Движение "Воини на Тангра" - Начало |
![]() ![]() ![]() |
Страници: (3) 1 [2] 3 ( последно съобщение ) | ![]() ![]() ![]() |

PARADOX |
Публикувано на: 27.1.2008, 14:35
|
||||
![]() Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: изгонени Съобщения: 1 245 Участник # 862 Дата на регистрация: 6-March 07 ![]() |
И какво по-различно от мен е казал Анти, че немога да се сетя...?!! Май ти е скучно и ти се спори..?!!! |
||||
antijew |
Публикувано на: 27.1.2008, 14:40
|
||
![]() Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 1 197 Участник # 747 Дата на регистрация: 10-January 07 ![]() |
Аз този материал, който е дал Астрономер съм го чел преди доста време. Долу-горе разбирам и твойта гледна точка до сега с, която в малка част съм съгласен. Не съм съгласен с теб, че материала е комунизъм. Има си недостатъците, но те са малко. |
||
antijew |
Публикувано на: 27.1.2008, 14:49
|
||
![]() Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 1 197 Участник # 747 Дата на регистрация: 10-January 07 ![]() |
Не, не ми е скучно и не ми се спори. При мен е весело...Просто ме подразни, кото каза, че материала е комунизъм. Добре, ти досега описа каква е схемата. Да, такава е-юдейска! И какво е според теб решението и изхода за такива като Астрономер, които искат да излязат от нея? |
||
PARADOX |
Публикувано на: 27.1.2008, 14:52
|
||||
![]() Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: изгонени Съобщения: 1 245 Участник # 862 Дата на регистрация: 6-March 07 ![]() |
Понеже явно аз съм чел малко повече книжки в случая ти предлагам една кратка лекцийка по "История и произход на парите", за да те предпазя от изричането на някоя глупост, а ти сам си прецени дали лихварството и другите чуфутски приоми не са си от както го има това проклето племе...!!! Дали ще искаш на някого 100 лева лихва, 5 грама злато (1 монета) или една коза, няма значение...!!! Важен е принципа....!!! Въпреки че официално историята на парите започва със сеченето на монети през VII в. пр. Хр., именно замяната на тежките монети с по-леките и лесни за пренасяне банкноти може да се смята за начало на господството на парите като ресурс. Първите сведения за съществуването на парични "разписки" идват от древен Вавилон от 2500 г. пр. Хр., но първите открити останки от подобия на банкноти са в земите на Китай. Те представлявали парченца еленова кожа с оцветени краища. Първият опит за пускането им в обращение е предприет от император Уди от династията Хан. Той обаче бил обречен на неуспех заради ограниченото количество еленова кожа. За втори път в Китай се върнали към идеята за книжни пари през IХ век, когато ги наричали "летящи". Били като хартиен сертификат който частните банки издавали на търговците в замяна на наличните пари. Хората давали монетите и получавали срещу тях разписка. През 812 г. издаването на такива разписки става прерогатив на китайския императорски двор. След като управниците започват да отпечатват разписките, за да опростят системата, започнали да им дават и фиксирана стойност. Около 1000 г. китайските банки вече издавали напълно конвертируеми банкноти, гарантирани от правителството. 500 години в Китай използват книжните пари, но поради растящата инфлация и разпространението на фалшификати през ХV век те излизат от употреба. Най-старата изцяло запазена до днес банкнота е от времето на династията Минг от 1398 г. - тя е с размери 225 х 340 мм с изобразени монети на нея. През ХIII век и монголците възприемат печатането на пари. След това идеята се разпространява и на Запад. В Европа първите книжни пари са пренесени от Китай в края на ХIII век от известния пътешественик Марко Поло и били истинска сензация. Повече от 300 години по-късно в Швеция, през 1661 г., е отпечатана първата банкнота, издадена от Банката на Стокхолм. В САЩ книжните пари не са много популярни до около 1850 г., като по това време се използвали чужди валути. Първите национални доларови банкноти се появяват 1861 г. И до днес тези купюри се приемат навсякъде като платежно средство със своята номинална стойност. |
||||
PARADOX |
Публикувано на: 27.1.2008, 14:55
|
А относно това какво е моето виждане за излизане от положението, мисля, че съм го посочил съвсем конкретно няколко поста по-горе...
|
antijew |
Публикувано на: 27.1.2008, 15:27
|
||
Ами чета, чета по горе и виждам от твоя страна да правиш констатация на положението сега и да изнасяш лекцийки на история на парите. Няма виждане за излизане от положението. Ти не отричаш парите, но и този, който е писал материала не ги отрича: "Парите трябва да бъдат форма на размяна и измерение на производството и труда, а не средство за спекулативно забогатяване." Признавам, че Решението... в материала не е доизпипано, както и други констатираха. Дай конкретно комунизма да го видим. Пак казвам. Материала си е на 90% Богомилство. Не бъди толкова краен в констатациите си. До оня ден го възхваляваше, а сега го плюеш... |
||
PARADOX |
Публикувано на: 27.1.2008, 15:47
|
||||
Ето какво смятам, че в основата на проблема и какво е необходимо за да се разреши (цитирам по-предения си поуст): - Проблема не е в парите..!!! Проблема е в морала на хората, и в липсата на закони (и спазването им) които дават равни права (и задължения) и шансове на всички...!!! Трябва ни добра държавна структура - САРАКТ, която минимално натоварва населението и като данъчно облагане и като държавен (небюрократичен) апарат...!!! Ако тези неща са налице, държавата ще функционира нормално и ще имаме един сигурен и постоянен растеж...!!! Това е истината.... Всички останали истории за бартерни, купонни и незнам си какви системи са си чисти глупости, които единствено биха ни върнали в каменната ера...!!! Истината е съвсем проста! Трбва първо да променим себе си... От това по-конкретно здраве му кажи....!!! Пак повтарям..!! Ние сме социални същества и неможем да съществуваме сами по себе си...!!! Затова всичко опира до морала ни, преди всичко, после до волята ни...!! И в момента има някакви закони, които ако се прилагат на 100% положението нямаше да е толкова плачевно..!!! Да вземем предвид корупцията например..!!! Има такива дето си искат, има и такива които им дават...!! Има и закони против това, но какво от това..?!! Докато ние самите не се променим и не осъзнаем, че всичко зависи само и изцяло от нас, докато държавата не престане да бъде "лошата мащеха" в съзнанието ни, докато не си признаем, че всичко е такова защото нехаем за всичко което е извън прага на дома ни, ще си чешем езиците по разни форуми и толкоз... Нима дедите ни са отричали парите..?!!! Във всички Български държави се е боравило с всички познати тогава валути и платежни средства, но над всичко е стоял закона и морала на хората... Нямало е отклонение от принципа останало незабелязано и ненаказано, независимо от ранга и социалния статус на провинилия се...!!! Нищо друго не е от значение...!! Ако ще и да се върнем на нанизите от мидени черупки, или на принципа 5 яйца за връзка лук, докато нямаме волята да живеем и комуникираме помежду си както е повелил Тангра, нищо няма да се промени... |
||||
antijew |
Публикувано на: 27.1.2008, 18:47
|
Общо взето PARADOX последния ти поуст мога да оприлича с част от речта на политик в парламента, който се обръща към гоите. Тези работи ги слушам 18 год. Думи, думи ...
Астрономер, материала ти е чист комунизъм според вещите икономисти тук. "Комунисти" са и нашите Деди живели например преди 700-800 години. Така да знаеш. Тия наши Деди "комунисти" навремето като са си строили къщи са се събирали по-голямата част от селото и са помагали на строящия си къщата. Кладенец трябвало на някого, и пак комунистите са помагали на нуждаещия се.И т.н. и т.н.. Пълен комунизъм е царял в общноста-селото-комуната. Лошото е, че не са им трябвали много пари, и са били в по-голямата си част независими чрез продукцията си... |
antijew |
Публикувано на: 27.1.2008, 19:03
|
Мисля, че georgi_nz преди доста време бе пуснал в един линк-материал с експеримента на един кмет в малко градче в западна европа по модела описан в темата. Не можах да го намеря. До колкото си спомням той/кмета- експериментатор/ е имал успех, но познайте кой му е подлял вода? Да, познахте, чифутите! Объркал им е сметките, и "заразата" е щяла да тръгне по света...
|
PARADOX |
Публикувано на: 27.1.2008, 19:12
|
||
Това да говориш нещо е едно, а съвсем друго нещо е да го направиш (имам предвид политиците които слушаш последните незнам си колко години..)... Освен да слушаш нещо направи ли..?!! Ти самия..?!! Пълното отрицание те прави еднакъв с тях..!! Само, че те са малко по-умни и използват истината за да манипулират масите и да замаскират истинските си намерения...!!! Значи дядовците ни са си помагали за строежи на къщи, за копане на кладенци и т.н. по няколко причини... 1. Помагали са на този който заслужава...!!! Останалите са живеели в гората и никой не им е помагал..!! 2. Помагали са си на принципа на "Взаимната изгода" - помогни ми ти, за да ти помогна и аз... Не са го правили от безгранична любов един към друг, а защото това е било начин да оцелеят... 3. Не са имали друг избор... Само, че света се е променил доста за последните 700-800 години, ако не си забелязал...!!!! Някои неща са безвъзвратно остарели и са абсолютно неприложими днес...!!! Епохите се сменят... Света се променя... Какво остава за хората...?!!! Трябва да се отчита всичко, преди да се дават крайни оценки..!! Ако последваме модела посочен от Астронома, само след 20 години ще живеем в хижи и ще ловуваме с лъкове и копия... Казано на военен език ще сме си сабули гащите и ще сме се одупили да ни оноди всеки който иска...!!! Подобни идеи работят в полза на еврейската върхушка, която точи лиги за земята ни, защото в основта на всяка силна държава и нация е частната собственост..!!! Преди 09.09.1945 г. дядо ти (ако е бил земеделец или животновъд) се е вдигал да си продава стоката чак по гръцко или румънско за да е на келепир...!!! Хората са успявали да се самозадоволяват икономически, защото са имали свободата сами да решават как да реализират труда си и неговите производни...!! Затова са се раждали по десетина деца във всяка къща, затова България държи (все още) световния рекорд за военна мобилизация и така нататък...!!! Когато не разбираш нещо, по-добре е да питаш, а не да говориш глупости (приятелски съвет)... Ако утре ни натиснат мангалите какво ще правим..?!! Един ще лее куршуми, друг ще бичи цеви на струга, а трети ще шие цървули ли..?!!! Аман от фантазьори.... |
||
antijew |
Публикувано на: 27.1.2008, 19:15
|
Парадокс, ти обичаш Богомилството, но и там има комунизъм, както намекнах по-рано. За това противоречие в теб ти намекнах...
Из "БОГОМИЛСКОТО УЧЕНИЕ" ЗА ДЕЛНИЧНИТЕ ДНИ И ЗА ТРУДА Свръхтрудът, както и всяко изобретение за товорчество от особена полза за общиарията, се награждават с отличие под форма на огърлие, което награденият носи през праздничните дни в годината. Огърлието след смъртта му остава пак собственост на общиарията. От задължителния труд се освобождават само болните и недъгавите, било поради старост, било поради тежки заболявания. От резултатите на труда се ползуват всички членове на общиарията, но дотолкова, доколкото им е необходимо. Остатъкът се счита за излишък и се служи за обмяна срещу предмети, които са нуждни на общиарията, но които липсват и които се намират в други общиарии. [/B]Размяната на излишъците може да стане и срещу злато и сребро, стига това злато и сребро да са само украшения, но не и монети. Монетите – златни, или сребърни, или други създадени от царете и от господарите, са дело на Силата на разрушението. При размяната на излишъците между общиариите те се изключват като ценности. Като основа за преценка служи крина жито. Пълната размяна на излишъците се забранява. Най-малко една трета от тях се оставя като запас до прибирането на плодородието от втората година.[B] |
PARADOX |
Публикувано на: 27.1.2008, 19:21
|
Абе Антижу, ти грамотен ли си...?!!!
Посочи ми къде съм казал, че обичам Богомилството...?!!! Казвал съм, че в Богомилството има доста Тангрианска мистика (тук даже някои обявиха, че начело на движението са стоели Колобри)..!! Казвал съм, че в някои отношения може да се тълкува и като продължение (с политически цели) на Тенгрианството..!!! Казвал съм, че може да се разглежда и като духовна болест...!!! Варианти много съм казвал, но никога че го обичам..!! Ти сега Богомил ли ще ме изкарваш..?!!! Посочи ми само един цитат от мое изказване в подкрепа на твърденията си, че взе да ми писваш...!!! |
antijew |
Публикувано на: 27.1.2008, 19:31
|
||
Това са твои думи:"Ако проследите внимателно тази тема: http://www.voininatangra.org/modules/ipboa...opic=1517&st=15, ще видите доста неща които съм изнесъл за връзката между Богомилството и Тенгрианството... Едно учение никога не се появява от нищото! То винаги е приемник на друго учение, което го предхожда...!!! Менели са се времената и хората! Меняло се е и Тенгрианството, за да може да оцелее и до ден днешен, за да го има и след хиляда години...!!! Спомнете си дискусията за "Ден Грее"...!!!!" |
||
Astronomer |
Публикувано на: 27.1.2008, 19:38
|
||
Участник ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 196 Участник # 784 Дата на регистрация: 28-January 07 ![]() |
Аз не искам тази тема да става повод за безпочвени разногласия и спорове. Нямам намерение да насаждам негативна енергия, ама ми се струва, че не се разбираме. 1. За лихвата не знам да има нормален човек, който да не е съгласен с това, което пише в материала, т.е. да се намали, да се премахне и с това да спре спекулата с лихварството. 2. Не знам защо се направи паралел със комунизма. Там става въпрос за планова икономика и наистина като цяло икономиката е затворена. Струва ми се, че отиваме в двете крайности. Или комунизъм (затворена икономика, т.е. самозадоволяваща се), или ЕС като напълно свободна икономика, т.е. всеки търгува със всеки. Мисълта ми в частност за ЕС, тук вече се разширява темата, е че според мен няма нужда от излишното легализиране на такъв съюз, защото създава предпоставки за корупция на най-високи нива, т.е. на европейско. Узаконяването на такъв съюз имат само икономически силните, това е повече от ясно и няма да обяснявам защо. Зa да има стабилна, не само българска, но и световна икономика, няма нужда от такива глобални съюзи. Която държава иска да търгува с друга да търгува, дали сама дали с посредник. ЕС не е единсвеният посредник, ако той си мисли така, това не е така. Който каза за надуването на долара е прав. Ето такива злоупотреби трябва да се премахнат. Що се отнася до САЩ, то въпрос на време е само кога ще рухне целият този балон. Цялата работа се свежда до това трудът да се заплаща наистина толкова, колкото струва, а не във всяка страна различно, както в третия свят или в България, ето го пак двойният стандарт. |
||
PARADOX |
Публикувано на: 27.1.2008, 19:47
|
||||
Ок...!! И къде в посоченото от теб пише, че го обичам..?!!! Почваш май да си смучеш от пръстите...?!!! |
||||
![]() |
![]() ![]() ![]() |