Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (5) « първа ... 3 4 [5] ( последно съобщение ) |
Рибново, новият Тъмръшки клин
Cubeto |
Публикувано на: 26.1.2012, 22:53
|
Новодошъл Група: Участници Съобщения: 6 Участник # 4 406 Дата на регистрация: 19-January 12 |
Разбира се, че не са. Нито танците, нито носиите.
Само че мисля, че знаеш мнението на "Мерито и Кубето" по този въпрос, защото не, че я познавам, но поне не видях нито един от двама ни да е твърдял подобно нещо. Все пак щом посещаваме този сайт, най-вероятно споделяме общи идеи с участниците, или поне търсим отговори в една посока. Ето това са БЪЛГАРСКИТЕ носии от моя край http://www.eac-zlatograd.com/bg/museum/nosii/ Този въпрос не трябва да го задаваш на мен, аз съм усмирявал имами и сигнали съм давал за сектантска литература, която е издавана в България. Ще ти кажа, че както в християнството са запазени "езически" ритуали и празници, така и в българския ислям са се запазили не малко такива, само че изведнъж идва някакъв муджехидин и ти казва - това не е правилно, така се прави, е под такова влияние са и показаните по-горе индивиди. За което обаче не съм виновен аз, аз каквото мога правя, така че не задавай този въпрос на мен. Не съм аз човекът, който ги е вкарал тези уахабиди в страната, но правя каквото ми е по силите да се боря с тях. |
Йордан_13 |
Публикувано на: 26.1.2012, 23:32
|
||
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
С въпроса не искам толкова да те упреквам, колкото искам да покажа нуждата да се защитава Българската държава. Какво да правиш? В един коментар беше писал нещо за организация на българите-мюсюлмани. Ами създайте такава. Нека има по-широк характер и да има просветна дейност. Може да се казва, примерно "Корени". Необходимо е българите-мюсюлмани, да се освободят от редица турцизми, особено в облеклото. Спомням си в село Долен, Западни Родопи, една жена беше с шалвари, а на скрина беше сложила един превъзходен килим с канатици. Точно за това "езичество" говоря. Върнете си го и премахнете турцизмите. |
||
Йордан_13 |
Публикувано на: 27.1.2012, 3:28
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
|
Йордан_13 |
Публикувано на: 27.1.2012, 3:41
|
http://www.youtube.com/watch?v=M33s2o9P6yw&feature=related
А коментара под този клип е повече от красноречив "Красиви български деца! Прекрасно пеят български песни! Братя и сестри помаци не се лъжете от турското злато и турската отрова и омраза! Ние ви обичаме! Вие пазите по-добре от нас християните българските песни и танци! rockmenxyz 8 months ago" |
Йордан_13 |
Публикувано на: 27.1.2012, 3:55
|
Най-изчистените българомохамедани (най-близко до корените си), виевци, на чиито песни се наслаждава цяла България.
http://www.youtube.com/watch?v=XJ918d57SN0&feature=related И изведнъж ======================================================= "Част от населението, основно възрастни хора, изповядва исляма. В миналото във Виево е имало голяма джамия с медресе, но през 1981 година тя е съборена от комунистическия режим. На 26 ноември 2009 година в навечерието на Курбан Байрам в село Виево е отворена джамия, построена със средства на местните жители и с помощта на бизнесмени и други дарители." ===================================================== За какво им е? Не са ли достатъчни песните, които са по-силни от всякакви молитви? "със средства на местните жители и с помощта на бизнесмени и други дарители." Много интересно е, кои са тези "бизнесмени" и "други дарители"? |
merry |
Публикувано на: 27.1.2012, 15:21
|
Участник Група: Участници Съобщения: 73 Участник # 1 119 Дата на регистрация: 31-August 07 |
Е, Йордане, благодаря за поздравите! Много хубаво си ги подбрал. Оправи ми деня. Особено с Виевската. Сещам се за един мой приятел - скейтър - под скейта му, вместо типичните за тях надписи, пишеше "Виеската фолк група". Това може да го види човек само при един родопски скейтър. Това е показателно, че дори и младите хора в Родопите да се увличат (както всички млади хора в България днес) по чужда култура и музика, на първо място си остава българската народна музика. Тоест родопчаните са много по-устойчиви на чуждо влияние.
Въпросът ти за носиите очевидно е риторичен. Тоя "танц", тоя тюрлю гювеч, няма какво да бъде обсъждан. Това е подигравка и с обичаи, и с носии... |
merry |
Публикувано на: 27.1.2012, 16:26
|
Участник Група: Участници Съобщения: 73 Участник # 1 119 Дата на регистрация: 31-August 07 |
Хайде един поздрав и от мен!
http://www.youtube.com/watch?v=zOMYT7L448U Всеки гледал филма си спомня този силен момент, когато Али не се сдържа и запя любимата си Руфинка. По това го разпознаха, а след това беше убит. Един българин мюсюлманин с цената на живота си изпя любимата си българска песен. ... |
Йордан_13 |
Публикувано на: 27.1.2012, 22:29
|
||
Голям филм е това. Васил Михайлов играе много добре ролята и има много як, плътен глас, тамам за такива песни. "Рофинка е болна легнала"; "Разпуснал е Славчо сегмалан", "Кукувичка е рано закукала"; "Заспал юнак"; "Овньо льо вакъл, каматан"; "Сос ма караш майчинко"; "Петлине пеят любе...", абе да не ги изброявам, това са само част от песните, които всеки ден пея. Тембърът ми е близък до този на Чилингиров и подобни песни доста ме вдъхновяват. Денят трябва да започва с песен, която излиза от сърцето. |
||
Йордан_13 |
Публикувано на: 27.1.2012, 22:29
|
|
antijew |
Публикувано на: 28.1.2012, 13:28
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 195 Участник # 747 Дата на регистрация: 10-January 07 |
Комня Стоянова
Турчин робини караше http://www.youtube.com/watch?v=45fG5k4VGlk&feature=related Турчин робини караше, робини, бели българки, най-напред върви Тодорка, Тодорка, бяла тракийка, с мъжка рожба на ръце. Турчин, подире вървеше и на Тодорка думаше: „Мари, фърли си детето". Вървяли, що са вървяли, стигнали гора зелена, Тодорка дърво избрала, разпаса колан копринен, разпаса колан копринен, на дърво люлка вързала, в люлка дете турила, люшнала и заплакала. „Нани ми, нани, Дамянчо, когато вятър повее, той ше те сино, залюлей, когато, дъждец зароси той ше те сино,окъпе, кога, кошута замине тя ше те сино, накърми да раснеш, да ми пораснеш". -------------------- www.xnetbg.com/ne.swf
|
Pirin240 |
Публикувано на: 28.1.2012, 14:09
|
||
Читател Група: Участници Съобщения: 26 Участник # 4 411 Дата на регистрация: 23-January 12 |
|
||
Йордан_13 |
Публикувано на: 28.1.2012, 17:13
|
Ако и лика на Ердоган се мачка от кубинките, щеше да е още по-ефектно!
|
Йордан_13 |
Публикувано на: 28.1.2012, 18:44
|
|
anti666 |
Публикувано на: 29.1.2012, 22:12
|
||||
|
Значи, това което и Йордан има предвид с тая тема е, че вие сте на предната линия, вие трябва първи да поведете борбата, за да реагираме и ние. Републиката я отпиши, такава няма - има тука еврейска колония. И повярвай ми, реализират ли си проекта Еврия, вие ще сте първите които ще го отнесат. Българският Бог ни даде един ясен знак и урок със случая в Катуница, който е подобен. За да натикат Прокълнатия "цар" Киро в кучи гъз, трябваше първо местните да се надигнат. Ако не бе станало това, тоя още щеше да коли и беси. На вас Небето ви дава една възможност да промените кармата си. Как не го разбирате! Ако вашите деди са се поддали и приели исляма, който впоследствие им размива българското самосъзнание, то вие имате уникалната възможност да я изчистите. Иначе след време Саракта ще сам го направи, но кармата за вас ще си остане. |
||||
|
anti666 |
Публикувано на: 29.1.2012, 22:35
|
|
И ако трябва да сме обективни, "помачване" е ставало не само в планините . Всички ние българите сме били помаци. Защото това, което византийците с помощта на Борис-Михаил Българоубиец са направили през 864г не е по-различно. На дедите ни е натрапено юдохристиянството с ветхия завет (тората) и всичките му салтанати и византийски фанариоти. Произнесено е Проклятието и не след дълго логично падаме под византйско робство. Небето и на нас дава тази възможност да изчистим тежката карма (за да се махне Проклятието) и да възстановим изконото, българско самосъзнание и вяра.
Така че и ние трябва да кажем "Един е Българският Бог и българите са негов народ". Не Аллах или Йехова, а Тангра. Това е името Му |
|
Страници: (5) « първа ... 3 4 [5] |