www.Voininatangra.org

НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> За жените и мъжете

Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> За жените и мъжете, прилики,разлики,еднаквости,подобия
Bell
Публикувано на: 17.4.2007, 20:36
Quote Post

Често пишещ

Група: Участници
Съобщения: 861
Участник # 101
Дата на регистрация: 5-September 05

QUOTE (Luizka @ Apr 17 2007, 06:34 PM)
И значи според теб мъжете и жените са напълно еднакви
само дето едните имат едно допълнително нещо  smil4341944e6b0c8.gif

Какво трябва да значи, че едните имат едно нещо в повече?

Има две неща - пенис и утроба....

А за еднаквостта - не, не мисля, че сме еднакви! Но не мисля, че едните имат по-голям интелектуален капацитет от другите и не мисля, че силата на определен мозъчен дял се определя от пола!

За тестовете и мозъка, мисля, че не си разбрала какво искам да ти кажа, а аз го казах много ясно! А то е, че като едно дете е малко и го вкараш в определени рамки, после мозъка му си остава с такава насоченост! Невроните бележат активността на мозъка и след като едните са закърняли в едната част и са по-активни в другата поради споменатите от мен социални причини по-горе, то е нормално да има такива тестове, но те не доказват какви са способностите на мъжа и жената по начало! Разбираш ли или да се опитам да обясня пак?

Аз не съм от жените, които се опитват да докажат, че единия пол е по-способен, а точно обратното, че на всички са ни заложени интелектуални способности в различно количестви и качество за индивида - не за пола, които развиваме или не по дадени причини. А отделно, в индивидите независимо от пола способностите, предразположенията и най-вече проявленията са в различни съотношение! Това означава, че както може да има мъж художник и жена математик така и обратното!

Мислиш ли, че една жена не може да бъде механик? Обикновено една жена НЕ ИСКА, поради известен брой причини - социални и други, но това не значи, че не може, просто жената избира!

Тука си говорим за личен избор, а не за липса на способност! Да не говорим, че мускулатурата е различна и има професии, които са ненужни и непригодни за една жена, но това какво общо има с интелектуалния капацитет и с мозъчните дялове?!

PM
ЛЕМС
  Публикувано на: 17.4.2007, 23:46
Quote Post

Участник

Група: Изгонени
Съобщения: 293
Участник # 26
Дата на регистрация: 22-July 05

Права си всички хора са различни ,но има нещо първично и в мъжете и в жените
в жените е майчинския инстинкт
в мъжете е инстинктът на глава
?!????

В народа битуват няколко мъдрости по темата за ролите на мъжа и жената в семейството. Ето ви сал тринки за кратък размисъл:

1. "Мъжът е Главата, а жената - ШИЯТА".
2. В една КЪЩА мъжът и с кола да внася, ако жена му реши с игла изнася - ПИШИ Я ИЗГОРЕЛА.
3. "Каквото и да стори Дядо - все е НА ДОБРО".

Има ли нужда да тълкувам?

Всяко дете се ражда с изключителен брой неврони в мозъка - всяко, без значение от пола.
smil4334a65642c53.gif

За развитието на интелекта от първостепенно значение са не броя на невроните, а ... броя на РАЗВИТИТЕ/СЪЗДАДЕНИТЕ УСТОЙЧИВО ФУНКЦИОНИРАЩИ ВРЪЗКИ ПОМЕЖДУ ИМ.

Колкото до тестовете ... спорни са резултатите им. Грешат в повече от 2% от констатациите си, т.е. от допустимия максимум за грешка. Често не могат да разграничат не само %-ната разлика в преобладаващото като ТИП-мислене а направо бъркат по`ла на тестирания.

Някога (не много отдавна) с някого спорих на същата тази тема и го шокирах с позицията си. Само мъжка(рска)та му гордост не му позволи да признае на глас, че съм убийствено права в разсъжденията си. Тук на сайта вече отнесох твърде много ... "критики" за ... да го наречем елегантно/неутрално - стила ми на писане, та се питам дали има желаещи да ме четат?

Та затва се застраховам типично по мъжки: искате ли ми мнението по тази тема или .... ДА?

smil4334ac775281d.gif

--------------------
??????????????? ? ?????? ? ????????.
PMEmail PosterUsers WebsiteICQ
Спорт-Здраве
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 934
Участник # 301
Дата на регистрация: 24-March 06

QUOTE (Bell @ Apr 17 2007, 05:24 PM)
Спорт – здраве, искам да знам какво ти дава основание да смяташ, че стихията на мъжа е разума, а тази на жената е емоционалността? Би ли ми обяснил с фактологическа аргументация, а не с хипотетични спекулации…?

Напълно съм съгласен с теб,Белл,освен за заложеността на знанието.
Общо казано много малко хора могат да потвърдят или отрекат това ми твърдение с факти,защото много малко хора имат действителен достъп до Знанието.Но ако трябав да посоча по-устойчива причина за твърдението си,то е,че ДНК е еднакво за всичики познати на човека организми(познати на масовия човек,изключвам извънпланетните ни роднини,подводните ни съседи и прочие).
Е,има разлики,но аз бих ги нарекъл незначителни.Щом като спиралите са все още две,то значи при силна воля всяко тяхно съчетание е достижимо.Когато броят се измени обаче,тогава според мен може да се каже,че има разлика в заложеното знание(доста съществена).

Забележка: единственото по-бедно съчетание от нешето,това е ДНК,изградено чрез единична спирала.Човекът сякаш се намира на ръба на дупка,между знание и незнание.Наивно би било да мислим,че ще можем да се домогнем до каквото и да е по-висше знание без изключителен труд.Тъй че според мен,по-важно е да намерим посоката на разсъждения относно двата пола и единството им,а за отговор да се взираме след това.

На зададения от теб към мен въпрос,Белл,не мога да отговоря,защото все още нямам готов извод.Питаш ме за нещо,за което аз самия питах.
Не е мое откритие,че мъжът тежи повече в сферата на разума,а жената - всферата на емоцията.Просто констатирах известните ни факти - това е мнението на Традицията и въпросът ти би бил по-уместен,ако е отправен към Нея.

Ако обърнем още внимание на езика и родовете,ще забележим,че "мъдрец" няма женски род.Думата "майка" пък няма мъжки род.Също така във всички познати ми езици думата,която носи значението на страна,родина има женски род и женски образ.
В нашата Българска Традиция на жената се отдава изключително уважение.Пак в нашата Традиция не съм чувал за жена кан или жена кавхан.Не съм чувал и за жена багатур въобще,но след като жените воюват рамо до рамо с мъжете,би трябвало и сановното дърво да е отворено напълно за тях.
това не са мои становища,така изглеждат фактите,представени през моя субект.Бих искал да видя как изглеждат те през твоя субект,защото този изглед обогати гледните ми точки например за лъва.

До сега се разглежда въпросът за еднаквата тежест на жената в сферата на разума,но никой не спомена гледището за тежината на мъжа в сферата на емоцията.Ако жената и мъжа не се различават по разум,то не би следвало да се различават и по емоционалност.Само че всеки мъж ще потвърди,че по последното се различават.

Нека не отиваме в крайността.Мнението,че стихията на жената не е разума,не предполага,че тя няма никакъв достъп до него,напротив.това означава,че тя няма пълен достъп.А пълен достъп до разума много рядко ни се налага да употребяваме,защото абсолютността на разума не води до нищо добро.В нашето ежедневие ние боравим с определени пропорции от разум и емоция.Употребата на пълен достъп до емоцията,какъвто мъжът според мен няма,също не води до добро.
Най-вече това не са две противополжности.Например любов и омраза ас противополжни страни на една и съща енергийна нишка.Но разум и емоция са две учения,които имат нули по отделно,но нямат нула по между си(нула като равновесна тозка между наклоненията).Човек може да използва пълния достъп до разума,но той ще направи добро само ако го съчетае с равен нему,тоест пълен достъп до емоцията.А това състояние,според мен,е способно да постигне единствено еднополовото.
Нека не забравяме,че това са разсъждения на същество с едва две спирали ДНК.Твърде далеч дори от представата за обективност,Вселенската истина вероятно е много различна,но затова го обсъждаме - за да придобием,с общи усилия,поглед върху цялото.

П.П.Прощавайте за разхвърления ми поуст.На по-мъдро утро,по добър ред.
PM
Йордан_13
Публикувано на: 18.4.2007, 10:39
Quote Post

Админ

Група: Админ
Съобщения: 16 428
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

В нашата Традиция е имало Жена-Кан, ако така трябва да се изразим. Това е Турун-Аби (Умай). Разбира се, тя е повече израз на Женския принцип като енергия, а не като биология.
С риск пак да се повторя, при нас е важна Хармонията между двете начала, а не толкова детайлизирането на това какво носи единия принцип и какво другия, за да се стигне до самоизтъкването на единия за сметка на другия. Хармонията...
Онова, което е изявено у мъжа е "скрито" при жената, онова, което е изявено при жената е "скрито" при мъжа. Така те взаимно се изразяват и взаимно извисяват. Така се стига до безполовостта. Хармонията на тези два принципа, това единство в двойна плът е точно провиждането на безполовия човек, на космичния човек.
Защото на Небето няма полове. Затова и не персонифицираме Турун-аби като богиня или като жена, а като Принцип, като Сила на Тенгри.
И тук вече можем да разберем защо Българките са били и Воини. Защото нашата Традиция много добре е познавала относителността на принципа пол.

PMEmail Poster
Luizka
  Публикувано на: 18.4.2007, 16:59
Quote Post

Читател
**

Съобщения: 23
Участник # 897
Дата на регистрация: 26-March 07

QUOTE (Bell @ Apr 17 2007, 07:36 PM)
А за еднаквостта - не, не мисля, че сме еднакви! Но не мисля, че едните имат по-голям интелектуален капацитет от другите и не мисля, че силата на определен мозъчен дял се определя от пола!

За тестовете и мозъка, мисля, че не си разбрала какво искам да ти кажа, а аз го казах много ясно! А то е, че като едно дете е малко и го вкараш в определени рамки, после мозъка му си остава с такава насоченост! Невроните бележат активността на мозъка и след като едните са закърняли в едната част и са по-активни в другата поради споменатите от мен социални причини по-горе, то е нормално да има такива тестове, но те не доказват какви са способностите на мъжа и жената по начало! Разбираш ли или да се опитам да обясня пак?

Аз не съм от жените, които се опитват да докажат, че единия пол е по-способен, а точно обратното, че на всички са ни заложени интелектуални способности в различно количестви и качество за индивида - не за пола, които развиваме или не по дадени причини. А отделно, в индивидите независимо от пола способностите, предразположенията и най-вече проявленията са в различни съотношение! Това означава, че както може да има мъж художник и жена математик така и обратното!

Мислиш ли, че една жена не може да бъде механик? Обикновено една жена НЕ ИСКА, поради известен брой причини - социални и други, но това не значи, че не може, просто жената избира!

Да и аз това искам да кажа
жените и мъжете не са еднакви ,всеки индивид си има определен интелектуален капацитет без значение пола ,просто имат различно мислене
Как ще си обясниш,че момчетата предпочитат да си играят с колички и трактори ,
а момичетата с кукли
И не мисли ,че това им е наложено от обществото ,защото има момиченца ,които предпочитат камиончета също
Защо момчетата се бият ,а момичетата не?(говорим за ранна детска възраст)
отговор - различно мислене и инстинкти
Което не им пречи в едно общество те да са напълно равни ,както е сега
Просто исках да ти обясня ,че сме различни
дори в самия си мозък и мислене
PMEmail Poster
Спорт-Здраве
Публикувано на: 18.4.2007, 22:12
Quote Post

Често пишещ

Участник # 301

QUOTE (Jordan_13 @ Apr 18 2007, 09:39 AM)
при нас е важна Хармонията между двете начала...

Напълно съм съгласен,Йордане.Може би добър начин да се онагледи връзката,скрепяваща единството,е да се разгледа в разрушен вид.У поетическото семейство на Вапцаров се откриват много отговори,дори да се търси един единствен:

ПЕСЕН

Във гората - враг стаен.
Във - гората - мрак и изстрел.
Той лежи,лежи ранен
и през тъпа болка мисли:

"Право стреля.Ще умра -
във гърдите ме улучи.
Свърна в гъстата гора
и избяга като куче.

Старата не ще изтрай.
Либето...ще ме прежали.
Ще ме прежали,то се знай,
но другарите - едва ли.

Тя - смъртта ми,е добра
и не жаля свойта младост,
ала исках да умра
някога на барикада...

Мислех с песен...но беда -
право стреля и улучи.
Ех,да имаше вода,
а то в сух валог се случи...

Поотлекна ми... така...
Може би ще оживея?...
Някъде шуми река
и вода,вода се лее...

Някъде картечен лай...
Песни...нещо ме удари...
Дай вода! Вода ми дай!
Падам...дръжте се,другари!..."

Във гората - враг стаен,
във гората - мрак и изстрел.
Той сега е вцепенен
и не чувства,и не мисли.

ПЕСЕН НА ЖЕНАТА

Днес тревожния покой
дебне в малката ни къща.
Стихна боя,мили мой,
ала ти се не завръщаш.

А те молих,плаках аз,
ти защо не ме послуша?
Тръгна.В стаята тогаз
стана тихо и задушно.

Само моето сърце
чувах как тревожно бие
и протегнала ръце,
исках пак да те открия...

Аз ревнувам,Фернандес,
мразя даже тази дума
"свобода",която днес
те увлече тъй безумно.

Може би си прав,нали?
Може би си прав,любими,
ала мене ме боли
и тежи ми,и тежи ми

тая страшна пустота,
легнала във нашта стая.
Хлопна пътната врата. -
Няма да се върнеш.Зная.

ПИСМО

Франческа Лаборе
ХУЕСКА

Майко,
Фернандес убит !
Фернандес
зарит в земята !
Фернандес
го няма днес !
Фернандес
лежи в полята
пред стените
на Мадрид.

Той бе толкова добър,
те защо ми го убиха?
И след неговата смърт
боят им нима ще стихне?

Майко,само теб една
мойта скръб да кажа мога.
Знаеш как е през война,
колко са сълзите много. -

Взреш се в нечии очи
и утеха в тях подириш,
ала скръб и там горчива
и сълзи,сълзи напират...

Може би е брат умрел,
може би любим е паднал,
може би един шрапнел
е отнел прекрасна младост.

Може би сега и тя
като мен напразно чака,
ала влажната земя
го държи в прегръдка яка...

Майко,ти не го кори,
че отиде да се бие.
Фернандес бе прав,дори
мисля,че грешиме ние. -

Само той от нас прозре
истина една в живота -
по-добре е да умреш,
вместо да живееш скотски.

Хляб си имаме.Един
бе достатъчен за двама.
Но за бъдещия син
щеше ли да стигне,мамо?

После има друго.То
някак мъчно се разбира.
Тръгват. Бият се. Защо?
Само хлябът ли ги сбира?

Днес погребаха стоте,
дето ги зари блиндажа.
Аз с очите си видех,
но не мога да разкажа

колко странно бе това,
колко чудно бе за мене,
как във нова светлина
бяха хората огрени. -

Аз видях,видях за миг
през дъските на ковчега,
през ковчежните дъски
те ръцете си протегат.

Те се сливат в свойта смърт,
във един човек се сливат
и в очите им горат
пламъци на смърт щастлива...

Изведнъж разбрах,че той
все пак трябваше да иде.
Милият,загина в бой
и не ще го вече видя.

Майко,Фернандес убит !
Фернандес го няма,мамо !
Фернандес лежи зарит !
Поплачи за младостта му.

Но пред стария мълчи! -
Тази скръб ще го разнищи.
Скрито нейде поплачи
и не казвай нищо,нищо...

Ако някак разбере,
ако някак той усети,
ти кажи,че сме добре
и очакваме детето.

Ти кажи му: "Долорес
детски приказки се учи.
И те питат с Фернандес
внук ли искаш или внучка."

Друго да ти пиша,пак
скръб ще бъде,майко моя.
С поздрав: твоя дъщеря

Долорес Мария Гойя

Геният на поета говори достатъчно като количество и като качество.Това са моите факти,Белл.Възможно е да бъдат възприети и като спекулации,както казваш.
Но разумно ли е да развалиш семейство? А мъдро ли е да пазиш семейство,когато не пазиш свободата? Може би,но едва ли...
PM
Спорт-Здраве
Публикувано на: 20.4.2007, 23:24
Quote Post

Често пишещ

Участник # 301

Павианите живеят в общества,чиито епицентър е даден на мъжа.Мъжкият разполага с харем,в който цари йерархия според прекараното преме в негова принадлежност.При ухажване на чужда женска,отвличането й,изневярата й,стига се до жесток бой между мъжкарите,но женските никога не биват наранявани.Любопитно как при този вид маймуни мъжкият е водачът,но женската е на почит.

П.П.Павианите често отвличат малки бебета.Женската тежи два пъти по-малко от мъжкия и ако нейният харемен водач не предприеме действие,бебето се смята осиновено от друг маймун.
Често павианите живеят в смесени ареали заедно с диви кучета.Маймуните не се поколебават да отвличат и малки кученца.Кърмят ги,пощят ги,кучетата спят при тях и въобще стават част от общността.Играят ролята на пазачи,тъй като не са способни да пощят и следователно да правят комплименти.Не можеш ли да пощиш,не се изкачваш в йерархията smil4334ad1724132.gif
PM
Йордан_13
Quote Post

Админ

Група: Админ
Съобщения: 16 428
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

"Как ще си обясниш,че момчетата предпочитат да си играят с колички и трактори ,
а момичетата с кукли
И не мисли ,че това им е наложено от обществото ,защото има момиченца ,които предпочитат камиончета също"

========================================

Тука не си много права. Даже никак. Този начин на възпитание, наистина е наложен от обществото, от социалната среда, която в България определено е страховито юдео-комунистическа. Момчетата - с мъжки занимания, които след време ще ги отведат на работната площадка за строене на "светлото бъдеще", а момичетата - да създават нови работници за това "светло бъдеще". На мнение съм, че този модел е жестоко порочен и превръща след време децата в изроди, който друго, освен сърп и чук или юдейска звезда, в главите им не остава.

Според мене, децата трябва да се оставят повече време сред Природата, за да може душата им като цвете да разцъфне и да покаже своето истинско лице. Сред Природата, те сами намират с какво да си играят и показват своите истински творчески заложби, немодулирани от родители и общество, което е юдео-комунистическо, изродено в същността си.

Ето тук давам пример, как две деца сред Природата - момче и момиче, заедно направиха това. И неистово браниха своите мегалити от чудовищата на цивилизацията - леките коли

http://share.bol.bg/download/TazX5p7ze6

http://share.bol.bg/download/GquhJaI4kI

PMEmail Poster
Запознат
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 1 759
Участник # 169
Дата на регистрация: 4-November 05

Данчо smil4334abded4493.gif
PM