www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> Логически въпрос за произхода и религията ни!

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Логически въпрос за произхода и религията ни!
makebulgar
Quote Post

Читател
**

Група: изгонени
Съобщения: 14
Участник # 1 120
Дата на регистрация: 1-September 07

Теориите за произхода на нас българите са много, а за религията ни са две.

Чета материалите поместени в сайта и в мен възниква някакво объркване. От една страна доказателствата за това, че сме местно автохорно население на балканския полуостров са много. От друга страна религията ни е тенгрианството.

Объркването ми идва оттук, че при положение, че сме местни как в якутия са възприели от нас тенгрианството, при положение, че нито българите са ходили в якутия, нито якутите са идвали на балкана?!?!?!

Обяснете ми защото съм в логическа безпътица!
PM
Пламен Пасков
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 663
Участник # 883
Дата на регистрация: 17-March 07

QUOTE (makebulgar @ May 5 2008, 07:23 PM)
Теориите за произхода на нас българите са много, а за религията ни са две.

Чета материалите поместени в сайта и в мен възниква някакво объркване. От една страна доказателствата за това, че сме местно автохорно население на балканския полуостров са много. От друга страна религията ни е тенгрианството.

Объркването ми идва оттук, че при положение, че сме местни как в якутия са възприели от нас тенгрианството, при положение, че нито българите са ходили в якутия, нито якутите са идвали на балкана?!?!?!

Обяснете ми защото съм в логическа безпътица!

Добре дошъл, makebulgar
Аз съм също от гостите на този сайт, но се надявам, че стопаните тук ще се присъединят към мен в приветствията си.

Към въпроса: няма никаква логическа безпътица.
Разглеждай го по-скоро като липсващи фрагменти от пъзела на историята и географията на древна България.
Якути не са идвали на Балканите, тука си прав.
И аз не знам (засега) българи да са стигали до Якутия.
Но знам друго, и то със сигурност, и бях писал вече на времето, че имам абсолютно достоверна информация за наличие на грандиозно погребение на голям български владетел в т.н. Кинтуски некропол.
Първото съобщение можеш да намериш впрочем лесно именно в този форум, в материалите, а после, както ще видиш в дискусиите, че се свързах с хора в региона и ми изпратиха пълни подробни археологически фотографии с описанията на находките, категоризацията и изводите, направени в музея в Сургут.
Малко инфо: Сургут, Ханте-Мансийск и района на кинтуското погребение са на река Обь, която е една от трите големи сибирски реки (Обь, Енисей и Лена).
Така че, дали българи са стигали до Якутия, аз лично все още не знам, но че велики наши владетели са погребвани в Централен Сибир, и че това го твърдим не ние, а официалната руска археологическа наука, и то по данни от октомври-ноември 2007, това мога да ви го гарантирам.
Малка географска задачка: отворете картата, намерете Обь и Сургут, и вижте колко са далече от споменатата Якутия.
По руските понятия за близо и далече е "ручку подай..."
PMEmail Poster
makebulgar
Quote Post

Читател
**

Съобщения: 14
Участник # 1 120
Дата на регистрация: 1-September 07

Здравей.

Едно малко уточнение Сургут не е в централен сибир, а е в западен сибир. Това е важно, защото якутия е далеч на изток в централен и източен сибир. Българите от волжка българия са владели земите около планината Урал и равнините около Об, населени предимно с Угри, сродни на маджарите, и чувашите.
За някой може и да е учудващо че в сургут е имало български владетели, но това е известно отдавна. Българите като търговски и земеделски народ са използвали активно големите реки каквито са Об и Иртиш. Ето дори и в карта са нарисувани земите:

User posted image

Според мен дори и на тази карта не са нанесени всички български земи. Българите на Волга са използвали Волга като основен търговски път за товаритре си на юг, но на север най-прякия им път към океана е реката наречена Севеная Двина, тоест Северния път. И този северен път води до БЯЛО МОРЕ. Аналогията е пълна Ние наричаме егейско море БЯЛО МОРЕ, а волжките българи друго море на север.

Всичко това обаче не обяснява как българите са мигрирали от балкана на североизток. Досега съм чел, че миграциите на хуните, монголите и останалите народи от великото преселение са се движили в посока изток->запад, а не обратно.
PM
Пламен Пасков
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 663
Участник # 883
Дата на регистрация: 17-March 07

Приемам уточнението.
Но лично аз не споделям виждането, ч емиграциите следва да са били само от изток на запад.
Спомнете си няколко прости факта:
1. Херодот от Абдера твърди, че "траките" (защото те така не са се наричали) са най-големия народ на земята след индийците. И днес, в днешната окълцана България има над 30,000 могили не на "тракийци", а на техни владетели и вождове!
2. Други хронисти сочат, че за да се стигне до края на земите им, трябва да се пътува над 30 дена.
3. Малка Скития е = Добруджа
4. И скитите, и "траките" са определяни като българи от много хронисти - както съвременници, така и от по-късни
5. "Скити" и "траки" са названия, които ДРУГИ народи дават на тези народи, а не както те са се наричали сами.
6. Територията на "Тракия", "Скития" и на Древна България (особенно Старата Велика България) съвпадат на над 60%. За справка мога да постна карти. Съвпадат, което е още по-интересното, и по исторически епохи
7. Административните граници на държавите България и на народа на българите и техните землища почти никога не се е припокривал, а почти винаги е имало землища извън територията на държавата България.
8. Добре е описано, какво е направил Аспарух и как е постъпил с ромеите и със 7-те славянски племена и със северите. Но никъде няма указания какво е направил с "траките". Което даде основание на много наши иначе мастити учени фриволно да решат, че траки вече е нямало, или ако са останали, са били елинизирани или ромеизирани. Твърде смело предположение за професионални историци, предвид на гореизложеното количество на този народ (няма случай, когато народ с такъв размер и количество от дренвостта или наши дни да е бил така 100% изтребен или асимилиран. Няма, даже и на днешен ден, такива ефективни и съвършенни технологии, с изключение на глобалната ядрена война. Освен това, няма такъв идиот, който да дойде да завладява дадена земя и народ, и да изтреби всички до крак. По простата причина, че от мъртвите нито можеш нещо да вземеш, нито могат да ти произвеждат блага, да работят земята, да ти дават войници и т.н.). А "траките" нито са били толкова беззащитни, нито са били толкова малко, нито която и да е империя е завладявала цялата територия на землищата им.

Тогава?

Изводи: Ако всичко това е вярно (а повечето мога да го докажа, ако трябва бързо и лесно в дискусията, само кажете, че трябва), то:
1. Теорията, че траки = българи и скити = българи най-вероятно е вярна. Защото тогава всичко си идва по местата.
2. Периода на разцвета и на експанзията (не се знае: пъврична или вторична, или за n-ти път) на Волжките българи към Сибир е в рамките на 12-17 век. За спрвка: най-младия професор археолог в Русия: професор Белорибкин, който е разработвал последната българска крепост покрай Золотарёвка, до Пенза, паднала под ударите на монголо-тататрите. Тогава волжките българи наистина могат да са стигали и до Якутия. Но там условията за живот са толоква неблагоприятни, че даже и днес в територия колкото 2-3 Европи живеят само няколкостотин хиляди народ, голямата част от тях руснаци, наследници на сибирски политически завторници.
----------
Картата е интересна, но буди съмнение.
Всяка карта, особенно за дрвени времена, която чертае границите със смели и равни линии, буди моето съмнение за достоверност (източната и южната част на вашата).
Защото гарниците на държавите, особенно на българските, обикновенно са били реки, билата на планини и други части на релефа. Правите гранични линии на административни единици възниква чак през 19-20 век: САЩ, Канада, Северна Африка. Други държави с прави или така меко заоблени линии, които минават през разнообразни релефи, аз не знам да има.
Достойни за доверие поне.
PMEmail Poster

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
Любомир 10/12/2024
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020