Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
ДЕДОВ ЗАВЕТ-, Иван П. Йончев
iss |
Публикувано на: 19.5.2011, 13:51
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 090 Участник # 365 Дата на регистрация: 8-May 06 |
(Иван П. Йончев: роден в София през 1886 год. Загинал през 1917 год. на фронта.)
ДЕДОВ ЗАВЕТ Един завет оставили са нам дедите - велик завет, написан с кървав меч: - "Деца, на родний край пазете си земите от подъл враг. Кат' зениците на очите бранете ги - от близо и далеч!"... И тоз завет на миналото грял е дните, кат' дивен фар и вожд той бил е драг на всички тез, кои загинаха в борбите, за род, за родна чест, презрели суетите на грешний свят. Заради бащин праг... Един завет оставили са нам дедите - велик завет, написан с кървав меч: - "Деца, на родний край градете бъднините, гранитна твърд издигайте навред в душите чрез песента на звънката ни реч!"... -------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
iss |
Публикувано на: 19.5.2011, 13:53
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 090 Участник # 365 Дата на регистрация: 8-May 06 |
КАКВО СА, О, ТАТКО?
Какво са, о, татко, в небето звездите щю греят тъй дивно на модрия свод? - На мъртвите те са, о, сине, очите - на всички умрели за своя народ... Какво са, о, татко, в полето цветята, що никнат тъй нежно под летния зной? - На мъртвите те са, о, сине, сърдцата, на всички, които умират във бой. Зефирите, татко, какво са - лъчите, що лъхват тъй чудно и милват весден? - На мъртвите те са, о, сине, душите, бродящи да найдат дома си рожден. А слънцето, татко, какво е тогава, - туй слънце, що грее над родния кът? - То сине невръстен, онази е слава, що всеки безсмъртен оставя след смърт. -------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
iss |
Публикувано на: 19.5.2011, 13:56
|
РОДИНА
1. Еднъж попитах аз сърната: - Кажи, не ти ли веч додея да скитяш вечно из гората? Или не знаеш, че зад нея поле разстила се безбрежно, поле цветисто кат' градина? Сърната пръхна и продума: - Гората любя толкоз нежно, защото моя е Родина. 2. Попитах чайката: - Морето защо обичаш толкоз ти, или не знаеш, под небето, че има други красоти? Или не знаеш?... Но додето да свърша реч, политна тя, и волно, гордо над морето безбрежно в тоя миг запя: - Там греят дивно небесата, брегът е хубав - туй аз знам, но пак за нищо на земята не ща морето аз да дам! -------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|