Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Логически въпрос за произхода и религията ни!
makebulgar |
Публикувано на: 5.5.2008, 20:23
|
Читател Група: Изгонени Съобщения: 14 Участник # 1 120 Дата на регистрация: 1-September 07 |
Теориите за произхода на нас българите са много, а за религията ни са две.
Чета материалите поместени в сайта и в мен възниква някакво объркване. От една страна доказателствата за това, че сме местно автохорно население на балканския полуостров са много. От друга страна религията ни е тенгрианството. Объркването ми идва оттук, че при положение, че сме местни как в якутия са възприели от нас тенгрианството, при положение, че нито българите са ходили в якутия, нито якутите са идвали на балкана?!?!?! Обяснете ми защото съм в логическа безпътица! |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 5.5.2008, 22:59
|
||
Често пишещ Група: Изгонени Съобщения: 663 Участник # 883 Дата на регистрация: 17-March 07 |
Добре дошъл, makebulgar Аз съм също от гостите на този сайт, но се надявам, че стопаните тук ще се присъединят към мен в приветствията си. Към въпроса: няма никаква логическа безпътица. Разглеждай го по-скоро като липсващи фрагменти от пъзела на историята и географията на древна България. Якути не са идвали на Балканите, тука си прав. И аз не знам (засега) българи да са стигали до Якутия. Но знам друго, и то със сигурност, и бях писал вече на времето, че имам абсолютно достоверна информация за наличие на грандиозно погребение на голям български владетел в т.н. Кинтуски некропол. Първото съобщение можеш да намериш впрочем лесно именно в този форум, в материалите, а после, както ще видиш в дискусиите, че се свързах с хора в региона и ми изпратиха пълни подробни археологически фотографии с описанията на находките, категоризацията и изводите, направени в музея в Сургут. Малко инфо: Сургут, Ханте-Мансийск и района на кинтуското погребение са на река Обь, която е една от трите големи сибирски реки (Обь, Енисей и Лена). Така че, дали българи са стигали до Якутия, аз лично все още не знам, но че велики наши владетели са погребвани в Централен Сибир, и че това го твърдим не ние, а официалната руска археологическа наука, и то по данни от октомври-ноември 2007, това мога да ви го гарантирам. Малка географска задачка: отворете картата, намерете Обь и Сургут, и вижте колко са далече от споменатата Якутия. По руските понятия за близо и далече е "ручку подай..." -------------------- ? ????????: ?????? ??????
?????: +7 495 7723295 ????: +7 495 381 2140 ???????: +38 0679863269 ????????: 0887 814 925 ICQ: 237712745 skype: plamen_paskov |
||
makebulgar |
Публикувано на: 6.5.2008, 21:06
|
Читател Група: Изгонени Съобщения: 14 Участник # 1 120 Дата на регистрация: 1-September 07 |
Здравей.
Едно малко уточнение Сургут не е в централен сибир, а е в западен сибир. Това е важно, защото якутия е далеч на изток в централен и източен сибир. Българите от волжка българия са владели земите около планината Урал и равнините около Об, населени предимно с Угри, сродни на маджарите, и чувашите. За някой може и да е учудващо че в сургут е имало български владетели, но това е известно отдавна. Българите като търговски и земеделски народ са използвали активно големите реки каквито са Об и Иртиш. Ето дори и в карта са нарисувани земите: Според мен дори и на тази карта не са нанесени всички български земи. Българите на Волга са използвали Волга като основен търговски път за товаритре си на юг, но на север най-прякия им път към океана е реката наречена Севеная Двина, тоест Северния път. И този северен път води до БЯЛО МОРЕ. Аналогията е пълна Ние наричаме егейско море БЯЛО МОРЕ, а волжките българи друго море на север. Всичко това обаче не обяснява как българите са мигрирали от балкана на североизток. Досега съм чел, че миграциите на хуните, монголите и останалите народи от великото преселение са се движили в посока изток->запад, а не обратно. |
Пламен Пасков |
Публикувано на: 7.5.2008, 18:14
|
Често пишещ Група: Изгонени Съобщения: 663 Участник # 883 Дата на регистрация: 17-March 07 |
Приемам уточнението.
Но лично аз не споделям виждането, ч емиграциите следва да са били само от изток на запад. Спомнете си няколко прости факта: 1. Херодот от Абдера твърди, че "траките" (защото те така не са се наричали) са най-големия народ на земята след индийците. И днес, в днешната окълцана България има над 30,000 могили не на "тракийци", а на техни владетели и вождове! 2. Други хронисти сочат, че за да се стигне до края на земите им, трябва да се пътува над 30 дена. 3. Малка Скития е = Добруджа 4. И скитите, и "траките" са определяни като българи от много хронисти - както съвременници, така и от по-късни 5. "Скити" и "траки" са названия, които ДРУГИ народи дават на тези народи, а не както те са се наричали сами. 6. Територията на "Тракия", "Скития" и на Древна България (особенно Старата Велика България) съвпадат на над 60%. За справка мога да постна карти. Съвпадат, което е още по-интересното, и по исторически епохи 7. Административните граници на държавите България и на народа на българите и техните землища почти никога не се е припокривал, а почти винаги е имало землища извън територията на държавата България. 8. Добре е описано, какво е направил Аспарух и как е постъпил с ромеите и със 7-те славянски племена и със северите. Но никъде няма указания какво е направил с "траките". Което даде основание на много наши иначе мастити учени фриволно да решат, че траки вече е нямало, или ако са останали, са били елинизирани или ромеизирани. Твърде смело предположение за професионални историци, предвид на гореизложеното количество на този народ (няма случай, когато народ с такъв размер и количество от дренвостта или наши дни да е бил така 100% изтребен или асимилиран. Няма, даже и на днешен ден, такива ефективни и съвършенни технологии, с изключение на глобалната ядрена война. Освен това, няма такъв идиот, който да дойде да завладява дадена земя и народ, и да изтреби всички до крак. По простата причина, че от мъртвите нито можеш нещо да вземеш, нито могат да ти произвеждат блага, да работят земята, да ти дават войници и т.н.). А "траките" нито са били толкова беззащитни, нито са били толкова малко, нито която и да е империя е завладявала цялата територия на землищата им. Тогава? Изводи: Ако всичко това е вярно (а повечето мога да го докажа, ако трябва бързо и лесно в дискусията, само кажете, че трябва), то: 1. Теорията, че траки = българи и скити = българи най-вероятно е вярна. Защото тогава всичко си идва по местата. 2. Периода на разцвета и на експанзията (не се знае: пъврична или вторична, или за n-ти път) на Волжките българи към Сибир е в рамките на 12-17 век. За спрвка: най-младия професор археолог в Русия: професор Белорибкин, който е разработвал последната българска крепост покрай Золотарёвка, до Пенза, паднала под ударите на монголо-тататрите. Тогава волжките българи наистина могат да са стигали и до Якутия. Но там условията за живот са толоква неблагоприятни, че даже и днес в територия колкото 2-3 Европи живеят само няколкостотин хиляди народ, голямата част от тях руснаци, наследници на сибирски политически завторници. ---------- Картата е интересна, но буди съмнение. Всяка карта, особенно за дрвени времена, която чертае границите със смели и равни линии, буди моето съмнение за достоверност (източната и южната част на вашата). Защото гарниците на държавите, особенно на българските, обикновенно са били реки, билата на планини и други части на релефа. Правите гранични линии на административни единици възниква чак през 19-20 век: САЩ, Канада, Северна Африка. Други държави с прави или така меко заоблени линии, които минават през разнообразни релефи, аз не знам да има. Достойни за доверие поне. -------------------- ? ????????: ?????? ??????
?????: +7 495 7723295 ????: +7 495 381 2140 ???????: +38 0679863269 ????????: 0887 814 925 ICQ: 237712745 skype: plamen_paskov |