "Обръщение", ... : дете - детенце (най-употребяван модел) дете - дечко (по аналогия с чич-КО, лел-КО и т.н.) щъркел - щъркелЧЕ, щъркелЧО (ако е ... ПОРАС/т/НАЛ)!!! и т.н. .... ---------------------------- Не съм от "Мислещите" явно, ма карай .. тва е СЕРСЕМ друга тема и ... -------------------- ???! ??????? ? ????!
|
||
Спорт-Здраве |
Публикувано на: 10.4.2006, 10:13
|
Често пишещ Група: Участници Съобщения: 934 Участник # 301 Дата на регистрация: 24-March 06 |
Вярвам, че със същия успех ще изчистиш и паяжините от "младеж" в речника си. Не смятам да отклонявам повече темата.
|
Eлена |
Публикувано на: 11.4.2006, 10:58
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 138 Участник # 213 Дата на регистрация: 13-December 05 |
Не бери грижа за моя речник - доста по-богат е от твоя, ... "ХайМаНа". Има в него и "пубер" и "тийнейджър", и ... юноша, и хлапе. И все са от Активния ми речников запас. Отскоро си тука и няма как да знаеш, че в моя употреба обръщението младеж = МладЕж и направо си е комплимент за хм.... особи като теб. И да ти разясня: публикуваните тук мои мнения не са ОТКЛОНЕНИЯ от темата за съдбата на произведения като "Кочо". Размисли` малко и ще разбереш, ако имаш с какво де ... но това е АБСОЛЮТНО РАЗЛИЧНА ТЕМА. ........ Конкретно и за СЛЕПЦИ : Ще махнат не само възрожденските автори; не само отделни произведения и цели поетични Цикли на класиците ни. Ще изтрият и СПОМЕНА за БОГАТСТВОТО НА РОДНИЯ НИ ЕЗИК, като го наводнят с чуждици и евфемизми и то с ЖЕЛЕЗНИЯ АРГУМЕНТ, че видите ли: "Няма ги реалиите, с които се обозначават съответните думи"... Та така, юначе. Нещата са малко по-Различни и като тълкувание, и като ДЕЙСТВИЕ. -------------------- ???! ??????? ? ????!
|
||
Спорт-Здраве |
Публикувано на: 12.4.2006, 11:04
|
По-различни като тълкувание от кое? От твоето тълкувание на "младеж" ? Заблуждаваш се,ако си мислиш, че хората около тебе ще се съобразяват с твоите измислени тълкувания.Но все пак,ако го разбираш като комплимент,задръж си го.
И по-различни от кое действие? Не се осмелявам да те обвиня в бездействие,защото не съм запознат, вземайки предвид опита ти на бивша учителка, с твоите усилия да спасиш "Кочо".Колкото до мен,бъди уверена,че правя всичко,на което съм способен на това ниво на развитие,за да се боря против абсурда(макар и широко понятие).Няма да пояснявам,защото съм сигурен,че знаеш за какво говоря.Все пак биологичните разлики между нас,особено в черепното съдържимо,не са толкова големи. а по темата - както винаги ще трябва да устоим и на този удар и сами да премахваме чуждиците от "активния си речник"... |
Гневен |
Публикувано на: 6.5.2006, 14:00
|
Читател Група: Участници Съобщения: 23 Участник # 363 Дата на регистрация: 6-May 06 |
Знаете ли какво правя аз? Дъщеричката ми е на 9 годинки в трети клас и направо ми е пламнала главата, като гледам какво учат по така наречения предмет "Човек и общество". Чисто и просто всеки месец я водя на концерти на ЕПИЗОД (където впрочем е пълно с млади хора, развяващи български знамена). Две от новите им песни са КОЧО и АСПАРУХ - невероятно добри. Знаете, че албумът им "Българският Бог" е изцяло по стихове на Вазов и Ботев! И децата ги пеят. И учат това, на което в училище не ги учат. А когато щерка ми започне да учи по-подробно история, смятам от нашия сайт и от други български сайтове да издирвам истинската история на България, за да може детето ми да знае коя е и каква кръв тече във вените й. Та така. Не всичко е загубено.
Ето ви малко от Аспарух на ЕПИЗОД: Заклевам се в тривъзления ремък, във всяко късче българска трева, земята си от огън и от кремък ще браня с острието на гнева. Заклевам се да бъда твой, Земя! -------------------- ?? ??? ?, ??? ? ??????????? ???,
??? ??? ? ???-?????? ?????? ?????
? ???? ??? ??? ??? ????? ???????!
??? ? ??????????? ???!
|
LETO |
Публикувано на: 6.5.2006, 21:31
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 356 Участник # 154 Дата на регистрация: 22-October 05 |
Ами, добре дошъл във форума. Надявам се да ти допадне нашето движение и да можеш да помогнеш за развитието му. Точно за тези учебници писах и аз преди това. Пълна боза. Фондация "Тангра - ТаНакРа" имат утвърдени от МОН учебници. Те до известна степен се доближават до истината в нашата история. Но, отдруга страна, като знам, че имат масони за членове...... Абе, ще ги видим и тях Поне тия не използват утвърдената теория идваща от "История на Българите" на К.Иречек. - генерална заблуда, според мен, направена с явна цел. (тея дни му честваха някаква годишнина) -------------------- ... ? ?? ?? ?????????.. ????? ?? ??????????? ?? ?????!..
|
||
Гневен |
Публикувано на: 9.5.2006, 10:37
|
Читател Група: Участници Съобщения: 23 Участник # 363 Дата на регистрация: 6-May 06 |
[QUOTE=LETO,May 6 2006, 08:31 PM] [QUOTE=Гневен,May 6 2006, 01:00 PM]
Ами, добре дошъл във форума. Надявам се да ти допадне нашето движение и да можеш да помогнеш за развитието му. [/QUOTE] Благодаря ти, с най-голямо удоволствие. С каквото и както мога, а и като новак за някои неща ще чакам напътствия от вас. В момента с голям интерес чета всичко, публикувано в сайта. За някои неща човек се сеща, други е подозирал, но като цяло е просто разтърсващо. Отдавна считам, че по-голямо национално предателство не е извършвано през цялата българска история. И откъде се пръкнаха тия майкопродавци? Колкото до учебниците, казваш за Иречек. Случайно да ти е попадал "шедьовъра" на Божидар Димитров за 12-те заблуди или както там го беше кръстил в българската история? Просто "красота". Между другото, ако попаднеш на истински исторически материали, дай информация. Аз наскоро открих сайта "Родово имение", там е пълно с история, но просто го отбелязах като факт и го запомних с цел просвещаване в бъдеще. Така че нямам представа как те представят нещата. -------------------- ?? ??? ?, ??? ? ??????????? ???,
??? ??? ? ???-?????? ?????? ?????
? ???? ??? ??? ??? ????? ???????!
??? ? ??????????? ???!
|
Страници: (4) 1 2 [3] 4 |