www.Voininatangra.org

НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> "Хляб наш насущний, даж нам днес..."

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> "Хляб наш насущний, даж нам днес..."
Йордан_13
Quote Post

Админ

Група: Админ
Съобщения: 16 428
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

Новината за фалшивия диетичен хляб в България, не е нещо ново за оскотелия електорат. Каквато държавата, такъв и хляба. Ако държавата е менте и хлябът е менте; ако държавата е подобие на държава, то и хлябът е подобие на хляб; и ценностите са подобие на ценности, хората са подобия на хора, всичко е подобие, не същност. Тогава не бива да се учудваме, че умът и очите властват и стадото лесно се подлъгва по лъскавата опаковка, нехаейки за съдържанието. Западната доктрина, както винаги казвам, има тази хитра уловка - да обвива лайната в станиол и да ги продава за бонбони, да представя злото за добро. Важно е, не какво усещаш като го ядеш, а представата, че това, което ядеш е добро. Така, представата става по-властна от реалността. Защото реалността мирише лошо, понякога, а представата винаги има ефирен аромат. Подобни утвърдени тенденции бавно превръщат потребителя във всеядно животно, което консумира всичко, което му рекламират като добро. И създават благоприятна почва за избуяването на мошеничеството и алъш-вериша, в която основната цел е да прецакаш другарчето, без да осъзнаваш, че прецакваш себе си, заради някаква временна изгода.
Другата голяма беда при нас, че хлябът ни, отдавна не е насъщен. Насъщността идва от това да е отгледан от собствената ти нива, напоена с твоята пот, изорана от собственото ти рало, ожъната от собствената ти ръка, овършана на общоселския харман, смелена в общоселската мелница под тежките хромели, изпечена в собствената ти каменна фурна, залепена за твоя дом и опалена с тежки букаци и дъбаци. И осветен от личната ти Молитва! Това е Хлебът, Насъщният Хлеб! Другото е отрова! Ние всеки ден ядем отровен хляб, макар, че е купен с нашите пари, защото не е наше насъщие. Ние с него не можем да се отъждествим, нито можем да го изразим. Ние, нямаме Хляб! А когато нямаме Хляб, ние нямаме Дом, нямаме Деца, нямаме и Държава, нито можем да поведем Борба за собственото си лично и национално издигане и освобождение.
Как изглежда Хляба? Той е черен - като пръстта в която е израсло житото, от която са дошли и телата ни, и в която някой ден ще се завърнат отново!

Диетичният хляб вапцан с утайка от кафе
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=732560
PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

Състоянието на старите фурни днес - "мерзостта на запустението"

User posted image

User posted image

Ето така са изглеждали старите фурни залепени за дома

User posted image

User posted image
PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

User posted image

User posted image

User posted image

User posted image

User posted image

User posted image
PMEmail Poster
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

РЕЦЕПТА ЗА КАЧЕСТВЕН РЪЧЕН ХЛЯБ В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ
...........................................................................
Тук ще ви напиша една примерна рецепта за месене на хляб в градски условия, малко, по-малко отровен от пакетирания от големите фирми.
И тъй - от диетичен магазин си купувате 1 пакет типово брашно и 1 пакет пълнозърнесто брашно "Универсал", може и "Грахам", но вече не съм сигурен в него, дали пепелта му е истинска;))) Купувате и 1 пакетче примерно овесени или пшенични трици (за да сте сигурни, че в хляба ви има поне фибри.) Водата ви хубаво да не е от градската чешма, маята да не е турска, но тук вече нямаме избор. Хубавите български маи отдавна са минало.
Помещението, в което ще правите хляба, трябва да е хубаво отоплено, поне 30 градуса, колко по-нагоре, е, по-добре и да не става в него течение, иначе ще ви коряса тестото и ще се напука. Трябва ви дървена маса - никви стъклени или пластмасови маси, тип - "Моят офис в къщи", щото аман от вашите "изтънчени" вкусове. Ако имате стари дървени ноштви, още по-добре. Не се правете на съвременни и елегантни, вие месите хляб, всичко друго е парвенющина.
Отоплявате водата на печката (не в микровълновата фурна!) . Водата трябва да ви е топла, като бръкнете с пръстите в нея, да не ви парят. Топлината на водата се регулира в зависимост от отоплението на стаята, но в никакъв случай гореща, иначе ще попарите брашното и маята. Сипвате тия брашна, фраскате триците, може цялото пакетче, може половината, оформяте кладенче, фраскате вътре и турската мая - суха или на кубчета (нея може и да не я прихващате) сухата е по-силна, от тази на кубчета сложете малко повече, за да не чакате и гледайте, да е прясна от магазина, че аман, фраскате една голяма лъжица сол, почвате да сипвате водата в оформеното кладенче и прибавяте от страните брашното към центъра, докато почне да става каша. Каква каша ще забъркате, зависи от това какъв хляб искате да получите. Добре е тестото да има средна консистенция, да не е много меко, но и да не е много твърдо, все пак месите черни диетични брашна, а не бяло, тип 400 или 350. За месенето си оставяте половин пакет брашно странично, от който вземате по -малко брашно и хвърляте по масата, за да не залепва. Месенето аз лично го правя чрез така нареченото "чевърдисване", което оформя чрез въртеливи спираловидни движения на дланта на китката тестото в топка. Тестото е готово, когато започне да пее (издава пукащи и цвъртящи звуци) и леко да започне да се цепи странично. Трябва да умеете да го формирате като хляб - пурообразно, но ако не можете, просто го оформете като кръгла пита. Оставяте го да втаса един път. Премесвате го с брашно и правите първата тава с хляб. Тавата предварително се намазва отвътре с олио отдолу и отстрани. Хляба се поставя и го чакате да втаса, но не и да превтаса;))) Останалото брашно втасва втори път, премесвате го отново с брашно и го оформяте като хляб, като го поставяте в тавата, докато другия се пече във фурната (най-добре да е "Раховец" в градски условия, никви микровълнови). Той също в това време втасва, ама покрит с кърпа! Не го оставяйте в тавите непокрит хляба, иначе хваща кора, пука се и се цепи. Ако случайно пък хване кора, с малко водичка му турнете върху кората, докато се овлажни с ръка или с приготвен за целта мокър парцал. Един хляб е добре да се пече 40 минути поне, значи фурната е на 3 отдолу и на 3 отгоре или 4 отдолу, 3 отгоре (говоря за Раховеца). Като го опечете, вадите го, поръсвате го с вода отгоре, да вдигне пара и му лепвате една кърпа отгоре да се задуши за 15-стина минути (да обиколи нивата). Много е важно, както отгоре, така и отдолу да се е опекъл, за да не залепва по тавите. Стига толкова. Ако не сте се разбрали как става, вземете се обесете, за вас няма надежда;)))
Апропо, забравете за модерните месачки-машини. Хлябът трябва да го пипне човешка ръка!
Който има изтънчен вкус, айде от мене да мине, да не съм изрод, заменете типовото или пълнозърнестото 'Универсал" с пшенично-ръжено, с добавена в него аскорбинова киселина (витамин С), продават и такова брашно. Ако не се доверявате, какво са сложили, което е правилно, вземате едно пакетче бакпулвер и го слагате в брашното, преди да сложите водата, маята и другите щуротии. Хлябът става по-пухкав и по се издига по вертикалата.

И да не забравите Молитвата!
PMEmail Poster
Георги-НЗ
Quote Post

Често пишещ

Група: Участници
Съобщения: 658
Участник # 1 797
Дата на регистрация: 6-March 09

Да напомня за изначалния Хляб от древното жито - лимеца. Има да се продава от него пълнозърнесто брашно. Днес си поръчах , а утре ще ми дойде по куриер. Дано да е истинско.
Иначе тази година си произведох семе за около декар. Догодина се надявам да имам в изобилие.

Речитатив за лимеца:
[QUOTE]
В тишината, която настава, се прокрадва шепот на вятъра и нещо друго, което прилича на звуци от арфата на тревите. В един миг се разпознава и речитатива на лимеца:

„В тишината, която настава, се прокрадва шепот на вятъра и нещо друго, което прилича на звуци от арфата на тревите. В един миг се разпознава и речитатива на лимеца:

„Аз съм бил твоя труд и твоя хляб, а ти си бил мой сто¬панин.
Време да се върнем един към друг?
Занеси ме пак горе, при бедните земи, при каменистите чукари, само те ти останаха ненатровени. Знам, знам...посе¬еш нещо, то измръзне, посееш друго, то изсъхне.
Не се вайкай, настани ме там.
Ще издърпам силата от земята, ще сваля огъня на слън¬цето и планетите и ще ти ги дам в семената си. Тези семена ще са цепнати по средата, като белязани. Нека да помниш, когато се храниш с тях, че и двете сили са вътре, но аз съм ги слял в една. Поемай от тази храна всеки ден. Едно ядеш, две получаваш. Двете изблъскват от тебе трето, което не е твое и няма място в тялото ти.
Не ме тори с химикали, от това нищо няма да произ¬лезе.
Винаги ще имаш по-малък добив, отколкото с другите пшеници. Но ако можеш да се нахраниш до насита с десет семена, защо ти е да имаш сто!
Не ме лекувай с хербициди. Аз не се разболявам. На ле¬карството не е дадено да се разболява.
Но храни родилките с мен и в млякото им ще има всичко нужно за децата ти.
А когато ти си болен, вземи от зърната ми една шепа, по¬кажи ги на слънцето и се помоли: „Господи, нека с тези час¬тици от твоето тяло в мен влезе и твоята сила.“ После свари леко семената, разбъркай в тях един жълтък от яйце или лъ¬жица мед и ги изяж. И ще бъдеш здрав.
Когато вече ме имаш след жетва, не бързай да ме сме¬лиш.
Днес ме смели и до втората неделя ме изяж.
И хлябът, който правиш от мен да бъде без мая, защо¬то маята те изпълва с плесени.
И когато дъвчеш този хляб, прави го бавно и се изпъл¬вай с мислите, които сега изричам пред теб. Само така можеш да се нахраниш истински.
Хайде, излез от болницата, от кафенето, от колата и ме понеси нагоре. Бъди май стопанин, както някога.
Забрави за парите, които трябва да печелиш в града.
В града вече всичката храна е отровена. Градът скоро ще дойде при тебе и ще ти донесе парите си, но ще ме поиска в замяна. Ще имаш ли достатъчно от мен да му дадеш...
Както и да постъпиш с мен, каквото и да направиш от тези семена, които оставих в дланта ти преди да издъхна, помни: само заедно можем да бъдем по-близо до Бога. Само ако ме посееш тази есен, аз ще се върна при тебе през следващата, за да те направя честит.
Само ако ме преродиш!

Това съобщение е редактирано от Георги-НЗ на 8.1.2011, 0:00

--------------------
????? ????????? ????, ????? ? ???????????!
PMUsers Website
anti666
Quote Post

Тези инструкции за правене на хляб ще трябва да ги копираме в темата за връщане към Природата. Щото се отнасят не само за градски условия.
Преди някой малоумник да изока за автора на темата, че бил голям разбирач искам да кажа, че наистина знае как да направи вкусен хляб. Убедил съм се лично smil3dbd4dbc14f3f.gif
Когато вече ме имаш след жетва, не бързай да ме смелиш.
Днес ме смели и до втората неделя ме изяж. И хлябът, който правиш от мен да бъде без мая, защото маята те изпълва с плесени. И когато дъвчеш този хляб, прави го бавно и се изпълвай с мислите, които сега изричам пред теб. Само така можеш да се нахраниш истински. Хайде, излез от болницата, от кафенето, от колата и ме понеси нагоре. Бъди мой стопанин, както някога.

В древна България правенето на хляб и червено вино е било свещенодействие. Ритуали, които сега наричаме "тракийски мистерии". Не случайно и Последната вечеря е била именно с хляб, сол и вино. Някога именно тези продукти са заменяли месните жертвоприноси. Какво символизират - няма нужда да обясняваме.
Йордан_13
Публикувано на: 10.1.2011, 20:52
Quote Post

Админ

Участник # 544

User posted image

User posted image

User posted image

User posted image

Култовата кръгла и ниска масичка, около която се е събирало цялото семейство и е вдъхвало аромата на току що изпечения хляб

User posted image

User posted image

"Т" или "Та" от египетския алфабет. Така, както ние казваме "Татко", така и те са го нарекли Тате-нен (от нен/нун - първичната вода, океан, безграничното пространство от неподвижна вода), първоначалния хълм или могила издигнал се от първичните води, създал всичко и всички блага. Вероятно това е било най-първото му изобразяване. Затова този глиф има смисъл на "Баща/Отец" и на "Хляб". Пълно потвърждение на това са каменните отвори на старите ни фурни, които изразяват точно този глиф. Затова при нас, съществува виждането, че "никой не е по-голям от хляба". Именно съчетанието на земя- вода и издигането на земята вследствие вътрешния огън, който я изтласква нагоре е символизирано в направата на хляба.
Първоначалното име на Татенен е Танену (Tanenu) или Тану-у (Tanuu). По-късно той се съединява с Птах и добива формата на Сътворител и Демиург Птах-Татенен, като покровител и създател на царското начало.
Затова, неслучайно в Полинезия, когато Тангароа се съедини с Папа се ражда първият Остров в Океана.
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 10.1.2011, 21:41
Quote Post

Админ

Участник # 544

ДРУГО ЗАКЛИНАНИЕ ПРОТИВ НЕЧИСТОТИИТЕ

Свещеният бик съм аз,
владетел на небето, господар на светлината, излизаща от пламъка.
Нареждам ритмите небесни и заповядвам на годините.
По милостта на бога с глава на лъв двуглав
дух посветен аз мога да живея.
Ненавист! Отвращение! Гадост не ям.
Пикоч не пия!
Да мога аз да не вървя с глава наведена,
защото притежател съм на жертвените хлябове на Хелиопол.
Пред Ра в небето са хлябовете ми.
Пред Кеб на земята са хлябовете ми.
Донасят ми ги двете лодки
в храма на великия бог на Хелиопол.
Зарадван, аз с духовете заедно небето прекосявам.
Аз ям това, което те ядат,
живея с това, с което те живеят.
От хляба свят се храня,
който от храма на господаря на приношенията идва.
PMEmail Poster
iss
Публикувано на: 17.3.2011, 12:12
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06

QUOTE (Йордан_13 @ 7.1.2011, 17:33 )
РЕЦЕПТА ЗА КАЧЕСТВЕН РЪЧЕН ХЛЯБ В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ
...........................................................................
маята да не е турска, но тук вече нямаме избор. Хубавите български маи отдавна са минало.

Направи си квас - отгледай си живот
Какво е квас?

Квасът е първоначалната форма на маята, открита от древните египтяни. Може да се добие от пълнозърнесто пшенично, ръжено или нахутено и друго брашно. Съществува дори ябълков квас. Представлява симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Те и бактериите, които правят кисело мляко принадлежат към едно и също семейство. Добрината, която членовете му правят е да преработват сложни за човешкия организъм неща и да ги правят по- леки и полезни. Вложен в приготвянето на пълнозърнест пшеничен хляб, квасът опростява сложните въглехидрати на пшеницата и прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.
Как се прави квас?

Смесвате вода (най-добре изворна) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено,царевично, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместта се изхвърля и се прави захранване на кваса.

Какво е захранване на квас?

На всеки няколко часа част от сместта се изхвърля. Изходното количество се възстановява като се добавят прясно брашно и вода. Това е "захранване". Прави се по веднъж на ден или на по около 5 часа. Ако изберете по- чести захранвания, по- бързо ще получите активен квас.

Кога квасът е жив?

Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхностт на сместта. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. Това е моментът, в който успешно замесвате жив хляб с квас.

Как се съхранява квас?

Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.

Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.
Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.

Какво се прави с квас?

Много вкусни неща!

Домашен хляб, който има леко киселеещ, особен вкус и е прекрасна, здравословна храна. Бисквити, соленки, палачинки и всякакви други тестени вкусотийки.

Квасът има приложение и като решение на кожни проблеми. Силен е и би било добре, когато го нанасяте върху засегнати области по тялото и лицето си да го размесите с хума и да напоите със сместта тампони марля. Тях можете да оставите да почиват върху местата, които лекувате за по 5-7 минути, веднъж седмично, докато разрешите проблема. Ако усетите парене или упорито щипане- вероятно кожата ви е силно чувствителна и е добре да се фокусирате върху използването на своя квас за замесване на вкусни и здравословни тестени радости.
http://www.sunmoon.bg/

--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
iss
Публикувано на: 17.3.2011, 12:43
Quote Post

Отдаден

Участник # 365

„Хлябът наш насъщен…” – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

http://media.framar.bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%...%BF%D1%82%D0%B8

--------------------
PM
iss
Публикувано на: 17.3.2011, 13:17
Quote Post

Отдаден

Участник # 365

Как да си направим пещ
http://www.permaship.org/projects/clay-oven
Интересен сайт:
http://www.regia.org/ovens.htm

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)

--------------------
PM
rexi
Quote Post

Новодошъл
*

Съобщения: 5
Участник # 2 672
Дата на регистрация: 26-February 11

Много хубави снимки на много хубави къщи .Преди време си потърсих такава къща за да се изнеса по надалече от мазните доносници и след като обиколих близки села където знам че имаше такива къщи и водата за пиене беше от извора ......
В место къщи там имаше останки от селище което мангафите бяха превърнали в гробища и навсякъде се виждаха съборени и ограбени къщи. Пътувал съм по много държави но такова нещо никъде не съм виждал. И най лошото е че зад тия мародерства стоят хора на власта .
Дори и англичаните които се заселват по селата са схема за мачкане на българите защото те получават пълни права а местните хора и най вече истинските независими частници биват мачкани от власта...
PM

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020