www.Voininatangra.org

НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Кърджалихабер

Страници: (10) [1] 2 3 ... последна » ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Кърджалихабер, http://www.kircaalihaber.com/forum/
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:12
Quote Post

Често пишещ

Група: Изгонени
Съобщения: 663
Участник # 883
Дата на регистрация: 17-March 07

В този форум има само 1-2 секции на български, издействал ни ги е българският лудогорски турчин с ник Тео, емигрант в Канада.
Там има само 1-2 българи, които защитават нашата гледна точка.
Ако Тео посети този форум, искам да му кажа: Тео, днес получих бан в кърджали хабер.
Тук ще изложа копие на дискусиите. Кажи ми какво беше написано в разрез с правилата на форума. Ако познаваш админа там, прати му много поздрави и го питай - кое точно е решил, че е лошото в моето присъствие или позиции там.
Щото когато българите получават бан там, как да стане този диалог и разбирателство, дето все го дъвчем?
Чисто любопитство, нищо повече.
Казват, че съобщението (обяснението) било следното:

Ynt: ЗАБРАНЕНИ ПОТРЕБИТЕЛИ / YASAKLI KULLANICILAR
« Yanıtla #6 : Mayıs 12, 2008, 11:34:53 ÖS »

--------------------------------------------------------------------------------
Alıntı sahibi: admin üzerinde Mayıs 12, 2008, 11:29:46 ÖS
Zabrana za Plamen Paskov za dumi sreshtu Bashtata na Turtsite Mustafa Kemal Ataturk

TEBRIKLER! BIZLER TURK MILLETI OLARAK , ATAMIZA LAF SOYLETMEYIZ

Ето и темите:
-------------
Alıntı sahibi: alpaslan üzerinde Bugün 06:31:50 ÖSYnt: Как да напишем пост във форума на в.Атака

Alıntı sahibi: alpaslan üzerinde Bugün 06:31:50 ÖS
Хей,серсем,за Ататюрк да не си си отворил повече мръсната уста.Ясно ли ти е?!Ейй нагли българи.Колкото повече си добър с тях,те ти се качват на главата.Да не си гъкнал за Ататюрк!

Серсем ще викате на децата си! Простак и грубиян!
Намерил се кой да говори за мръсни усти!
Заради такива келеши и самонадути пуяци като вас българи мразят не само такива като вас, но и нормални и хубави хора от турците, без да го заслужават!
Като сте толкова спокоен за чистотата на произхода на Мустафа Кемал, какво рипате като настъпана жаба, и се опитвате даже забрани да налагате!
Виждам нещо от поведението на един друг простак: Катил, дето казваше на българите в министерството гяури!

Ататюрк е синеок блондин, това всеки негов портрет, даже черно-белите, ясно ще ви го покажат!
Тюрки с такива фенотипни и расологични характеристики няма!!!
Набийте си го в главата и го проумейте!
Не само между истинните тюрки, които са монголоиди, но и между кавказките и европеидните "тюрки"!
Освен ако нямат смесен с балкански славяни произход!
Научете си историята и произхода поне на националните герои!
Нищо лошо няма да ги зачитате, и нищо лошо няма в произхода им, само дете не е такъв, за какъвто го мислите!
Това всеки учител по биология ще ви го каже: гена за сини очи и за руса коса е рецесивен, и в хетерозиготно състояние фенотипно не се проявява - това е златно правило в генетиката!

Проявява се само в хомозиготно състояние!

Питайте лекарите, и ако не ви кажат, аз ще ви обясня - какво означава това в превод, а вие се допитвайте до каквито си искате експертизи, които само ще ви го потвърдят!
Изводите си ги правете сами!

--------------------
? ????????: ?????? ??????

?????: +7 495 7723295 ????: +7 495 381 2140
???????: +38 0679863269
????????: 0887 814 925
PMEmail Poster
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:26
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

author=alpaslan link=topic=136.msg1605#msg1605 date=1210507452
Къде е документирано?Дай да видим,Пасков.

author=Plamen Paskov link=topic=136.msg1612#msg1612 date=1210508777

За произхода му: едно старо интервю:

За гювендилъка му: тук:

User posted image

За поддръжката му за легализация на проституцията в България: тук:

author=teo link=topic=136.msg1701#msg1701 date=1210605776
Пасков падаш във равнището от където си тръгнал...именно АТАКА.

Не падам.
С реториката на Атака голямата част от нещата си бяха наред, с изключение на митингаджийските крайни изцепки, които бяха повече слух, отколкото истина.
Имам записан на цифрова камера митинга в Кърджали, мога да го закача, намерете една неистина или даже прочутата, тиражирана от много, но нито веднъж не чута от мене фраза "циганите на сапун!"

Предлагам тази снимка да се истрие от АДМИНА.Защо?Снимката ясно се вижда,че е фотомонтаж.Мадамата от дясната му страна е със по къса дясна ръка.Ноктите на дясната му ръка пръстите са дълги а на лявата ръка са къси.

Тео, "анализа" ти е смешен.
И според мене тука ти се излагаш, не аз.
Дадох и линк към материала на снимката - прочтете си го.
Ако толкова силно се съмнявате, покажете снимката на Доган и го питайте - той ли е, или някой друг преди 28 години, и с какъв фотошоп през 1990 година е правен този "фотомонтаж".

Вместо да черните ДОГАН, защо не предлагате нещо реално което да е по добре от предложенията на Доган и от това което прави за турците.За нас за сега Доган и ДПС са мястото където турците и другите малцинства се обидиняват и за мен сега най-важно това,въпреки ,че не съм съгласен със Доган и искам тотална промяна във политиката му към нас.

Тео, 100 пъти писах и настоявам: аз говоря за себе си, и не съм политически лидер, който да ви прави оферти, които трябвало да заменят това, което Доган "правел" за вас.
А позицията ти е традиционно непоследователна: хем Доган не те устройвал, хем той бил обединителят. Избери едното. Суха вода и дървено желязо няма.

Коя българска партия нещо реално предлага за да ни искате със все сила да ни разделите.Това няма да стане докато някоя българска партия не предложи реални и съвместими неща свързани със исканията ни като етност и народ от бългаската нация.Разделянето ни за сега от ДПС нищо хубаво не ни носи.Това значи чиста българизация или тих възродителен процес!Мисля,че турският народ много добре знае своите олигарси,но по принципа да са олигарси но все пак да са наши...Това е принципа,която се утаило във съзнанието на хората.

Значи изплюхте камъчето най-сетне: морала, справедливостта и реципрочността нямат никакво значение!
Имат значение наши и ваши?!?!?
Това е вашето виждане за мирно и взаимноуважително съществуване, така ли?
Или това е не вашето, а твоето виждане?
Ти по принцип се изразяваш само от първо лице множественно число, като делегиран от политическа сила спикер, и започвам да си задавам въпроса: кого представляваш все пак в крайна сметка Тео? Физическото лице, емигрант в Канада, или нещо малко по-друго и малко повече от физическо лице: някоя институция, например?
Ще ни дадеш ли рзяснения по този въпрос?

Предложете реални неща: език,официалност на езика ни във смесените райони,съд над възродителите и етно свобода на много народи населяващи България,като признание на помаци ,роми,власи.

Защо трябва да ги предлагаме?
Къде ги има тези неща предложени и приложени в друга европейска държава или в Турция към нейните си малцинства?
Защо искате уникален никъде не прилаган и не одобряван пакет от привилегии, които противоречат вече 20 години на Конституцията на страната?

Предложете нещо конструктивно не да лаете и квакате,че Ахмед Доган е бил за проституциата.

Аз не лая и не квакам.
Аз дадох линкове, четете си материалите сами, обръщайте се към стенограмите в Парламента, сравнявайте и проверявайте, и ако лъжа, тогава ме наречете лъжец!
Парламентарно представени сте, имате всички официални и неофициални средства за проверка на тази информация!
Проверете!

Не озаконяването на проституцията е продължаване на сутенерството и продажбата на много млади момичета във ръцете на асъл ганстери които накарват 12-13г невръстни деца да проституират нелегално и насила.Това е по страшно защото не контролирано.Проситуцията значи контрол на държавата над тази древна дейност.И също край на малолетни "жрици" на любовта,както се изразява българската медия.

То ест, ти, добропорядъчният мюсюлманин Тео, поддържаш тази линия?
Ти го намираш за нормално?
Аз вече наистина не знам:
Аз Корана и ислама съм си го представял като бастион на строгия морал и на патриархалните нрави, където такива мисли и идеи водят до пълно общественно порицание и низвергване.
То ест, според мен за всеки що-годе приличен мюсюлманин такава позиция би следвало да е скверна и позорна.
Излиза, че в нещо съм се лъгал: или в представата си за Корана и ислама, или в това: доколко добър мюсюлманин е Тео.
Вие ми кажете - къде ми е грешката.

--------------------

PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 12.5.2008, 23:28
Quote Post

Админ

Група: Админ
Съобщения: 16 494
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

Поредното терористично гнездо/клетка, в което се прехвърлят корабокруширалите от Ардино БГ.
Призовавам всички български хакери: огън по това терористично гнездо, така, че да не заработи никога повече!
Не се плашете от еврейската и турската рязана сган, Българския Бог ще ви закриля - Огън и никаква милост!
PMEmail Poster
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:28
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

author=Rammstein link=topic=158.msg1710#msg1710 date=1210612043
Az mislia 4e sporat tuka e napalno izlishen.

Спор, по който има спорни моменти, никога не е излишен.

Ideiata za naciaonalna darjava e vazniknala sled frenskata revoliucia.Predi tova dumata nacia ne e bilo simvol na neshto koeto formira ideia za opredelena darjavnost.
Kazval sam go i drug pat.
No tai kato sme rodom na balkanite a tam ima vse oshte neizjiviani nacionalni kompleksi e qsno 4e trqbva da badem madri imenno v tozi moment.

Много преди това и практически навсякъде, където народите са си правили държави ( с малки изключения). Ако няма да се увличаме с лингвистическа софистика на термина национална, нация и етнос, разбира се.

Mislia sashto taka 4e e shtastie zaradi tova 4e Bylgaria, Tutrcia i Garcia sme vav voenni sauznici v NATO.
Vlizaneto na Turcia v Evropeiskiat saiuz e vapros na vreme.Inshallah.

За мен НАТО е зло за България.
Аз бях и съм против участието на страната в такъв агресорски военен блок, който не е донесъл нищо добро на никого по света.
Ако приемат Турция в Европейския съюз, по всяка вероятност ще трябва да приемат и Русия, защото нещата са абсолютно аналогични. Само не знам - дали руснаците ще го поискат. Надявам се да не са толкова глупави и толкова евтино продажни като "нашите" управници.

Oshte pove4e 4e turcite koito odavna jiveiat v Evropa sa dokazali svoqta loqlnost kam evropeiskite zakoni i porqdki.

Към кои точно?
И кои турци? Икономическите емигранти ли?
Че те имат ли избор - да спазват или да не спазват порядките в една страна, където са гости?

Za jalost konstataciata mi e 4e pove4eto balgarski grajdani koito sa  na zapad ne mogat tolko lesno da se integrirat v civilizovaniat svqt.
Kriminalnite hroniki v zapadnite izdania sa palni s imena na balgari - svodnici,jeb4ii,prostitutki,narkotrafikanti, mutri i t. n.

За съжаление това е вярно.
Пъвро се оттече най-мътната и мръсна вълна на българското общество: цигани, крадци на коли, бандити, мутри, наркотрафиканти, политически изпълнители на мръсни поръчки и схеми...
Обикновенните българи тръгнаха по Европа да работят последните 2-3 години. И ако в криминалните хроники все още се споменава българското гражданстиво, то става дума за бандити от първата вълна или за цигани от сегашната, които обаче са притежатели на български паспорти, за съжаление.

Ta za Atatiurk li stavashe vapros?
Az mislia 4e toi e reformator ot svetovna veli4ina.Toi e napravil shokova terapia na ostankite ot Osmanskata imperia i e izgradil moderna Turcia.

Подкрепям!
Делото на човека е важно!

Otnosno proizhoda mu ne biva spored mene da se spekulira i zloupotrebiava s cel mnogoznaikovshtina.

Като е многознайковщина и спекулация, кажете каква е истината и проверете думите ми! Нито е трудно, нито е незаконно!

Niakade sam  4el 4e e pomak i ako e taka, tova e sigurno dokazatelstvo za blizosta na pomacite i turcite.

Нищо подобно не доказва.
Доказва само обща религия, която никога и никъде не е била гаранция за нищо.
Мюсюлмански страни са воювали през историята помежду си не по-малко, отколкото християнските. В случая лошите хора, които са само формални представители на религиите, винаги са намирали начин да впрегнат религиите в политическите си доктрини и да подведат народите в унищожителни и практически грабителски войни.

Az razbira se ne othvarliam i faktat 4e Atatiurk specialno e izpitval golemi simpatii i kam balgarite , koeto razbira se pokazva negovoto veli4ie.

Величието на този човек, повтарям, е в делата му.
Симпатиите са си лична работа.
И на мен са ми симпатични представители на много народи, но не разпространявам симпатиите си над целите народи туптан, защото това е противоестественно.
Човек живее в персонализиран свят, и личностите в живота му имат реално значение, сотаналото са имагинерни величини за политически цели.

Fakt e tova 4e v nego e bila vlubena dashteriata na General Kova4ev /dokolkoto pomnia/.

Обратното е, но това са подробности.
Трети път: не личния му живот, а делото му е важно.

Makar 4e tozi general e emblema za balgarskata nacionalna ideia ot predi sto godini, za nas pomacite toi e pala4, imam v predvid tova 4e toi e u4astval v krastonosnia pohod sreshtu pomacite prez 1912 g.
I tova e osnovnata pri4ina tazi lubov da ne se izjevee palnocenno.

Няколко пъти задваха въпрос: кои точно региони в Родопите са пострадали от репресии и защо точно те?
Съгласен съм, че е имало репресии. Съгласен съм, че ако са били срещу мирно население, това е лошо, това е грях, това е престъпление, това е грешка.
Но видях твърде малко документи като доказателственна част, и парктически почти никакви обяснения: защо точно определени региони?
Защо никой не е газил (или аз не знам) мюсюлманите в Добруджа през 1912 година, примерно?

--------------------

PMEmail Poster
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:31
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

author=teo link=topic=136.msg1723#msg1723 date=1210622177
ПлАМЕНЕ аз пък имам снимка на Сидеров гол висящ със онази работа и стъпващ върху мацката,който съм я взел от форума на В.Търновската организация на АТАКА,където забелязах че и ти пишеш.Но във това да запазя етиката и за това,че не съм сигурен че не е фотомонтаж не я давам.

Знам я тази снимка.
НЕ Е фотомонтаж! Истина е!
И затова много пъти съм казвал, че и Сидеров е лицемер, използвач, клетвопрестъпник и измамник!
Колкото Ахмед Доган е мюсюлманин, толкова и Сидеров е християнин (нищо, че уж е учил 1-2 години богословие).

За разлика от ДПС,политиката на Сидеров е крайно остра и граничеща със расизма срещу нас малцинствата.

Политиката на Атака, като реално дело, а не като политически прокламации, е даже по-лошо и по-лоша от това, което си написал, съгласен съм!

Докато ДПС който не ми е партията на душата ми ,но принуден съм да приема някои неща зарад единството на малцинствата ,които са застрашени от нео-националистическата вълна която никога не е заглъхнала.

Тео, ти не разбираш или не искаш да признаеш едно нещо: ДПС е храната за Атака и обратното. Това са двете ръце на един човек, и двамата лидери са на една хранилка.
Ако махнеш ДПС, Атака не може да вирее, а ВМРО от партия ще стане политическо джудже, което само ще управлява на рентиерски принцип имотите си отвъд океана.
ДПС и политиката им е храната за съществуването на Атака, а Атака сплотява и прави ДПС по-силна!
Затова именно умни хора от ДПС са казали: ние нямаме по-евтина и по-ефективна рекалама от Атака! Не я закачайте!

Във България няма почва за примирение.

Има!
Законност и порядък, и равни граждански права и задължения е простата формула! И тогава всички въпроси отпадат!
Но и националните предатели отиват в затвора!

Истината  е че такива наивници като мен се стремят да успокоят нещата като пишат за мир и за диалог ,но основно във България се вижда,че няма такава обосновка.Реалноста си е факт.Та и ти не идваш по твои думи при нас "за уважение" защото е необходимо да ни агитираш,че ти си прав а ние сме кривите.

Уважението е следствие!
То трябва да се заслужи! Както вие трябва да заслужите моето уважение, така е редно (ако успея) и от вас да ме зауважават не защото някой го е поискал, а заради позициите и диалога ни.
И пак ти повтарям - престани да делиш мене и тебе: и двамата пишем с едни и същи цели: да обменяме идеи и да си защитаваме позициите. И ако е възможно, да се адаптираме един към друг и да го търсим това сближаване. Но не по формулата, императивна, съдържаща заплаха, която даже ти извеждаш напоследък

Ако някои тук малко минават предела на неуважението то форумуте и именно българските форуму са пълни със помия към нас малцинствата.

Е, в този форум ме поляха с помия току-що, като представител на мнозинството.
Какво да направя?
Докато съм бил модератор на един от форумите, не съм допускал обиди. Тази ортодоксалност и строгост на съблюдаването на правилата не се хареса на администрацията и напуснах този форум, а впоследствие получих даже и бан.
Говоря за български националистически форум, и не за аткисткия.

Досега във нито един турски форум от Турция не съм срещнал крайни мнения за България и българите .

Дай Боже!
Много ми се иска да ти вярвам.

Много хора даже не знаят за Батак,кото във България си е една "дъвка" и се дъвче " на всеки ъгъл като се показва варварството на турчина и на помаците.

Нормално е да не го знаят.
Това не е тяхно страдание. Те си знаят своите болки. И вероятно на нас ще ни е интересно да ги научим също така, както може би на любознателните от тях ще им е интересно да научат за Батак.

Кажи ми за какъв диалог да говорим ти кога нищо не правиш срещу българи ,които открито пропагандирват неонационалистически и крайни възгледи.

За такъв, труден диалог, с трудно 630 годишно общо наследство. Но безкрайно нужен!
Ти си умен човек, и независимо, че спорим, и то остро понякога, вероятно се досещаш, че търканията и сложността в отношенията между българи и турци лежи в 500 годишния двоен стандарт на Османската империя към българите (за другите подчинени народи не говорим - те си знаят), и на неадекватното поведение на българската държава в рамките на последните 130 години: както към турци, така и към мюсюлмани с чист български корен
Така че, искаме или не, ние тук, на тези неофициални интернет-кръчми, трябва да компенсираме това, което политиците от двете страни са ни го подложили и подлагали със столетия.
Не очаквай да е лесно. Аз нямам илюзии. Но порлагам усилия.
И искам от тебе да бъдеш по-последователен в своите позиции и да се придържаш към общочовешкия морал и справедливост, защото тези понятия в ислама и в християнството не се отличават изобщо. Доброто си е добро, злото си е зло, и грешното и греховното са си точно такива, а не някакви други. Справедливост и общ аршин, прстичко казано!

Какво да правим ние тогава?Да чакаме да дойдат групите на ВМРО,АТАКА,ВОИНИТЕ НА ТАНГРА И да почнат някакво си действе което ще пак цел или възродителен процес или нови емиграционни вълни стремящи нас да отпъдят от родните ни краища?

Кои ние?
Пак говориш, сякаш си предводител на група от хора или на цяла етническа група!
ВМРО и Атака са съвсем беззъби и няма да ви пипнат, много добре го знаеш, не драматизирай излишно и не подклаждай напрежение на равно място. Нямат нито ресурс, нито програма да го правят.
Изселването не е решение, избиването и репресиите също. Доказано и проверено с времето. Пресен пример: Косово. Отворена и легализирана кървяща гнояща рана, която ще гори вече с десетилетия. Аз такова не искам и не смятам, че е възможно или нужно.
Аз няколко пъти казах: Законност, ред, строгост, съд за национални предатели, единен аршин за всички. Това не ерекламно клише! Има страни в света, където това е успешно реализирано в мултиетническа, мултикултурна, мултирелигиозна среда със много тежко минало: Сингапур: поинтересувай се и ще видиш - какво имам предвид.

Направете нещо за да ни спечелите вместо да ни агитирате.Ти се подвизаваш във най различни форуми и си  като рицаря на Българското,а ние какво да направим от подигащия се страх и несигурност?Поне във ДПС ЗА СЕГА РАСИСКИ ДЕЙСТВИЯ НЕ ВИЖДАМ.

Можеш ли да ми извадиш поне един постинг, тук, в ардино, в който и да е форум, в който аз да агитирам за нещо си? Вас, когото и да е друг? Аз винаги изказвам мнение и обсъждам и дискутирам чужди такива!
Ти обаче демонстрираш такава гъвкавост в политическите си позиции, че ми е трудно да се ориентирам: ДПС от откровенно Зло за българи и турци стана необходимото и не чак толкова голямо Зло, така ли стана?
Къде обаче е морала?
Къде е ислямското понятие за добро и зло, справедливо и несправедливо?
Вижте си го добре този ваш Доган, вижте му и делата, вижте му и миналото.
И какво излиза?
Досещаш ли се, или в прав текст да го казвам?

--------------------

PMEmail Poster
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:37
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

Аз също бях и сега съм против членството ни в НАТО.
НАТО на никого нищо добро никога не е донесло. Освен гарантиран корпоративен пазар за военно-промишленния комплекс на САЩ и сателити.

Само си представете, че историята бе по различна и Съюзниците бяха направили десант на Балканите (каквито планове е имало), а не в Нормандия през 1944-та. И на северната ни граница стои съветската армия, а на юг англо-американците. Е, кой бихте предпочели да влезе у нас?

Сложно е да се каже.
Англичаните и гърчетата ядоха жесток бой при Дойран през ПСВ от генерал Вазов.
А през ВСВ американците бомбардираха България и мирна София.
Руснаците един шамар не са забили на нито един българин.

Българската армия е губила колкото си иска битки /примерно Брезник 1885, Чаталджа 1912, Солун 1913, Кукуш 1913, Битоля 1916, Добро поле 1918, Ново село 1944/

Малко по-подробна информация за тези битки можете ли да дадете.
Звучи малко като нов прочит на историята, но нямам нищо против да се запозная.
Колко наши знамена са пленени там?

Джон Атанасов е второ поколение американец от български произход, който дори не говори български. Не можеш да го наречеш лъжливо българин и след това милиони да го повтарят в захлас, със съзнанието колко велики сме и „какви юнаци е раждала майка България”.

В САЩ има вече китайци, испанци и други народи 5-6 поколение. Но корена си знаят и продължават да се броят за такива. За афро-америкаците даже мълча и нищо не казвам.
Така че, Джон Атанасов си е българин и точка!

--------------------

PMEmail Poster
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:41
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

author=AkCakal link=topic=122.msg1690#msg1690 date=1210570035
1) [b]Разбира се, че не са били българи. Византийски служители и поданици с неясен и с невъзможност да бъде доказан(всъщност това е и напълно излишно) славянски произход.

Откъде се разбира?
И защо в житията им пише друго?

Логично е да приемем (поради факта, че няма много източници по въпроса), че са се чувствали първо поданици на ИМПЕРИЯТА, която по дефиниция е НАДнационална и евентуално след това са споделяли някакви друга етническа идентификация било тя гръцка, славянска или смесена.

Това логично приемане е не повече от размисли над чашка чай на субективна основа.
При това - поради недостиг или непризнаване на наличната информация.
Чии поданници са били, няма никакво значение - поданството не е критерий за етническа принадлежност.

Но със сигурност няма как да се чувствали българи, не само в днешния смисъл, но дори и в този на средновековния български етнос. Поради съвсем простата причина, че него тогава още хич го няма. И именно тяхното дело помага да се дозавърши образуването му.

Откъде е тази сигурност?
И откъде вие ще знаете как точно те са се чувствали? Някой някъде чел ли го е, казал ли го е, цитирал ли го е?
И откъде е този извод, че българи през 9 век било нямало?
Аспарух, който сразява ЦЯЛАТА войска на Константин IV Погонат, която е била начело с ветераните, току-що са сразили арабите (2000 кораба флот = 60 хиляди воини и още 60,000 сухопътна армия), да не би да е бил начело на кърджалийска банда с пъстър и неясен племенно-етнически произход? Абоба - Плиска столица на какъв народ е? На цигански катун? Странно тогава защо уж най-ивзестния град на Балканите и Изтока: Константинопол, е бил 18 км2, а Плиска: 23 км2?
Тервел, който е спасил Константинопол, отразявайки и побеждавайки най-голямата арабска армия, тръгвала някога срещу Европа, да не би да го е правил начело на славяни, траки, готи, илири и ромеи?
За Старата Велика България на Кубрат даже изобщо няма да говорим.
А кой се е сражавал в полето Курукшатра в епическата битка на Пандави срещу Каурави в 3018 година преди Христа, излиза, че са някакви неосъзнати българи, които още не са били етнос, така ли става?
Крум страшни, сразил аварите и Никифор Генник, излиза, че го е направил начело на някакви етнически неосъзнати мътни балкански елементи?

Друг въпрос е, че княз Борис използва техните ученици за прокарване на българските национални интереси и къде успешно, къде не, полага основите на обединената българска нация.

Това са пропагандни глупости от социалистическите учебници по история, които едва ли не разглеждаха възстанието на Ивайло като първото селско-пролетарско възстание, само и само да изпреварим евреите Маркс и Енгелс.

Между впрочем, някои въобще знаят ли, че ние пишем на кирилица (създадена навярно от св. Климент Охридски), а не на създадената от двамата византийски мисионери глаголица. Обиден въпрос за интелигентен човек. Нали? Всъщност с глаголицата двамата братя претърпяват един крах, но пък посяват семето на една бъдеща независима българска църква. Само семето. Поливането и торенето сме си го извършили ние.

На тази тема наскоро изнесох лекция тук, в Москва.
Ето тук е файлът (.pps 56MB), а тук е видеото на лекцията (на руски) с не много високо качество 320x240, 1.13 часа (.mpg)
Там ще видите каква е връзката между древнобългарската азбука, която още си стои на камъните в Плиска, и глаголицата.
Това, на което пишем сега, би било по-редно да се нарече Климентица, но щом самият автор е решил да я нарече на името на учителя си, не можем да му променяме завещанието.
Какъв крах и кое може да бъде определено като крах, е твърде сложен и нееднозначен въпрос. Между кирилицата и глаголицата има само няколко общи букви: ш, о и ф (с условен знак, защото в глаголицата има 2 букви за "о"). Как точно е създавана глаголицата и кое лично Свети Кирил е смятал за дело на живота си, според неговото собственно житие, може да бъде видяно и чуто на лекцията за тези, които разбират руски.

И още нещо. Винаги премълчавано. Покръстването на българския народ не е извършено от извънземни. Направили са го ромеите, в по-голямата си част чисти гърци. По времето на първата, че и на втората българска държава основен „приток на цивилизация” идва от Източната римска империя.

Това е спекулация.
Покръстен от ромеи, и по-специално, от византийския имепратор, е Кан Борис I. Кубрат, Тервел и други български владетели са кръстени много преди Борис и Борисова България. А и много българи като народ (но не всичките) са били християни от векове. Българите са кръстени на Балканите от Апостол Павел. За справка: натиснете тук.
Доколко културния и цивилизационен обмен е бил само от културната Византия към дивата България, а не двустарнно, е сложен въпрос. Опростенческата формулировка е нарочна спекулация с цел унижаване и очерняне на България и на средновековната българска държава. България като държава е с хилядолетия по-стара от Източната Римска империя, така че, кой кого на каков бил учил, ако не извадите кокнкретни факти и доказателства, си остава пропагандно клише или субективно необосновано мнение.

[i]Първата бомбардировка е извършена от италианците през 1911 г. през италианско турската война, една година преди нашата „кандидатура” за първенство.

Върнете се на първата страница на дискусията и прочетете отговорите по този въпрос от Елемаг. И сравнете датите.

За робството. Няма да се впускам в определение за думата роб. Това е ясно (надявам се). [b][i]Само нека е ясно, че по това време българите са имали възможност да се придвижват свободно от Сараево до Багдад и от Варна до Триполи. Имали са право на собственост. Дискриминационните мерки по отношение на данъци и повинности през първите векове, не са били по-различни от отношението към евреите в средновековна Западна Европа. „Раята” в Османската империя е била в по-свободна от крепостния селянин да речем в Русия.[/b]

Винаги съм признавал, че последните десетилетия на османското робство са били по-меки от първите векове.
Въпреки, че, лично аз не знам: кои са пътували от Варна до Египет: всички българи, или българите-мюсюлмани. И дали всички са имали парва на тези пътувания. Имало е селища и райони със специален статус и с специализирани функции, които са били освободени от много данъци и надарени с привилегии. Ако те са пъхтували в границите на империята където си пожелаят, това не следва да се приема за всички българи. Българската политическа класа сега живее практически не в Европа, а в рая. Но къде и в какви условия живеят обикновенните българи и могат ли да се слагат знак за равенство между статуса и правата на различните категории хора?
За това, че "раята" била в по-добро положение от руския крепостен селянин, повтарям, особенно през последните десетилетия на османското владичество - да, това е точно така, безусловно. Но защо трябва да се сравняваме с Русия?
България (средновековната) е била съперник и съсед на Франкската империя, на Римската империя...да правим ли сравнение къде са били наследниците на тези империи и къде е била раята?

4. Православието ни е спасило като народ през 5-те века чужда власт.
. Православието ни е спасило, като народ през време на Османското владичество. Първо Османците са нямали изгода да превърнат всички в последователи на пророка, защото тогава е нямало, кой да им плаща данъците. Второ. Като са ислямизирали албанците, това пречи ли на този народ да се е запазил до ден днешен и да издига за свой национален герой християнина техен сънародник Георги Кастриоти –Скендербег. [b]Тука някой смесва религия с националност. Типично за Православието. Трето. След унищожаването на локалната Търновска патриаршия, висшите църковни постове в българските земи са се заемали (с много малки изключения) от гърци. Е, с какво тези гърци са допринесли за запазването ни като народ, след като целта на Вселенската патриаршия е била точно обратната –елинизирането на колкото се може повече маси от население, по възможност елита.

Аз НИКОГА не съм смесвал понятията религия и националност!
Това е прийом на ДПС: да зомбира помаците, че щом са били от религията, значи, не са българи, а са турци или поне, следвало да се държат по-близо до турците. Без да обясняват: а арабите (говорещи арабски), негрите от Мали(говорещи френски и местни наречия), индонезийците (говорещи местни наречия) и пакистанците (говорещи английски и хинду), както и Бангладешците - и те ли трябва да се държат по-близо до турците или да ги смятаме за турци, щото и те са от религията?
Не знам, дали такива тънки техники са характерни за Православието. Ако не го докажете, за мен това е с нищо необосновано оскърбление.
Аз не казвам, че тази техника на манипулативната измама е типична за исляма.
Казвам, че е типична за ДПС манипулаторите да впрягат религиозни въпроси и да ги натъмъняват според политическите си доктрини.

[i]Запазването ни като народ (което по своята същност си е едно малко чудо в световната история, макар и не уникално) се дължи на редица други причини едни от които са разпръснатостта на българите по планински селища (в големите градове през 19 век например българският елемент е бил неизменно в малцинство), изгодата за Османската власт от съществуването на християни-данъкоплатци и може би инатът ни, който ни е карал да се запъваме на мохамедани и пан елинисти :) И съм почти сигурен, че броят на елинизираните сред нас е бил съизмерим на броя на ислямизираните. Само като вземете Пловдив от средата на 19 век. Това още повече издига ролята на просветените българи борещи се за църковна независимост и на онези луди глави, които са дали кръвта си за политическата ни еманципация. И ме кара още повече да се прекланям пред тях, защото в очите на техните съвременници те са се борели за една изгубена кауза.

За малцинството на българите в големите градове според мен просто не е вярно.
Даже в 1917 година, на преброяването в Солун, първи по количество население са били евреите, на второ място: българите, а всички останали народи - след това.
Ако така е било в Солун, какво да кажем за чисто българските градове: малки и големи? Имате ли данни, статистика за тези твърдения?
За проблема с елинизацията съм съгласен - тук сте абсолютно прав, проблема е бил изключително остър - диоцеза си е бил предмет на спорове и войни винаги, откак която и да е Църква става институция.
И сега е така. За съжаление.

Еми не са турци. Колкото и да се иска на някои натъпкани с пропаганда глави, това са били чисти българи мохамедани, предвождани от Ахмед ага Барутанлията. С една дума помаци. Това не променя в положителна посока факта, както пише някой. Тук положително или отрицателно няма. Само истината! Факт е, че и през време на Османското владичество и сега българите мюсюлмани се чувстват по-близки до турците отколкото до вас. Но какво правите вие, за да намалите тази отчужденост?
Интересното е, че башибозуците биват съдени в Истанбул, а един от главатарите след това е предаден в България. Той си доживява старините тук (вярно - бил е пазен от свои хора), защото...не можело да го съдят втори път за едно и също нещо.

За първото подчертано е вярно, никога не съм го оспорвал.
За второто: както обикновенно, се нуждае от уточнение и от кратък поглед на предисторията:
1. Насилственната (в болшинството случаи) ислямизация през средата на Османското робство на Родопите, то ест, доброзорно, со много кютек, и доброволна, заради икономическите облаги, която също е присъствала, но е била малцинство.
2. Приемайки друга религия, и ползвайки привилегии, се създава известен антагонизъм, който разделя българите, но не ги прави обязателно по-близо до турците като народ. Правил ги е по-лоялни поданници на Османската империя, което не е едно и също.

България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си.
Едно изречение само. Сан Марино -301 г. И още едно. Колко страни има в Европа с непрекъснати държавни традиции още от ранното средновековие до сега и просъществували повече от нас, като независими държави?

Първо, аз никога не съм твърдял - че България е най-старата държдава в Европа. Въпреки, че ако приемем набиращата доказателства и сила хипотеза, че траки = българи, то тогава нищо чудно така и да се окаже.
Аз съм твърдял, че тя е в Европа от 165 година след Христа, а всички, който иска, да отваря учебниците по история, и да сравнява: колко държави е имало в Европа преди това.
И не разбрах - какво за Сан Марино?

Този мит е разпространен повече сред населението на селата и малките градове и все повече отстъпва с течение на времето. Поне според мои лични наблюдения. Тук оказва влияние и близостта на езиците и криворазбраната славянска солидарност измислена от Москва. Да си припомним даването на български територии на Сърбия през 1878 г., Съединението и Сръбско българската война през 1885-та, обявяването на война от страна на СССР през 1944-та, 45 години просъветска диктатура, съпротивата им на членството ни в НАТО.

Панславянската солидарност е мит и политическа идеологема.
Най-малкото което е, защото все повече автори настояват да се приема славянски за езиков, а не за етнически термин.
Обявяването на война от страна на СССР не доведе до един изстрел, насочен срещу български войник или българин.
Въпреки че, смяната на режима си беше откровен държавен перврат на щиковете на Червената армия - това си е вярно. Което впрочем прави незаконни всички правителства от 1944 година досега.

--------------------

PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 12.5.2008, 23:44
Quote Post

Админ

Участник # 544

Още пасквили срещу Българщината и Българина! О, вие, Българкси хакери, орли величави - огън, огън по гнездото резашко!

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Националните митове -айде стига вече
« : Nisan 30, 2008, 09:41:02 ÖÖ »

--------------------------------------------------------------------------------
Националната митология се е превърнала в такава част от всекидневието ни, че ние вече не й обръщаме внимание. Често произнасяме машинално дадено твърдение за историята ни, без дори да се замислим за значението и смисъла му. Такива твърдения ни съпътстват мантрически от първите ни ученически години и продължават през целия ни живот. Повечето от тях са така вкоренени в общностното ни самосъзнание, че изкривяват историческата и настоящата обективност и ни пречат да се възприемаме реално. Естествено, това е присъщо за повечето нации по света, които са създали свои варианти на митологизиране на миналото и настоящето си и ние тук не сме изключение. Нормално е и на Балканите митовете да бъдат повече! Тук някак си лъха повече на история и разправии. Но светът се променя (даже Германия и Франция направиха общ учебник по история) и не е ли време да започнем да развенчаваме поне някои от тези митове? Отговорът е труден и нееднозначен. Става ми обидно обаче, когато по телевизията гледам някое детенце на 24 май, което на въпроса „Какво знаеш за св.св. Кирил и Методий”, то отговаря заучено: „Кирил и Методий са велики българи. Те са измислили буквите, с които пишем!” Е, не е известно да са били българи, нито пък пишем с техните букви, но тук детето не е виновно. За бой са родителите и учителите му.

Ето едни от най-разпространените митове разпространени сред обикновения българин:

1. Светите братя Кирил и Методий били българи.
2. Първи сме използвали авиацията за бомбардиране.
3. Били сме под „робство” по време на османското владичество.
4. Православието ни е спасило като народ през 5-те века чужда власт.
5. Българският народ е бил и е трудолюбив.
6. Турци са извършили баташкото клане.
7. България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си
8. „Огромното” антифашистко движение през 1941-44 г. и производното от това, че тук е съществувал фашизъм.
9. Руснаците („братушките”) винаги са били зад нас.
10. Българската армия не е загубила битка на бойното поле.

И новите митове:
Най-интелигентната нация в света сме след евреите.
Българин бил измислил компютъра.

Когато такива твърдения се вкарат в всекидневна употреба на битово, медийно, та даже и държавно ниво те постепенно се превръщат в истина. И колкото повече се повтарят, толкова повече се утвърждават. И какъв е резултатът в съвремието ни? Появата на дивашки националистически движения като „Атака”, найстото поред издигане на заветния рефрен „България на три морета”, омразата към някои съседни народи, мнението, че сме основатели на световната цивилизация и куп други дивотии. Един национализъм основан на невежеството е много по-страшен даже от един информиран нихилизъм.

Всъщност дали ще бъдем по-малко българи без тези митове?! Едва ли.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

emir_kj
Jr. Member

Ynt: Националните митове -айде стига вече
« Yanıtla #1 : Nisan 30, 2008, 01:21:15 ÖS »

Относно ''2. Първи сме използвали авиацията за бомбардиране.'',искам да отбележа, че Италианците са изпозвали самолети за разузнаване и бомбардиране по време на итало-турската война започнала на 29 септември 1911г.,докато балканската война започва една година по-късно на (4 октомври 1912г.),следователно редно е да приемем претенциите на италианците,че те първи са използвали авиация за разузнаване и бомбардировка. На 23 октомври 1911 е извършен първият разузнавателен полет от италиански самолет на турските линии край Бенгази , а на 1 ноември 1911г. са хвърлени и първите бомби над турските войски в 2 оазиса от самолета на лейтенант Джулио Гавоти...

Относно мита ''3. Били сме под „робство” по време на османското владичество.'',искам да кажа ,че Османската империя е Държава със силно развит феодален строй и в нея ''НЕ Е ИМАЛО РОБИ".Вярно,е че християните изплащат някои допълнителни данъци,но за сметка на това не отбиват военна служба...

''10. Българската армия не е загубила битка на бойното поле.''-Това пък е толкова смешно,че даже не искам да го коментирам...Ще напиша само,как като не сте загубили нито една битка сте паднали под византийска и османска власт?Колко спечелени битки имате по време на междусъюзническата война?
Битката при Ключ от 1014 при която са пленени 14 000 български войници говори ли ви нещо,а битката при Добро поле и пробивът на отбранителната линия на българите по време на Първата световна война да не би да е спечелена от българите?
Българите нямат нито една спечелена битка в българо-византисйката война през 863 г. ...(една от причините за покръстване на българите)

Eli boş varılmaz varılan yere,
Boş gelmedim ya Rab,ben suç getirdim!
Dağlar çekemezken o ağır yükü,
İki kat sırtımda,pek güç getirdim...

teo
Full Member

« Yanıtla #2 : Nisan 30, 2008, 03:54:27 ÖS »

Темата е много интресна.Но ще се включа след няколко дена щото имам да се готвя за изпит.

fes
Newbie

« Yanıtla #3 : Mayıs 01, 2008, 12:28:07 ÖÖ »

Susan Sontag, metaforlarla konuşmanın tehlikesinden söz eder pek çok sefer. "500 godini robstvo", "tri sincira robi" "tursko igo", "eniçeri idat mamo!"

Bir de Vazov'un yazdıkları var ki, içler acısı. Bilenler var mı ya? Sözde adam erotik janrda da kalem oynatmışmış.Neler yazmıştır acaba mustakatiy Vazov bu konularda?

geraka
Full Member

« Yanıtla #4 : Mayıs 01, 2008, 02:26:34 ÖS »

Що за хора сте? Какво удоволствие ви доставя да оплювате всичко българско? Защо постоянно се ровите във всичко само и само да злепоставите България?...

emir_kj
Jr. Member

« Yanıtla #5 : Mayıs 01, 2008, 02:46:42 ÖS »

Burasi ardinonun seyi deyil,dogru konus Geraka!

Eli boş varılmaz varılan yere,
Boş gelmedim ya Rab,ben suç getirdim!
Dağlar çekemezken o ağır yükü,
İki kat sırtımda,pek güç getirdim...

geraka
Full Member

« Yanıtla #6 : Mayıs 01, 2008, 02:52:01 ÖS »

Alıntı sahibi: emir_kj üzerinde Mayıs 01, 2008, 02:46:42 ÖS

Искаш да ми кажеш нещо ли? Или просто се опитваш да говориш зад гърба ми?

elemag
Sr. Member

« Yanıtla #7 : Mayıs 01, 2008, 03:01:13 ÖS »

Alıntı sahibi: geraka üzerinde Mayıs 01, 2008, 02:52:01 ÖS

Не им обръщай внимание да видим що "бисери" ще насерат.Гледай отстрани и се забавлявай пък после ще издадем с тяхна помощ една "Краткосмешна псевдоистория" но нещо слабо го дават с материала

geraka
Full Member

« Yanıtla #8 : Mayıs 01, 2008, 03:06:48 ÖS »

Alıntı sahibi: elemag üzerinde Mayıs 01, 2008, 03:01:13 ÖS
Alıntı sahibi: geraka üzerinde Mayıs 01, 2008, 02:52:01 ÖS

Не им обръщай внимание да видим що "бисери" ще насерат.Гледай отстрани и се забавлявай пък после ще издадем с тяхна помощ една "Краткосмешна псевдоистория" но нещо слабо го дават с материала

То аз знам, че ще има "сране", ама лошото, е че после ще има и омазване

AkCakal
Newbie

« Yanıtla #9 : Mayıs 06, 2008, 10:34:25 ÖÖ »

Alıntı sahibi: geraka üzerinde Mayıs 01, 2008, 02:26:34 ÖS
Що за хора сте? Какво удоволствие ви доставя да оплювате всичко българско? Защо постоянно се ровите във всичко само и само да злепоставите България?...

ГЕГА кой с какво злепоставя България бре.

Извади си главата от пясъка и разбери "От Искаро по-длибоко и от Витоша по-високо ИМА"

geraka
Full Member

« Yanıtla #10 : Mayıs 07, 2008, 08:57:31 ÖS »

Alıntı sahibi: AkCakal üzerinde Mayıs 06, 2008, 10:34:25 ÖÖ
Alıntı sahibi: geraka üzerinde Mayıs 01, 2008, 02:26:34 ÖS

ГЕГА кой с какво злепоставя България бре.

Извади си главата от пясъка и разбери "От Искаро по-длибоко и от Витоша по-високо ИМА"

Предпочитам да спазвам добрия тон.....

AkCakal
Newbie

« Yanıtla #11 : Mayıs 08, 2008, 11:07:40 ÖÖ »

ГЕГА и добрия тон сие вид "АТАКА"...

Няма нужда тука да мъркаш като коте а във форума на атака да ревеш като лъв.

geraka
Full Member

« Yanıtla #12 : Mayıs 08, 2008, 03:53:41 ÖS »

Alıntı sahibi: AkCakal üzerinde Mayıs 08, 2008, 11:07:40 ÖÖ
ГЕГА и добрия тон сие вид "АТАКА"...

Няма нужда тука да мъркаш като коте а във форума на атака да ревеш като лъв.

Всичко тече, всичко се променя.... Ако имаш да казваш нещо казвай не говори с недомлъвки...

AkCakal
Newbie

« Yanıtla #13 : Mayıs 08, 2008, 07:06:58 ÖS »

Гега за какви недомлъвки пишеш.

Казано е ясно ама за тебе да преведа.

Знам че "донасяш" във форума на атака каква "анти-бългаска" пропаганда се вихри тук...

За туй споко.

elemag
Sr. Member

« Yanıtla #14 : Mayıs 08, 2008, 07:23:17 ÖS »

Alıntı sahibi: AkCakal üzerinde Mayıs 08, 2008, 07:06:58 ÖS
Гега за какви недомлъвки пишеш.

Казано е ясно ама за тебе да преведа.

Знам че "донасяш" във форума на атака каква "анти-бългаска" пропаганда се вихри тук...

За туй споко.

Аз пък знам че ти лъжеш пък и всеки атакист може да влезе тука така че няма нужда от доносници.То пък голяма завера няма що че всеки се оборудвал с доносници

PMEmail Poster
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:48
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

elemag е пичага и достоен българин!
Жалко, че вероятно и на него ще му ударят една толерантна гума

--------------------

PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 12.5.2008, 23:51
Quote Post

Админ

Участник # 544

Аз викам: гума за целия им форум и за цялата страница. Че мое ли съществува в държавата България, вестник с име "Кърчали хабер", страница и форум към нея, в които има само една малка секция, да не кажем отомански затвор за българи и всички друго са теми на турски език, в които не моеш разбереш за какво се пише. Може да правят подготовка за превземане на България и ние да не разберем, щото не четем турски!
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 12.5.2008, 23:54
Quote Post

Админ

Участник # 544

User posted image

Това е аватара на един изпечен турски терорист, представящ се за интелектуалец, но живеещ в Канада. Какво ли прави там резака? Ника му е Тео, демек Бог, вероятно има впредвид Аллах, но му е стидно да го вземе тов аиме за ник, щото явно неговите резаци, ще му се карат, че се прави на Аллах.

Да обърнем внимание на този аватар. На него ясно се вижда как турското знаме с ясно изразен полумесец бавно, но сигурно поглъща Българското. Аватара е направен така, че турския полумесец напълно поглъща Българския Лев и нашето знаме няма своя ясно изразен герб!
Човек би си помислил, че резака мечтае за дуалистична държава или за автономия, правейки си такъв аватар, но не, той иска пълното унищожение на България!
И в двата случая, решението е едно - зелката и горната и долната на резака, на прасетата!
PMEmail Poster
Пламен Пасков
Публикувано на: 12.5.2008, 23:58
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

Този форум е частна собственност, както и сайта на фирма Сени.
То ест, това формално не е общинска собственност и не е официална медия.

--------------------

PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

QUOTE (Пламен Пасков @ May 12 2008, 11:58 PM)
Този форум е частна собственност, както и сайта на фирма Сени.
То ест, това формално не е общинска собственност и не е официална медия.

Няма значение, частна или не, още по-лошо, частна фирма финансира терористична страница. С какво ли се занимава тази фирма и кой стои зад нея?
PMEmail Poster
Публикувано на: 13.5.2008, 13:40
Quote Post

Група:
Съобщения: 0
Участник # 0
Дата на регистрация: --

Адски съжалявам,че не знам хакерството...
smil4334af067a7a3.gif smil4334af067a7a3.gif
PM
Пламен Пасков
Публикувано на: 14.5.2008, 21:11
Quote Post

Често пишещ

Участник # 883

Свалиха ми бана.
Но от над 50 постинга оставиха 40.
Подстриганите ги видяхте тук.
Там има няколко интересни теми:

Мюсюлманите искат нова джамия

КАК БАГЕРИТЕ СРИНАХА 500 КЪЩИ В КВ. ХИСАРЯ

--------------------

PMEmail Poster

Topic OptionsСтраници: (10) [1] 2 3 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
Любомир 10/12/2024
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020