Форум на Движението | Помощ Участници Календар |
Сопотският менхир и надпис
Йордан_13 |
Публикувано на: 29.8.2011, 23:57
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
След менхира край село Груево, Момчилградско в Източните Родопи, това е вторият уникален менхир, който е съществувал съвсем доскоро и е унищожен. Но докато менхирът, край село Груево е само съборен, менхирът край Сопот, висок 6 м е унищожен преди 2-3 месеца. Как, не е известно. Най-вероятно с взрив.
Този менхир, гъбовидно-фалосовиден, много прилича на изсичанията от Белоградчишките скали, както по скален състав, така и по форма и e своего рода уникален за региона, ведно със съществувалия скален надпис в околността, от местността "Куклите". И надписът днес не се открива, най-вероятно е унищожен. Фрапантното е, че учени са идвали, констатирали са изкуствения произход на менхира, (не съм наясно, дали са знаели за надписа), но е факт - този менхир, поне аз не съм го срещал описан в научната литература. Защо? Въпросът остава да виси във въздуха... И докато си виси във въздуха и "мерзостта на запустението" е обзела българския дух, едно племе тихо работи в нашия тил, рушейки безкомпромисно историческите ни паметници ================================================= "Изтребете всички места, където народите, които сте завладяли, са служили на своя Бог, на високите планини, хълмовете и под всяко разлистено дърво...Но постъпете с тях тъй: жертвениците им разрушете, стълбовете им разбийте и дъбравите им изсечете и истуканите (на боговете) им с огън изгорете." ================================================== От този текст на второзаконието на Моше ви става ясно защо съдбата на историческите паметници в България е такава. (Снимки с по-голяма разделителна способност са публикувани в Галерия) |
Йордан_13 |
Публикувано на: 30.8.2011, 0:17
|
Админ Група: Админ Съобщения: 16 428 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Сопотският надпис от местността "Куклите"
|