Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Страници: (9) « първа ... 4 5 [6] 7 8 ... последна » ( последно съобщение ) |
Изход, Решение за България
WhiteKNght |
Публикувано на: 18.6.2008, 9:12
|
Участник Група: Участници Съобщения: 170 Участник # 1 172 Дата на регистрация: 15-September 07 |
www.ideyazabulgaria.dir.bg - тук всичко е обяснено
|
buden |
Публикувано на: 18.6.2008, 9:22
|
||
Участник Група: Участници Съобщения: 199 Участник # 1 389 Дата на регистрация: 12-March 08 |
Как може да се осъществи според мен това, представете си: Група сплотени хора се събират и решават, решават да започнат това което е писано. Тези хора не са кои да са, те са не просто ентусиазирани, но те са и знаещи. Знаещи и разбиращи от днешното заболяване на обществото, а това ги прави можещи да обяснят проблема пред народа. Проблема в който е затънала страната ни. Със своите знания и ораторски възможности тези хора биха дали отговор на всеки въпрос на питащите, дори били те и провокации. Тази група от можещи хора се събира на протест. Мирен протест, на който просто искат да изкажат не само своето мнение, но и на много други. Протестът е пред НС. Тъй като това ще предизвика интерес от страна на медиите какво ще се получи тогава - ами щом като те не ни искат когато отиваме при тях, тогава ще направим така, че те да дойдат при нас! Въоръжени не просто със своите знания и ентусиазъм, въпросните хора са въоръжени с търпение. Трибуната не е в студио, а е на открито. Словестната битка се води с дни, може и седмици да отнеме. Не много дълго след като се започна се вижда, че тези хора от 20-30 души са станали 200-300 за всеки ден, .. след време 2000-3000 и така за седмица две ето, че са станали 200 300 хиляди .. ...не знам окупация ли е правилната дума тук, но каквото и да е битката се е оказала успешна .. Имаме ново управление, много по различно от досегашните, няма коалиции или партии, хората са от народа, хората са с идеи и знаещи. Те са се подготвяли и знаят какво следва, обикновеният българин през тези 2-3 седмици словесна борба се е запознал и той какво ще следва. Няма да е лесно, но е реалност! Звучи ми малко наивно, но все пак го мисля. Поправете ме ако греша, а ако не допълнете. |
||
NaKonete |
Публикувано на: 18.6.2008, 10:42
|
Читател Група: Участници Съобщения: 12 Участник # 1 545 Дата на регистрация: 16-June 08 |
Единствено духовни принципи и Идея могат да бъдат критерий и пътеводител.
А трябва да се знае, че едно правителство далеч не притежава цялата власт. По министерства и ведомства има чиновници, които сменят правителства и остават да „помагат” и на следващите.... В крайна сметка всичко се свежда до начина на мислене. Но начина на мислене на много! хора. Само много хора, обединени около обща идея имат шанс. Както и да бъде устроено едно ново, общество, ако има разминаване между власт и народ – шанс няма. Не може от позицията „Абе кво ли разбират тия? Ние сме наясно.” да се управлява успешно държавата, в която искам да живея. Всъщност основния проблем за мен е просветата, светлината, знанието. Да се покаже на всеки, че има и друг път, че е възможен свят без простотия, цигания, подкупи.... Ама това са неща, силно вкоренени в нашия начин на живот, нека не се заблуждаваме в това. И друго – аз искам да видя Лидер и водеща група. Тези Знаещи хора. Хора, които са над дребните ежедневни боричкания, хора със Цел и Посока. А така наречените „матричари” са майстори на имитациите.... |
NaKonete |
Публикувано на: 18.6.2008, 18:57
|
Читател Група: Участници Съобщения: 12 Участник # 1 545 Дата на регистрация: 16-June 08 |
Моля за помощ, туй като за мен беше трудно да схвана идеите заложени в link-а, който ми предложи WhiteKNght.
Н е разбрах какво е „РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ „ Иначе имаше подробни обяснения на тема „Защо се ражда идеята на реалната демокрация?” Не разбрах и понятието „хуманен капитализъм”. И ми се струва, че следния текст означава плътно долепяне до ЕС. „Новият Договор за реформи на ЕС, който ще влезе в сила от май на 2009 г. е първата сериозна крачка към политическо обединение на европейските народи.” А пък долния текст направо ми напомни реч по ТВ отпреди 25г.: „Какво означава идеологията на реалната демокрация и какво произтича от нея? 1.Означава ИСТИНСКО НАРОДОВЛАСТИЕ с правото на народа чрез мнозинството си да определя своята съдба, да разпределя плодовете на своя труд и това се свежда до едно единствено качество за политици и държавници- да има развито демократично съзнание, което пък изисква мислене и действие единствено в целокупния обществен интерес, т.е да бъдат истински демократи! Всички действия на управлението са насочени еднакво към всеки гражданин, независимо, че решава мнозинството. 2. Идеологията та реалната демокрация в държавното управление определя основната идея на новия вид социално-пазарна икономика-насочена към задоволяване и максимално развитие на социалната сфера с ежедневно подобряване живота на населението. Въобще, грижата за човека е насоката на този вид „капитализъм” на 20 век, който наричаме"социално- ориентирана пазарна икономика" и продължават в 21-ия. Също е и изпълнение на международното право на ООН - правото на труд и трудова защита, свободен избор на труда, добри трудови условия, достойно заплащане на труда, защита от изпадане в безработица. „ За мен има огромна! разлика между „идеология” и Идея. Това, което не бих искал да се повтаря, е да тръгнем след поредната идеолгически подкована трагикомедия. Понеже основната грижа на „матричарите” е точно да ни водят за носа, като за целта всяка форма на идеолого-образни фрази са добре дошли. Моля за разяснения, ако не съм разбрал правилно стратегията в link-а, www.ideyazabulgaria.dir.bg , тъй като не намерих най-важното за мен – какво искаме да построим? Не какво искаме да разрушим?! И не как ще го разрушим?! А какво искаме да построим?! |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 19.6.2008, 0:28
|
Често пишещ Група: Изгонени Съобщения: 663 Участник # 883 Дата на регистрация: 17-March 07 |
редакция - дублаж
-------------------- ? ????????: ?????? ??????
?????: +7 495 7723295 ????: +7 495 381 2140 ???????: +38 0679863269 ????????: 0887 814 925 ICQ: 237712745 skype: plamen_paskov |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 19.6.2008, 0:29
|
Често пишещ Група: Изгонени Съобщения: 663 Участник # 883 Дата на регистрация: 17-March 07 |
Не се зацикляйте на понятията демокрация, капитализъм, толерантност, политкоректност, и прочее глупости с отдавна изместено съдържание.
Демокрацията в Древна Гърция е била: събират се на Агората, (то ест, на амфитеатралния мегдан), свободните граждани, (то ест, мъжете, годни да носят оръжие), и са решавали с гласуване, викане, препирни и реторически спорове какво да се прави и как да се прави. От което следват няколко важни извода: 1. Свободните означава, че е имало и не свободни, то ест, роби. Хората са практикували минимум един филтър за данъкоплатец. 2. Годни за носене на оръжие означава и годни за работа. То ест, пичлеметата, навършили някаква календарна възраст, но все още не допринесли с нищо за полиса (държавата също са нямали място там. 3. Немощните и не с акъла си старци също не са били там, освен в качеството на изключение, или натрупани общественни заслуги. То ест, филтрите, за които говорихме, са си се практикували. Ето ви и трети филтър (образование, ценз, общественни заслуги). 4. Ако обърнахте внимание - ставало е дума за мъже, не за жени. То ест, сексизъм, които съвременните демократични еманципатори не смеят и да си помислят. Ето ви и още един филтърза гласоподавател. 5. Но остава най-важното на тази древна демокрация: оръжието на реториката, което днес се нарича технология на медиите. Който е бил по-сладкодумен и силен като оратор (без да е задължително прав, честен, прозорлив или справедлив), той е убеждавал мнозинството и те са гласували за него. То ест, възможността за манипулиране е била точно толкова затвърдена, колкото и днес. Но тогава поне отделната личност е полагал персонални усилия за това, и в някаква степен си е носил отговорностите след това, даже и да е убедял съгражданите си. ------------ Колко от съвременните баш-демокрации съсответстват на този модел? Или както се каже "демократ", в колко от случаите се има предвид тази, най-древната и истинска демокрация? ------------ Към темата: значимото е не разрушението (изчистването) защото то е само етап и стъпка от процеса, а не цел. Ако това беше цел, ние с нищо нямаше да сме по-добри от тези, които ни отвращават сега. И или ние самите, или системата ни ще възпроизведе точно такива гадове, ако не и по-големи. Ако не осмислим, измислим и споделим сега. Аз основните три точки изложих. Всички останали филтри са важни, но вторични и произтичат като коректор и гарант на тези три, а не като замяна или допълване. Сега стана ли ясно какво рушим и какво градим? -------------------- ? ????????: ?????? ??????
?????: +7 495 7723295 ????: +7 495 381 2140 ???????: +38 0679863269 ????????: 0887 814 925 ICQ: 237712745 skype: plamen_paskov |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 19.6.2008, 0:39
|
Да не ме разберете криво: сравнете този древногръцки модел с древнобългарския, където всичките три точки са работили, и то по най-твърд начин, и ще разберете, защо България до Самуил, или по-скоро, до Борис 1, е била с хилядолетна държавна история, а ахейчетата нямат и 1000-1500 години, и то като полиси в насипно състояние, а не единна държава, и по-голям подвиг от троянската война (един град-крепост) и Термопилите май нямат...като изключим митовете им.
-------------------- ? ????????: ?????? ??????
NaKonete |
Публикувано на: 19.6.2008, 13:44
|
За мен е много важно да разбера какво се предлага като краен резултат.
Опитах да търся във форума по "саракт", не не намерих това което търся... Откакто съм се регистрирал задавам тук един въпрос... Всъшност задавам го навсякъде, където поне биха ме изслушали. И въпросът ми е : "Какво искаме да построим заедно?" Много хора ме гледат изумени... В най-добрия случай ми отговарят, че по-добро от западния модел не е измислено. Най-смисленото нещо, което съм прочел досвга се намира в книгата на Д.Съсълов "Пътя на България". Но и там нещата ми се струват идеализирани, въпреки идеята за ОТГОВОРНОСТ. Всъшност, това без което не може да успее нито една идея е именно Отговорността и общите за цялото общество Ценности. Значи Ценности и Отговорност. И обединителни идея, емоция, преживяване, път. Всъшност май търся именно практическо приложение на тези идеализирани неща. За мен това е много важно, защото без ясен отговор на този въпрос сега, възможността за размиване на енергията ни и опорочаване на идеите е ОГРОМНА. И то най-вече защото тръгвайки по пътя човек губи видимост към крайната цел, концентрирайки се на текущите проблеми. И за да не се загуби по пътя трябва да има много точна и ясна представа къде иска да стигне. А на всички е ясно, че всяко залитане по пътя ще бъде майсторски използвано... Може би бих опитал да напиша нещо по този въпрос... Много се надявах някой преди мен да е минал по този път... |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 19.6.2008, 18:33
|
||
NaKonete, първо, както много пъти вече писах, не искам да излагам тук технически детайли. Второ, до голяма стапен отговор на въпросите си можете да намерите в книгата на Петър Добрев "За държавата и влсатта": една такава зелена, има я все още по някои книжарници. Там не е цялата формула и решението, поне не в прав текст. Просто този исторически сравнителен обзор дава отговорите в контекста, а фрагментарно и в прав текст. Най-просто казано: при построяването на системата на обществото, което да функционари, да спазва и да прилага посочените три пункта и техните логични производни, настъпва далеч по-справедливо и богато общество, което на днеше ден го има само в качеството на изолирани оазиси, и то никъде в пълния му формат, а по 50-60-70% или по-малко. То ест, старото правило: не става дума да откриваме топлата вода, а да приложим стари правила на управление, които са държали България силна с хилядолетия - от Балканите до Индия. В Пураните пише за древна България и древно-български династии, датирани приблизително 7000 преди Христа! Ако ви се струва прекалено, ще ви дам препратки. За такава и за тази България става дума. За тази, която тръгва след Борис 1, и се византиизира в управлението си, и периодически отслабва и пада под чужда власт, в случая не говорим - тя и днес си продължава, и този кошмар го живеем наяве всички ние. -------------------- ? ????????: ?????? ??????
||
NaKonete |
Публикувано на: 20.6.2008, 10:18
|
Благодаря Пламене!
С удоволствие ще потърся тази книга! |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 23.6.2008, 10:35
|
Връщайки се към точка 2:
към филтрите за гласоподаватели следва да се прибавят (въпреки, че според мен се подразбираха) 1. Завършен 8 клас (основно образование) 2. Отсъствие на леки и средни криминални прояви за изтеклите 5 години 3. Отсъствие на тежки криминални прояви. -------- защо са тези ограничения? Защото, за да се приложат тези филтри, тетрябва да са технически изпълними, и да се поддават на улеснена обработка. как става това: 1. списъка на данъкоплатците се предава на комисията, изготвяща избирателните списъци, от регионалното данъчно управление 2. Списъка за уседналост се разпраща от визов и паспортен контрол (имат си вече такъв софтуер) по всички региони 3. Списъка със завършилите 8 клас (образователен ценз) лесно се взима от съответната регионална община. 4. Справката за съдимост се разпраща в електронен вид от регионалните полиции и съд и прокуратура. ------------ Всички тези данни съществуват физически, и в електронен вид, в изброените ведомства. Трябва просто софтуер, който да ги приеме (импортира), и на негова база да се изготвят избирателните списъци за следващите избори. Контрол за коректността на тези списъци могат да се поверят на общественни организации, които да приемат позвънявания за нарушаване на правилата по горещи телефони. За целта списъците трябва да се публикуват по места минимум 3 месеца преди изборите. Има и други подробности, но предлагам да обсъдим тези. -------------------- ? ????????: ?????? ??????
buden |
Публикувано на: 23.6.2008, 21:04
|
Участник Група: Участници Съобщения: 199 Участник # 1 389 Дата на регистрация: 12-March 08 |
Мисля, че образованието трябва да е минимум Средно.
По-горе в темата се обсъждаха коефицентите, което е добра идея. Но даденият пример е фетишизиран, както каза друг участник в темата. |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 23.6.2008, 22:14
|
Не е е задължително образованието да е средно.
Достатъчно е поне тези с основно да са гласоподаватели. Ако се въведе системата, добавянето на коефициенти за индексиране според образованието е лесна работа. Важен е приниципа и борбата за налагането на концепцията. -------------------- ? ????????: ?????? ??????
m88m |
Публикувано на: 9.7.2008, 10:05
|
Новодошъл Група: Участници Съобщения: 4 Участник # 1 381 Дата на регистрация: 8-March 08 |
Драги българи!
Наблюдавам дискусията от началото как започваше и към края, как размишлявате. Та вие се надявате да има отговорност от лица, които са пряко свързани със "законите". Това просто няма как да стане със сегашното разположение на "системата". Системата, която включва организацията на трите нива - законодателно, изпълнително, правораздавателно. Последното ниво, неговото съдържение и адекватност, няма как да го получиш от кадри, обичавани десетилетия да са такива, каквито са. Всичко представено на вниманието ни в момента, а и пред ЕС, е една популистка мярка за пред обществеността и проблемите наистина са много по-дълбоко залегнали, и се намират в съзнанието, в поведенческите навици прилагани вътре в обществото, на скритото място между "властта" т.нар. и останалият свят, тоест нас. Разделението е категорично и не търпи инвазия, ако имате намерение да промените "системата", или да изземета властта, например на избори. Знаете и за точната формулировка, че ако изборите решаваха нещо, то те щяха да бъдат забранени. Това мисля е достатъчно за момента. Що се отнася до "системата" и правораздаването, правосъбирането и правното ни пространство - то липсва, липсват в понятието даже от комунистическия интернационал като "Морал и Право", който предмет предполагам сте изучавали. В момента явно се извършва някакъв зверски напредък по неизвестни пътеки, чрез диалектика на сътворените за последните времена правила на общуване в общество, но подобно* на българското. Всъщност, ние нямаме друго подобно на нас общество, ние сме изключение, съучастваме в геноциден експеримент с все по-ясна цел, с все по-очертаващи се правила (виж горе) и значения. Ние не съучастваме в хаос, докато всичко е подредено по правилата на "правното ни пространство", което се намира в дъното на нещата и отбранява пропуските в "системата". Системата от своя страна, както ви казах в началото по-горе, включва трите аспекта за повлияване върху съзнанието ни, извършвано чрез различните власти, окупирали територията на България. Няма място за паника, но и няма време за размотаване. Дайте да се съберем и решим какво да направим. Определете времето, мястото, темите, ... Да преценим възможностите си. Да сме действащи и полезни. Обратното е по-лесно. Разбира се. -------------------- http://bgnet.sytes.net
http://bgnet.sytes.net/play/8000-m3u.m3u
http://bgnet.sytes.net:82/cam_1.jpg
|
Eлтимир |
Публикувано на: 9.7.2008, 10:15
|
Отдаден Група: Участници Съобщения: 17 483 Участник # 15 Дата на регистрация: 17-July 05 |
m88m, виж "Програма за национална Съпротива". Да не се окаже, че говорим едно и също, но го казваме с различни думи?
-------------------- |
Страници: (9) « първа ... 4 5 [6] 7 8 ... последна » |