www.Voininatangra.org

НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> За вярванията на чувашите

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> За вярванията на чувашите
anti666
Quote Post

Редом с "татари" и "мишари", чувашите са още една народност от волжските българи, наследници на кана Кутраг от рода Дуло, брат на нашия Кан Испериг.
Документът е обаче на руския диалект от българската писменост. Който може и иска да го преведе на нашата си кирилица, ще му бъда благодарен. Писан е от етнолога и журналист Осип Сенковски още в средата на ХIX век. Което значи, че е достатъчно автентичен. Искам да припомня, че през Х век, когато на волжските ни братя насилствено натрапват арабския ислям, чувашите са последната народност по река Болга, които го приемат. По вярванията и традициите само отпреди 150 години си личи в какво точно си им е останала вярата. Името Тура е тяхното означение на Тангра. Точно както в Казахстан го наричат Тенгри, а в Кавказ - Тейри.
Преди време в един "татарски" форум се беше разгорял спор, огледален на този, който умишлено го водят разни антибългари тук в Дунавска България.
Натиснете ТУК
Докато при нас твърдят, че старата Вяра на българите не била Тенгрианството, а била измислица на проф. Мутафчиев, то във Волжска България пък абсолютно същите твърдения са, че е измислица от някой си Олжас Сюлейманов. (представител на Казахстан в ЮНЕСКО и тенгрианин).
Тоже этнографы твердили - "Верховный Бог". А ханты послушали и сказали, что это просто "Небо, верх". Я не отрицаю, что Небо - это тенгри. Только нет такой религии - "тенгрианство". Точнее не было, пока не придумал ее О. Сулейменов. (Същият Олжас Сюлейманов, за когото споменаваме в темата за Казахстан, бел. моя). До него ни один человек в мире не подозревал о такой религии.

И отговора на един волжски българин - "татарин", който ги накара да млъкнат

"Ай да крутой парень, кузнец! Взял да отменил тенгрианство!
Может О. Сулейманов и моей бабушке рассказал о Тенгри, которая жила всю жизнь в ауле и не знает русского языка и как не странно про О. Сулейманова тоже, а вот про Тенгри знает. "

Прикачен файл ( : 191 )
Прикачен файл  senk.pdf
anti666
Quote Post

Въобще в темата им;

ТЕНГРИАНСТВО

има 20 страници с постинги. И някои да са откровени простотии, други да са изцепки на националисти от различни народности на ОНД, там има и доста интересна информация относно старата ни Вяра.
Макар целта ни тук е да преотkрием наново изначалното, българското Тенгрианство - който се интересува повече и поназнайва руския български - ще намери темата им за съдържателна. Там участват и наши българи като етнолога проф. Добрев.
Например това за мен ни дава обяснение защо връх Тангра в Рила е прекръстен при турското робство на мус Ала.
Най-интересното е, че сред сахите (сегашните сибирски якути, б.р.) е имало божество под името Алла Танара. Открито е от А.Попов в 40 години на 20 века в Вилюйски окръг, където плътно досега якутските традиции се съхраняват в чист вид. Той е сравнен от Ф.Васильев със семитския Алла.
А семитския Алла си идва от арамейското име Ел, което после евреите добавят към "този, който съм" - Йехова и го обявяват за Бог. И за който Йоан Богослов пише на няколко места;
Ето, давам ти някои от ония, които са от сатанинската синагога, които наричат себе си юдеи....
Ваш баща е дяволът и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата
Всъщност семантиката на думата Аллах, Алла, Ел, Бал, Бел си е означението за върховния Бог. Арамейското възклицание "ел-ле" пък произлиза от древнобългарското обръщение към Бога "ел-еле", което още се използва по някои краища на България, наместо "олеле" или "божее".
Йордан_13
Публикувано на: 23.9.2010, 13:48
Quote Post

Админ

Група: Админ
Съобщения: 16 494
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

Докато при нас твърдят, че старата Вяра на българите не била Тенгрианството, а била измислица на проф. Мутафчиев, то във Волжска България пък абсолютно същите твърдения са, че е измислица от някой си Олжас Сюлейманов. (представител на Казахстан в ЮНЕСКО и тенгрианин).
===============================================================

Ако в съвремието има такива хора, които за кратко създават нови вери с такова съдържание и толкова бързо се сдобиват с последователи, то по-големи Учители и от Христос, са бе;))) Значи явно, партенката, че старата Вера е измислица е добре отработен агентурен трик, чийто произход явно е с адрес Москва.
PMEmail Poster
anti666
Публикувано на: 23.9.2010, 14:41
Quote Post

Я да видим какво казва създателя на Кърмилницата, на който омраз още носи името български град.
Д. Благоев: ...Всъщност в България се водеше една голяма борба не за обединяването, както казват, на българското племе, а за властването на едно племе в България. И тази борба е една от причините за освобождаването на самата тази българска държава. Тази борба се водеше между българското племе и славянското племе на Балканския полуостров. Българското племе, един грозд, но добре организирано, дойде на Балканския полуостров и намери едно племе мирно, още недоразвито в своята обществена организация, още когато то се намираше в последния стадий на варварство, когато току-що се формираше като съюзи на племена, за да мине по-нататък, в периода на цивизацията, в нация. И тази по-организирана част (Дядото има пред вид прабългарите -бел. на авт.), която главно стоеше на едно по-ниско варварско стъпало, грабителски жестока, която не познаваше никакво отвръщение към каквито да било средства, се нахвърли върху славянските племена да ги завладее. Но тези племена, въпреки това, че бяха неорганизирани, водеха дълго своята борба против това българско племе.

Я. Сакъзов: Не забравяйте, че те бяха колония на Византия и нейни подчинени.

Д. Благоев: Подчинени, но независими в своя вътрешен живот. 

Някой от групата на Я. Сакъзов: Не забравяйте историята! 

Д. Благоев: Коя история? Тази ли, която вие фалшифицирате? (Смях) Такава история ние не ви признаваме. Ние гледаме каква е действителността. Факт е г. г. народни представители, че е имало голяма борба между българските и славянските племена на Балканския полуостров. И този процес, за който ни говори Я. Сакъзов и който поддържат и другите, не е за обединяване на българското племе, а за завладяване на славянските племена на Балканския полуостров и затова ние виждаме потискане на славянските племена на Балканския полуостров, които масово се преселват във Византия и Мала Азия, и от друга страна, отиват на юг към Македония, в която именно се запазва дълго време славянското племе (лъжа! - според археолога Микулчик, при образуването на българската държава в Македония няма протославяни, те живея по на юг, където земята е по-богата - бел. на авт.).

Г. Данаилов: Ама вие сте родом от Загоричане (с. Загоричане е едно от най-борческите български села в Костурско, Южна Македония). 

Д. Благоев: Аз съм родом от Загоричане, но между другото аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин! (Смях) И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска земя, която ще има собствено управление

Някой от десницата: Какво търсиш тогава в България? 

Д. Благоев: Така че процесът, за който не се говори, е процес за завладяване, а не за обединяване на българското племе...

Министър Х. И. Попов: Как се наричат в Загоричане българите? 

Д. Благоев: Ако ги питате, те се наричат християни. 

Министър Х. И. Попов: Те се наричат българи!

Д. Благоев: Аз не искам да навлизам в тази сфера, но искам да изтъкна какви опасносни от ВАША гледна точка, от БЪЛГАРСКА гледна точка, теории се развиват в НАШАТА история, по отношение на процеса на обединяване на българското племе… 

Министър Х. И. Попов: Борбите за независимостта на българската църква се развиха най-вече във вашето село и затова го изгориха (с. Загоричане е изгорено, а жителите му като силно изявени българи са частично избити, частично прогонени от гръцките андарти - бел. на авт.). 

Д. Благоев: Това съвсем не е така, а процесът е в завладяването на племената на Балканския полуостров от българите. И ако говорим за историческия процес, тогава този процес и днес съществува, именно българското племе да завладее местата, които са му необходими, за да може то да излезе на море, на големите водни пътища и Егейско море. Ето го смисълът на историческия процес. Аз мисля, че от вас по-слабо информирани по тези въпроси и по-объркани глави няма. Особено вие, учителите, които всякога сте се възпитавали върху тия фалшиви теории, изобщо вие не можете да ги разберете тези работи!

С. Костурков: (негодува)

Председателстващият д-р. И. Момчилов: Г. Костурков! Моля Ви, не прекъсвайте оратора.  smil3dbd4e5e7563a.gif

Д. Благоев: Ако вие сте убедени, че в Добружда са българи, че в Мавровско, че в Македония са българи, че в Сяр, Драма и Кавала са българи, защо се страхувате от ТАЗИ ФОРМУЛА НА РУСКИЯ МИР?... Ако сте убедени, че някъде има българи, защо се страхувате да се направи референдум и да видим какво ще кажат? Защо викате? Значи не сте сигурни, значи има нещо, което ви тревожи, има някои области, завладяни от вас, които, ако се подложат, на референдум....

(Силно негодувание и прекъсване на говорещия)
anti666
Публикувано на: 23.9.2010, 14:54
Quote Post

Ами естествено измислицата идва от Максва с туптящото сърце на петолъчката над Кремъл. Откъдето идва и измислицата татари, с които наричат волжските българи, башкирци - УРалските българи, чуваши - сърбийските българи.
И понеже наскоро едни искаха пряко доказателство за Бог Тангра че е български ние им го представихме. Конкретната снимка, с точния четлив надпис. Открита на някогашния тенгриански храм, превърнат в византийска базилика над басейна, с който на път към храма и светилището Тъпана, поклонниците са се пречиствали. И на него снимката му я има в Галерията.

Та сега аз пък бих искал да видя точна снимка на Паисиевата история "славяно"българская. Искам да видя оригинала му, с надписа отпред "славяно". Защото никъде, ама точно никъде аз не съм видял да пише такова нещо. Кой го е измислил и къде - сещате се от приказките на червения ИЗРОД Димитър Благоев. Казвам изрод, щото сам си твърди че е такъв.

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
Любомир 10/12/2024
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020