Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (6) [1] 2 3 ... последна » ( последно съобщение ) |
КОЛОБЪР
iss |
Публикувано на: 28.2.2008, 12:34
|
||||||
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 090 Участник # 365 Дата на регистрация: 8-May 06 |
Създавам темата защото ровейки се из нета в gbg.bg търсачката под думата КОЛОБЪР на първо място излиза ето това:
на по следващо:
...първото което срещнах от нашия сайт беше това:
....след като го прочетох желанието ми да ровя по-нататък се изпари... Не може да говорим за разпространение на сайта а да допускаме това!Как мислите? Иначе живо се интерисувам по темата "колобър" и то не само в исторически план.След като има толкова много вече нарекли себе си КОЛОБРИ и издават материали,защо това не се обсъжда тук? Имам и други въпроси,но ако се развие темата може и да ги задам. -------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
||||||
iss |
Публикувано на: 28.2.2008, 12:48
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 1 090 Участник # 365 Дата на регистрация: 8-May 06 |
Религията на българите – тангризмът, е тясно свързана с едно от големите им достижения – КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ СМИСЛЕНО И КРАСИВО. По съобщение на арабския книжовник Ал-Гарнати волжските българи в началото на своята първа писана история са написали: “Думата българин значи мъдър, знаещ човек.” Това означава и показва, че това е достоен и културен народ и стожер на културата им са били техните духовни традиции. А пазители и разпространители на тези традиции са били представителите на духовното съсловие българските жреци колобрите /колобър – човек, който е дал свещен обет, свещенослужител/. Те извършват най-свещените ритуали. Без колобъра не се започва нито един голям празник, защото той е човекът, който осъществява връзката между обикновените хора и бога, той е божият пратеник на земята.
Колобрите не са били просто шамани, а са носители на една духовна култура, която определя и духовността на българския род. Те са били носители и на религия, и на наука, и на култура. -------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
Йордан_13 |
Публикувано на: 28.2.2008, 13:02
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Те извършват най-свещените ритуали. Без колобъра не се започва нито един голям празник, защото той е човекът, който осъществява връзката между обикновените хора и бога, той е божият пратеник на земята.
Колобрите не са били просто шамани, а са носители на една духовна култура, която определя и духовността на българския род. Те са били носители и на религия, и на наука, и на култура. ----------------------------------------------------------------------------------- Мисля, че това достатъчно добро определение, някак си изчерпва темата, поне от тази страна. |
iss |
Публикувано на: 28.2.2008, 13:09
|
||||
От тази страна ?Можи би да...а има ли и друга?Каква е тя? anti666 ще се влиючиш ли?
-------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
||||
Йордан_13 |
Публикувано на: 28.2.2008, 13:27
|
||||||
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Ами другата страна е кой може да бъде колобър или какво се изисква за да станеш такъв. След като е дадено правилното дефиниране, остава да се втурнем и в тая посока, да видим кой може и кой не може, кой става и кой не става, кой е признат за такъв и кой не, има ли някой амбиции да се глави за това като длъжност и да се изпокараме солидно. |
||||||
BalgAriq |
Публикувано на: 28.2.2008, 13:38
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 45 Участник # 1 361 Дата на регистрация: 25-February 08 |
То по тая логика всеки може да се самообяви за колобър.В миналото със сигурност е имало някакъв ритуал, с който човек е ставал колобър.Сега, ако почнем да ги търсим, някой по-запознат с тази тема искащ слава циганин, турчин, евреин или друг не-българин, пребиваващ в България, може да се обяви за потомствен колобър шесто поколение или нещо от тоя род и после постепенно почне да ни кара да му се кланим.Тая работа не ми се нрави много. -------------------- ??????? ? ???????????...
?? ????? ?? :clap:
|
||
Йордан_13 |
Публикувано на: 28.2.2008, 13:43
|
||||
Ами човек може да се самообяви за всякакъв, но дали реално е такъв, веднага може да се види на практика. Имало е древен ритуал, с който се е отличавал този, който ще бъде главен колобър и кан, а останалите с подобни на неговите възможности са формирали колобърския (жреческия) съвет. |
||||
BalgAriq |
Публикувано на: 28.2.2008, 14:26
|
Участник Група: Участници Съобщения: 45 Участник # 1 361 Дата на регистрация: 25-February 08 |
Чакайте бе, братя българи!Защо почнахте да се карате така яростно?Каква е причината, не мога да рабера.Защо хабите време и усилия да се карате, вместо да ги оползотворите в нещо по-полезно?Елтимир го каза най-добре - "Вместо да си хабим натрупалите се ярост и омраза срещу самите себе си, да ги насочим срещу тези, които ни доведоха до това положение".Какво неясно има в тези слова, това никога няма да мога да го разбера.Не осъзнавате ли, че именно заради подобни караници сме я втасали до това положение?!?Защо трябваше изобщо да започват тея разправии, не ми е ясно.Какво толкова намирате в това да се карате!?!Ако сами не се осъзнаете, никой не може да ви накара да го направите!
-------------------- ??????? ? ???????????...
|
Йордан_13 |
Публикувано на: 28.2.2008, 14:31
|
||
Какво толкова намирате в това да се карате!?!Ако сами не се осъзнаете, никой не може да ви накара да го направите! ---------------------------------------------------------------------------------- Ми аз не обичам да се карам. Самият обаче, и аз не разбирам, защо почват да ми се карат Вероятно имат нужда. |
||
BalgAriq |
Публикувано на: 28.2.2008, 14:37
|
Тогава не обръщай внимание на тези, които искат да се карат или започват спор.А между другото те моля да обърнеш поне малко внимание на думите ми, защото имам чувството, че ги прочете на две на три и побърза да се оправдаеш.
|
Йордан_13 |
Публикувано на: 28.2.2008, 14:42
|
||
Виж сега, много добре съм ги прочел. Случва се понякога, между двама човека да се срещнат от пръв поглед да не се породи любов, а директно търкане. Това е съвсем естествен процес. Не е естествен, разбира се, за цял един народ. Това означава, че трябва да се започне от всеки един от нас и кога се срещнат двама човека, да не се изпотрепят. |
||
BalgAriq |
Публикувано на: 28.2.2008, 14:48
|
Извинявай, ако нещо съм те засегнал.Идеята ми е, че такива неща трябва да се обсъждат не тук, тук не му е мястото, а чрез ЛС.Освен това да се спорят за такива дреблий е безсмислено.Все пак темата се казва "КОЛОБЪР", а не "СПОР-ОБЪР".
|
iss |
Публикувано на: 28.2.2008, 14:49
|
||
Ще ти обясня BalgAriq...защото с изказването си за теб той даде много погрешна представа по темата и ти трябва много да четеш и да знаеш за да стигнеш до това...Защото именно като теб желанието ми е да се обединяваме и да черпим познание и опит....По знаещите би трябвало да се досетят защо именно с тази тема за колобрите се опитвам да го направя...Казах го и в началото на темата....и не да се карам ....просто няма да позволя да се изопачи заради нечие настроение или прищявка. -------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
||
iss |
Публикувано на: 28.2.2008, 16:10
|
||||||||||
Посоката на другата страна за мен е в началото на темата:
-------------------- ????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
|
||||||||||
anti666 |
Публикувано на: 28.2.2008, 16:17
|
|
Виждам, че Запознат отключи темата пак, надявам се страстите да са утихнали. Виждам, че iss иска и аз да се включа и с риск да ми се скара и на мен го правя. Тя спомена една ключова дума - егото. Точно това прави разликата. Преди няколко дни имах една случка - някакъв ме вбеси с наглостта си. Бяхме само аз, той с някаква жена. Вече си бях избрал под какъв ъгъл да го ударя в слънчевия сплит, а после се спрях. Сетих се, а какво ако имах колобърски способности? Да кажем, с нлп да го накарам да се превие от болка или да залае като куче пред жена си. В един момент разбрах с ужас, че щях да го направя. Преглътнах и излязах, разтреперан от слабостта си. Егото ми беше взело връх. Един истински колобър никога не би използвал силите си да ги разпилява за такива дреболии. Преди време точно май Йордан и исс бяха пуснали тема за българските екстрасенси, които в името на егото се изпоизяждат помежду си, а после стават зависими на външни удари. Тази тема преди време беше повдигната и преди и Йордан тогава даде отговор, който не задоволи хората, свикнали всичко да приемат буквално. В темата за "Ден грее" един от тях най-добре беше определил, че ние, българите сме позабравили да тълкуваме, а сме свикнали като модерни хора да приемаме само с разума си готова информация. Всъщност този арабски летописец от Волжка България най-добре е дал определението за колобър. Аз бих добавил, че един истински колобър никога не би се нарекъл себе си такъв. Други са тези, които ще решат. Дипломи за колобър като на поповете от БПЦ не се раздават. В този смисъл в България има поне няколко "колобъра", които се заоват такива. Един от тях беше посочен като Димитър Радев-Вотан. Не го познавам, може и да е бил някога такъв, но вече не е. Егото е взело връх, особено след като си позволи да заплашва българи със съд. Колобърски способности всеки българин може да придобие и съответно загуби. Знам за такива случаи, виждал съм и с очите си.
В този сайт участват такива, някои спорадично, други по-често. Ако някой очаква да посочвам имена като на вечерна проверка - няма да стане. За мен определящият белег е егото, доколко човек може да го контролира. Именно заради такова его - на Борис-Михаил, България толкова години не може да се оправи. Iss, това че сме мъже и понякога не разбираме жените не означава, че можем без вас. В спора се ражда и истината, така че стига да няма излишни изхвърляния тази тема наистина си заслужава внимание. |
|
Страници: (6) [1] 2 3 ... последна » |