Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (15) « първа ... 8 9 [10] 11 12 ... последна » ( последно съобщение ) |
Само не разбрах,Вие отричате Христос или, се бъркам..!?
TanCron |
Публикувано на: 23.3.2006, 1:35
|
Участник Група: Участници Съобщения: 53 Участник # 293 Дата на регистрация: 15-March 06 |
Не не се шегувам - казвам само какво ми е останало "в главата" - ще ме просветлиш ли по въпроса?Пък и така и не разбрах в краина сметка "християните" - било то православни или католици или там каквито и други да има по кой от двата завета се водят и следват - стария или новия?
|
Севар |
Публикувано на: 23.3.2006, 1:45
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 |
В действителност Христос са го разпнали на Т-образен "кръст", но защо кръстът става символ на християните и защо толкова късно? Защо освен класическия кръст, навсякъде се използва и равнораменния кръст, както и първоизточниците - отворената и затворена Свастика? Елтимир е отговорил на тези въпроси по-горе. Ето ти един сайт за ограмотяване: http://bgrasa.hit.bg (последното се отнася за г-жа чучулигата )
Това съобщение е редактирано от Севар на 23.3.2006, 1:47 |
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 1:56
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 34 Участник # 297 Дата на регистрация: 19-March 06 |
Ох, съжалявам, но мисля, че говоря с един и същи човек, който се логва от различни никове и ми се подиграва. Добре, ще ни съди сам Господ Иисус Христос, Който е дал много ясни заповеди и кое и как да се отнасяме към ближния и себе си, в обществото и доколко обществото ни засяга въобще. За старозаветните пророчества за Бога - ами те са поразително конкретни, аз лично обичам тия от псалтира, а те са на няколко места, помазването Му от Бога, пробиването на ръцете Му и нозете Му, предсмъртният Му вик - Боже, Боже, защо Ме остави, това че за дрехата Му хвърлят жребие - 21 псалом, всичко това е описано в Нзавет после; молитвата Му в градината. Други пророчества имат пророците, исаиа ипр, но нека да Ви обяснява великият колобър, защото ще каже, че тука проповядвам и развращавам. задайте си в гугъл "Стар Завет" Пророчества и ще Ви излязат всякакви четива. ...[21:2] Боже мой, Боже мой! (чуй ме;) защо си ме оставил? Далеч са от спасението ми думите на моя вик. [21:3] Боже мой! викам денем - и Ти не чуваш, и нощем - и няма за мене мира. [21:4] Но Ти, Светий, живееш посред славословията на Израиля. [21:5] На Тебе се уповаваха отците ни; уповаваха се, и Ти ги избавяше; [21:6] към Тебе викаха, и биваха спасявани; на Тебе се уповаваха, и се не посрамяха. [21:7] Аз пък съм червей, а не човек, гавра за човеците и презрение у народа. [21:8] Всички, които ме виждат, ругаят ми се; клатейки глава, думат с уста: [21:9] "Той се уповаваше на Господа, нека Го избави, нека Го спаси, ако Му е угоден". [21:10] Но Ти ме извади из утробата, вложи в мене упование още в майчините ми гърди. [21:11] Още от утроба на Тебе съм оставен; от утроба майчина ми Ти си мой Бог. [21:12] Не се отдалечавай от мене, защото скръбта е близо, а помощник няма. [21:13] Множество телци ме обиколиха; тлъсти бикове васански ме окръжиха, [21:14] разтвориха уста против мене като лъв, който е гладен за плячка и рика. [21:15] Аз се разлях като вода; всичките ми кости се разглобиха; сърцето ми стана като восък, разтопи се в моята вътрешност. [21:16] Силата ми изсъхна като чиреп; езикът ми прилепна о небцето, и Ти ме сведе до смъртна пръст. [21:17] Защото псета ме окръжиха, сбирщина злосторници ме обиколи, пробиха ми ръце и нозе. [21:18] Можеше да се изброят всичките ми кости, а те гледат и си правят зрелище от мене; [21:19] делят помежду си дрехите ми и за одеждата ми хвърлят жребие. [21:20] Но Ти, Господи, не се отдалечавай от мене; Сило моя! побързай ми на помощ; [21:21] избави от меч живота ми, и от псета - самотната ми душа; [21:22] спаси ме от устата на лъва, и от рогата на еднорогите, като чуеш, избави ме. ... |
||
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:03
|
Участник Група: Участници Съобщения: 34 Участник # 297 Дата на регистрация: 19-March 06 |
В действителност Т образните кръстове освен на шанатви йеховисти, на други не са им са се привидяли. И Спартак ли на т образен кръст, хайде сега.
Но че не е имал формата на даденото от елтимир - с нищо не се е и доближавал. Имало е и табела отгоре, че е цар Иудейски, това е описано - формата на кръста значи, в Писанието. Къде са я заковали тази табела, ако е бил Т образен и кога са екзекутирали римляните не на кръст, а на Т, но всичко това не е важно, де. |
TanCron |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:05
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 53 Участник # 293 Дата на регистрация: 15-March 06 |
Хмм , тука пак нещо ми се губи - та значи по моите спомени - в стария завет бог отрежда 10-те заповеди на моисей - а сега долкото разбирам по твоето писани по-горе те са от исус христос - тука нещо не мога да схвана - в крайна сметка кой ви е отрдил заповедите които и без това не зпавате (имам предвид вярващите християни)?И като цяло съм крайно обуркан относ това християните чии заповеди следвате - тези от стрария завет или тези от новия или някакви други? |
||
TanCron |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:09
|
||
И тука нещо не ми се вързва - как така табела на която е пишело цар едикакъв си след като - никой не го е признавал за такъв - нито римляните нито някой друг - даже и неговите следователи не са го кичили с подобна титла - нещо май ...... тази табела от каде се е взела ? |
||
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:10
|
Символиката на кръста http://www.bursa.is.com.ua/rus_cross.htm tuka sa naj-izpolzwanite. Гледам, че я има и свастиката, та да се кефите. |
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:21
|
ами прочети евангелистите и ще разбереш, писано е. Тия неща се четат в юношеска възраст още - евангелистите, имам предивд. Ти нещо май се бъзикаш, нали така.
Иди в dir.bg в християнство и там ще ти обясняват дълго и предълго. Както казал колегата Понтийский - каквото писах, писах! (задай таз реплика в гугъла и ще разбереш, ще ти излезе Писанието точно на туй място.) Добре, от мен да мине, ето: От Йоана светото Евангелие ще се четееее, премудрооост, вонмем [19:16] И тогава им Го предаде, за да бъде разпнат. И взеха Иисуса и Го поведоха. [19:17] И носейки кръста Си, Той излезе на мястото, наречено Лобно, по еврейски Голгота; [19:18] там Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а посред - Иисуса. [19:19] А Пилат написа и надпис, и го постави на кръста. Написано беше: Иисус Назорей, Цар Иудейски. [19:20] Тоя надпис четоха мнозина от иудеите, понеже беше близо до града мястото, дето Иисус бе разпнат, и написаното бе по еврейски, гръцки и латински. [19:21] А първосвещениците иудейски казваха на Пилата: недей писа: Цар Иудейски, но че Той каза: Цар Иудейски съм. [19:22] Пилат отговори: каквото писах, писах. [19:23] Войниците пък, като разпнаха Иисуса, взеха дрехите Му (и ги разделиха на четири дяла, по един дял на всеки войник,) и хитона. Хитонът не беше шит, а изтъкан цял отгоре додолу. [19:24] Тогава рекоха си един другиму: да го не раздираме, а да хвърлим за него жребие, чий да бъде; за да се сбъдне реченото в Писанието: "разделиха дрехите Ми помежду си и за одеждата Ми хвърлиха жребие". Тъй направиха войниците... |
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:28
|
Десетте Божии заповеди си ги има, изповядваме се по тях, но Бог-Слово се въплъти, за да ги актуализира в Новия завет. И е дал други, колкото си щеш, защото целия Н Завет си представлява Божиите заповеди, освен туй блаженствата. И тях трябва да ги съобразяваме.
И нещата са твърде ясни. |
TanCron |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:28
|
[19:23] Войниците пък, като разпнаха Иисуса, взеха дрехите Му (и ги разделиха на четири дяла, по един дял на всеки войник,) и хитона. Хитонът не беше шит, а изтъкан цял отгоре додолу.
[19:24] Тогава рекоха си един другиму: да го не раздираме, а да хвърлим за него жребие, чий да бъде; за да се сбъдне реченото в Писанието: "разделиха дрехите Ми помежду си и за одеждата Ми хвърлиха жребие". Тъй направиха войниците... - въпрос? - те от каде са знаели за това писание - след като не са вярвали в тази вяра - и след като цяло това "евангелиетата" са писани много години след описаните в тях истории - някак си не се вързва!!! |
TanCron |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:30
|
Пък и открих и нещо друго : "РАЗПЯТИЕ
Разпятието се изобразява с фигурата на Христос. Когато Христос е със затворени очи, кръстът се нарича "Мъртвият Христос", когато е с отворени — "Христос в агония". Когато изобразяват Христос облечен и с корона на главата, разпятиего се нарича "Разпятие на Христа - царя". Започнали да изобразяват Христос върху кръста след Константинополския събор през 692 година. В началото Христос не е бил съединен с кръста, бил е облечен с дълга туника, с корона на главата и разперени ръце. Брадата и голотата се появили едва през XІ век като символ на страданията. Били добавени също така и петте рани и трънения венец. Често в горната част изобразявали свитък с буквите INRI — латинската абревиатура на думите "Исус от Назарет, Цар Иудейски". Разпятието може да се види в домовете на католиците, в техните болници и учреждения. Протестатнтите смятат разпятието за символ на римския папа, и като правило то липсва в техните домове и църкви. Въпреки това, до XVІІІ век моряците протестанти често татуирали на гърба си разпятие, понеже вярвали, че злото ще ги подмине, срещайки лика на самия Христос." - какво ще кажеш за това? |
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:40
|
за кое какво да кажа - за изображенията, за абревиатурите? Виждаш, кръстовете са най-разнообразни, но не в геометрията и изображението е животът в Христа и вярата ни в него.
А в това да Го иповядваме непрестанно и недвусмислено, целия си живот и един другиго на Христа Бога да предадем, както се молим на вечерните служби, да Му се връчим всецяло. А на каквато и която и да е било част от тялото си каквото и да било да татуираме, не това ще ни спаси. Може и да предпази - според вярата, не заради друго, защото сам Бог казва - твоята вяра те спаси! - и го казва на много места в писанието. Аз не разчитам на мистични свещени и осветени предмети и икони, макар и да нося винаги кръст. Не си освещавам икони и кръстове при попа и съм доста далеч от такава механична и не от сърце "вяра", а моят мистичен опит във вярата е съвсем друг. |
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:45
|
||
ами не са знаели, просто става както е описано и Бог знае какво ще стане, кога ще стане и как ще стане, но римляните не са и подозирали, че Го разпъват, спазвайки Писанието. После пребиват пищялите на другите покойни разбойници, но Божиите не пребиват, пак е обяснено в евангелието - и кост от Него не бе строшена. ето го: [19:32] Тогава дойдоха войниците и пребиха пищелите на първия, както и на другия, разпнат с Него. [19:33] А когато дойдоха при Иисуса и Го видяха вече умрял, не Му пребиха пищелите; [19:34] но един от войниците прободе с копие ребрата Му, и веднага изтече кръв и вода. [19:35] И който видя, засвидетелствува, и свидетелството му е истинско; и той знае, че говори истина, за да повярвате вие. [19:36] Защото това стана, за да се сбъдне Писанието: "кост Негова няма да се строши". [19:37] И пак друго Писание казва: "ще погледнат на Тогова, Когото прободоха". |
||
Севар |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:45
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 |
|
славея |
Публикувано на: 23.3.2006, 2:50
|
Ами хубаво, какво са те, пророчество ли, какво? Значи забележи колко добре си водя дискусията. Поразгледах и линка, който даде, там свастиката се обяснява, че ранните християни я слагали за замаскиране, за да не си личи - много възможно!
Геометрия, с две думи, или влагаме ВЯРА в Христа, или може да се породи как ли не такова съчетание на отсечки и да си го орнаментираме. Не претендираме, че е пророчество за Христа Бога по нашите земи. Или греша? |
Страници: (15) « първа ... 8 9 [10] 11 12 ... последна » |