www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> Генетика на българите

Страници: (2) [1] 2  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Генетика на българите, тема - "дериват"
Bell
Публикувано на: 16.5.2006, 21:30
Quote Post

Често пишещ

Група: участници
Съобщения: 861
Участник # 101
Дата на регистрация: 5-September 05

И аз имам подобни съмнения за как точно сме се смесили и в кви пропорции и генетичната ни памет. Един куриоз обаче, интересно ми стана че споменаваш келтите, защото по принцип се твърди че самите славяни едва ли не малко се различават по култура и начин на живот, бит, навици и каквото щеш от келтите!
PM
Янга
Публикувано на: 16.5.2006, 21:57
Quote Post

Участник

Съобщения: 338
Участник # 326
Дата на регистрация: 7-April 06

QUOTE (Bell @ May 16 2006, 09:30 PM)
И аз имам подобни съмнения за как точно сме се смесили и в кви пропорции и генетичната ни памет. Един куриоз обаче, интересно ми стана че споменаваш келтите, защото по принцип се твърди че самите славяни едва ли не малко се различават по култура и начин на живот, битие, навици и каквото щеш от келтите!

Келтите имат общо със скитите, както и славяните. Има сведения са силно келтско присъствие на Балканите в древността.
Наскоро четох някакви данни от генетични изследвания, които са показали, че по митохондрийна ДНК сме 40% келти, което е доста голям процент. Оказва се, също, че сме носители на много стар европейски ген, който е намерен у почти всички нации на континента и забележете - у тракийските и "пра"български скелети, което доказва вече "доста научно" общ произход.
Интересен е бил външния вид на келтите - тъмни, високи, с тесни лица и изразени носове. В съвременната антропология има подрасов тип Келто - Нордически, който се обосновява с тези черти и се смята, че е смес от Динарски и Нордически. Физическите белези на келтите изглежда са доста близки до тези на днешните балканци. А сме учили, че всички славяни били руси и червенокоси, което явно ще се окаже поредната измама както с наскоро открития факт, че древните германци въобще не са били толкова светли. Въобще наличието на племена от типа "южни славяни" и връзката им с руските им сламенокоси "братя" могат да бъдат отхвърлени скоро.
PM
Bell
Публикувано на: 16.5.2006, 22:20
Quote Post

Често пишещ

Участник # 101

А в самия филм споменават, че самите славяни произхождат от централна Азия......

Също така съм чувала за славяните, че не са светлооки по принцип а рижави с кафяви очи каквито са били по начало руснаците. По-скоро траките са светлооки....

Но честно да ти кажа не ми е ясно вече кой етнос точно какъв е бил, само съм сигурна че пра-българите са били едни, а ние днес сме доста различни и разнообразни като морфология. Ако погледнем древните български паметници и костите им ще видим, че само единични хора могат да сепохвалят с подобна морфология. Както вече казах има българи приличащи на турци, има такива приличащи на пра-българи има такива приличащи на руснаци и тн........

Разбира се в ДНК-то се съхраняват древните генетични кодове и паметта, които могат да докажат най-точно какво е станало...
PM
Янга
Публикувано на: 16.5.2006, 22:35
Quote Post

Участник

Участник # 326

Интересно, но никъде не съм чела за точната морфология на прабългарите и това как те са изглеждали. Знам, че по черепите не може да се определи добре, защото много от тях за изкуствено деформирани, което прави невъзможно определянето на расовия тип и точните белези. Според мен са приличали на източните иранци, които са принадлежали към т.н. Източно Нордически тип и наистина са били достолепни и красиви хора - истинските "арийци" по мое мнение. Днешните българи принадлежат най-вече към Понтийския и Северно Понтийски типове, които също може да са близки до прабългарските след като разгледаме регионите, където те преобладават. Известните мумии на бели хора в Китай ( за които се твърди че може би са български) също са от Понтийски тип.
Повечето от нас делят типовете българи на черни, кестеняви и руси, но косата и очите не са фактори определящи расовата принадлежност. Можеш да вземеш един тъмен и мургав човек, както и един рус, а мерките на черепите им да са абсолютно еднакви, въпреки че на пръв поглед хората изглеждат съвършенно различни. Според мен и древните българи не са били еднакви като аптекарски шишета - няма такъв етнос. Индоевропейците се отличават с многообразие на "разцветки" и типове, принадлежащи в рамките на Европеидния тип.
П.С. Някога съм чувала, че истинските "пра"българи често били с тъмни коси и светли/пъстри очи. Не знам дали е вярно, съвременната генетика също не може да го определи точно за момента.
PM
Bell
Публикувано на: 16.5.2006, 22:47
Quote Post

Често пишещ

Участник # 101

Може да се види от грообниците и техните размери както от паметниците...

Има сведения по разни хроники и исторически анали, че пра-българите са били високи и много силни също така, с леко издължен в тила череп...
PM
БРАНЪ
Публикувано на: 16.5.2006, 22:52
Quote Post

Участник

Съобщения: 315
Участник # 383
Дата на регистрация: 15-May 06

Нека в нова тема smil4334ad1724132.gif
PM
Янга
Публикувано на: 16.5.2006, 22:55
Quote Post

Участник

Участник # 326

QUOTE (Bell @ May 16 2006, 10:47 PM)
Може да се види от грообниците и техните размери както от паметниците...

Има сведения по разни хроники и исторически анали, че пра-българите са били високи и много силни също така, с леко издължен в тила череп...

Точно Източно Нордически или друг индоарийски тип, разпространен по това време:)
PM
Янга
Публикувано на: 16.5.2006, 23:11
Quote Post

Участник

Участник # 326

QUOTE (БРАН @ May 16 2006, 10:52 PM)
Нека в нова тема smil4334ad1724132.gif

Ами айде някой да пуска, че напоследък това ми е една от любимите теми за разговор, наред с разни музикални стилове, който никой не слуша smil4341944e6b0c8.gif
PM
БРАНЪ
Публикувано на: 17.5.2006, 11:50
Quote Post

Участник

Участник # 383

QUOTE (Янга @ May 16 2006, 09:57 PM)

Интересен е бил външния вид на келтите - тъмни, високи, с тесни лица и изразени носове.

Значи аз съм келт! smil3dbd4d8676346.gif
Не смятам за правилно да търсим от "колко кладенци" вода сме носили!
Според мен цивилизацията се е зародила тук където сега е нашата родина и хората от тази цивилизация са наследници на тукашното местно население. А тя цивилизацията не е само косата, лицето и скелета, а най-вече ДУХА в човека. Ако си от бялата раса, изпълнен с ДУХ, и българско самосъзнание - какво още ти трябва за да докажеш че си българин?!?
PM
Янга
Публикувано на: 17.5.2006, 18:14
Quote Post

Участник

Участник # 326

Не е достатъчно да си само от бялата раса за да носиш спомена за цивилизацията в себе си. Повечето бели в днешни дни се превръщат в едни деградирали морално и духовно същества, които се различават само по външен вид от цветнокожите. Това е най-големия проблем на днешната епоха, който още древните веди са предсказали.
PM
БРАНЪ
Публикувано на: 17.5.2006, 18:28
Quote Post

Участник

Участник # 383

QUOTE (Янга @ May 17 2006, 06:14 PM)
Не е достатъчно да си само от бялата раса за да носиш спомена за цивилизацията в себе си. Повечето бели в днешни дни се превръщат в едни деградирали морално и духовно същества, които се различават само по външен вид от цветнокожите. Това е най-големия проблем на днешната епоха, който още древните веди са предсказали.

Липсва ДУХ!
PM
ozzborn
Публикувано на: 18.5.2006, 13:14
Quote Post

Новодошъл
*

Съобщения: 2
Участник # 386
Дата на регистрация: 18-May 06

Значи темата е необятна, но бих искал да хвърля малко светлина от гледна точка на това което съм чел .
По отношение на генетиката на българите се спекулира много. Факт е , че днешните българи не са като останалите славянски народи. Или по скоро мнозинството от тях не са, защото сред нас има малък процент северни и източноевропейски расови типове. Това обаче не означава че северните типове не са взели участие в етнообразуващия процес, напротив - днешните българи в по-голямата си част са серидеземноморски расови типове, но много по светло пигментирали от останалите съседни народи /гърци, турци, румънци/. Това показва, че в кръвта ни наистина има елемент от нордическите раси, но той се е разтворил в морето то гени на местните серидеземноморски типове.
За прабългарите нашите учени бълват страхотни спекулации. Може да се каже че за тях са изписани повече лъжи отколкото истини / според мен теорията, че те са ариици е по - скоро лъжа отколкото истина, защото не почива на сериозни аргументи, факт е че цялата терминология останала от надписите на Първата българска дължава тук на Балканите носи тюркски произход - ичиргубол, кавхан, хан, кан, боил, саракт, и т.н./. Относно расата им - отново лъжи - били такива или онакива. Моля, отворете голямата Енциклопедия България и проверете в статията за чрегобиля Мостич, това е единствения запазен гроб на прабългарски аристократ. Погледнете възстановката на черепа и ще видите центалноазиятец. Не искам да кажа нищо генерално, но това е факт.
Значи извода ,е че ние сме доста смесени от различни раси и народи , но се откроява в резултта на целия исторически процес и характерен български тип - а това са серидеземноморски расови типове / вкл. и динарци/ със значително по-светла пигментация отколкото на другите такива народи.
PM
Strannik
  Публикувано на: 18.5.2006, 16:26
Quote Post

Участник

Съобщения: 33
Участник # 239
Дата на регистрация: 21-January 06

Озбърн, момче, нещо си в грешка. Не знам какво си чел, но едва ли си запознат с трудовете на Петър Добрев, който отхвърля тюркската теза. "Фактите", които даваш за терминологията на Първата Българса Държава тук, въобще не са сериозен протюркски аргумент, даже напротив:

"Начело на всяка от ранните български държави е стоял владетел, който е носел ОСОБЕНАТА титла КАНА СУБИГИ, зафискирана многократно в надписите, оставени от Аспаруховите българи, а също и в материали от района на по-старата по време Кубратова или Велика България. Подобна титла НЕ се среща в нито една от известните на науката европейски или източни държави, ВКЛЮЧИТЕЛНО и в тюркско-монголските държави, в които титлата на владетеля е ХАН, но НИКОГА не се явява под формата КАНА СУБИГИ. Тази особеност, както и ОРИГИНАЛНИТЕ звания КАНАР-ТИКИН, КАВХАН, БАГАИН и др. показват, че българската държавност е възникнала на своя собствена основа и не е била повторение на държавността на някой друг народ."

Събраните от П. Добрев държавни и военни звания са общо 47 на брой!

"Засега не е обяснено защо годината на заека се е наричала у древните българи ДВАН, а не коян или тавшан, както у тюрските народи. Или защо годината на свинята се е наричала у тях ДОХС, годината на коня ТЕКУ, а годината на дракона ВЕРЕНИ. Произходът на всички тези думи става обаче обясним, ако се надникне в най-стария индоирански език- санскрит, където всяка от тях има своя доста близък паралел."

Същото е и с числителните имена.

"Една от причините за масовото увлечение да се представят древните българи като степни номади е свързана с широко разпространената и до днес теория, че те са говорели на език от тюркски или алтайски тип. И тъй като за тюркските и алтайски народи в древността и средновековието най-характерна форма на съществуване е бил номадският живот, това караше повечето наши автори да гледат на древните българи като на част от номадските конни орди, кръстосващи източноте степи със своите стада. В това отношение обаче е допуснато също недоглеждане. Думите, с които древните българи са наричали яздените от тях коне, КОРЕННО се различават от думите, характерни за тюркските езици, и практически не могат да се открият в нито един тюркски език. Така например всички тюркски народи наричат конете с думите АТ и ЙИЛКИ, а не с думите ТЕКУ и ИМЕН-ШЕГОР, характерни за древните българи."

Из "Сага за древните българи - прародина и странствания" - П. Добрев

Е, май трябва да освободиш съзнанието си от писанията на ... как бяха, а да - "марксическите историографи". Не съм много сигурен дали всички са на това мнение, но благодарение на проучванията на фондация "Тангра" (е, вътре за съжаление бъка с масони) и на гореспоменатия автор, днешните историци като че ли изхвърлиха зад борда някои заблуди - например заветната дата 681г (сега наблягат на 165г, ако това ти говори нещо).

Иначе темата е много интересна и ако ми остане време, ще ви запозная с една "обективна" и "неманипулативна" статия от вчерашния "Стандарт" (да видим дали измежду всички лъжи вътре все пак се спотайва някакво зрънце истина).
PM
БРАНЪ
Публикувано на: 18.5.2006, 17:04
Quote Post

Участник

Участник # 383

Хайде разбирачите първо да се огледат около себе си. След това да се опитат да измислят свой думи за реалността около тях. После да споделят с останалите във форума за да си сверим наблюденията.
Къде видяхте монголи?
Къде видяхте славяни?
Къде видяхте тюрки?
Какви са тези народности, къде се срещат, каква ви е базата за сравнение?
Само в квалитетните, академични, "надупени" пред властта, завоалирани и зомбиращи книжки!

От монголците по-големи монголи има ли? Къде са монголците в България?
Славяните били руси ама имало и рижи, били светло-кестеняви но и чернокоси, били стройни(!) и в същото време мързеливи.
Тюрките. Тези пък какви бяха? Може би турци. С квадратни "тикви".

Абе всезнайковци, вие извън страната излизали ли сте? Има толкова много хубави хора, които се наричат с имената на нациите си. Те от коя расово-национално-родово-семейна група на хомосапиенс са? Деца имате ли, изпитвате ли съмнения за националността им?
PM
БРАНЪ
Публикувано на: 18.5.2006, 17:09
Quote Post

Участник

Участник # 383

РАСА

НАЦИЯ

ДУХ