www.Voininatangra.org

НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Метафизиката на Тангра

Страници: (3) [1] 2 3  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Метафизиката на Тангра
Pirov
Quote Post

Читател
**

Група: Участници
Съобщения: 25
Участник # 966
Дата на регистрация: 17-May 07

Здравейте мили Танграджии!!!
PM
PARADOX
Публикувано на: 19.5.2007, 10:01
Quote Post

Отдаден

Група: Изгонени
Съобщения: 1 245
Участник # 862
Дата на регистрация: 6-March 07

QUOTE (Pirov @ May 19 2007, 12:00 AM)
Здравейте мили Танграджии!!!

Май нещо си се объркал....?!!!
Тук не е фен клуб на рок-група Тангра, че да се обръщаш с: Здравейте Танграджии....!!!!! Звучи грозно (като чалгаджии) и е граматически неправилно...!!!
PM
Pirov
Публикувано на: 19.5.2007, 11:05
Quote Post

Читател
**

Участник # 966

Извинявайте,
всъщност как е правилно, Тангристи, или воини, както и да е, не визирам рок групата, а вашата общност.
Доколкото разбрах от сайта, вие се явявате като възобновители на древно тюркският култ към хан-Тенгри, мен силно ме интересува тази част от вашето движение. Искам да ви попитам, това вашето вероизповедание ли е, и има ли то някакво систематично изложение в смисъл димиургия, козмогония, догматика, също бих искал да знам какво е вашето лично отношение към Тангра, дали то се явява като част от фолклора и екзотиката на древната Българщина, в смисъл като декор, или пък е сериозно. Също бих искал да знам какво е вашето отношение към Православието. Отричате ли го, или пристъпвате синкретично. За съжаление не съм имал много възможност да разгледам всичко от сайта ви, но се надявам да го направя в бъдеще.
Това са горе-долу нещата които ме интересуват.

Поздрави,
Бъдете живи и здрави!!
PM
antijew
Публикувано на: 19.5.2007, 11:37
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 1 195
Участник # 747
Дата на регистрация: 10-January 07

QUOTE (Pirov @ May 19 2007, 10:05 AM)
Извинявайте,
всъщност как е правилно, Тангристи, или воини, както и да е, не визирам рок групата, а вашата общност.
Доколкото разбрах от сайта, вие се явявате като възобновители на древно тюркският култ към хан-Тенгри, мен силно ме интересува тази част от вашето движение. Искам да ви попитам, това вашето вероизповедание ли е, и има ли то някакво систематично изложение в смисъл димиургия, козмогония, догматика, също бих искал да знам какво е вашето лично отношение към Тангра, дали то се явява като част от фолклора и екзотиката на древната Българщина, в смисъл като декор, или пък е сериозно. Също бих искал да знам какво е вашето отношение към Православието. Отричате ли го, или пристъпвате синкретично. За съжаление не съм имал много възможност да разгледам всичко от сайта ви, но се надявам да го направя в бъдеще.
Това са горе-долу нещата които ме интересуват.

Поздрави,
Бъдете живи и здрави!!

Ако си провокатор,отивай си по-бързо!!!
Ако не си,отговорите на поставените от теб въпроси ги има в раздел материали!!!
Чети и ако нещо пак не ти е ясно,тогава питай!!!

--------------------
www.xnetbg.com/ne.swf
PM
Pirov
Публикувано на: 19.5.2007, 12:49
Quote Post

Читател
**

Участник # 966

Здравей антиджу,

За съжаление отговор в материалите има само на първия ми въпрос, и то частичен. В сериозните академични среди едно такова изложение на вярата изисква обширна апология. Мисля по-нататък ако намеря време да събера материали за централно-азиятските религиозни култове и да проуча въпроса по-подробно. (Тук не е лошо да посочите кои източници вие считате за правдоподобни, защото сведения колкото щеш, кое от кое по-различни базиращи се на исторически хипотези)
Това заради което се включих в този форум, е заинтересираността ми от това, кои са причините един християнски народ да се връща към езическите си корени. Такова нещо се забелязва и у други народи. Та въпроса ми е, не как древните са почитали Тангра, а как вие това го правите. Имате ли свещенодействие, как протичат обредите, има ли някаква свещенна йерархия, има ли езотерика във вашата вяра или тя е универсална и открита за всички, и разни такива въпроси. Едно е сведението за някакъв култ от разни противоречиви източници, а друго прякото сведение от практикуващите го. За сега, въпросите са много, ако се има пред вид чувствителността ви към провокатори, предполагам че няма да получа задоволяващ отговор, но не мога да се преструвам на Тангрист, Тангриянец, Танграджия (май верно звучи обидно), или да посочвам наболяващите неща с цел подтикване на нецензурни думи.
Ако някой мисли че е безобидно да сподели собствения си мистичен опит по отношение на Тангра, и култа нека да пише. Или може да се отвори тема, където ще се обсъждат тия неща.

Поздрави!!
PM
antijew
Публикувано на: 19.5.2007, 13:13
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 1 195
Участник # 747
Дата на регистрация: 10-January 07

Pirov,явно не обичаш да четеш!Твой проблем!Има неща,които колкото и да се старае някой да ги обясни на друг не става.

--------------------
www.xnetbg.com/ne.swf
PM
Йордан_13
Публикувано на: 19.5.2007, 13:30
Quote Post

Админ

Група: Админ
Съобщения: 16 428
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

QUOTE (Pirov @ May 19 2007, 11:49 AM)
Здравей антиджу,

За съжаление отговор в материалите има само на първия ми въпрос, и то частичен. В сериозните академични среди едно такова изложение на вярата изисква обширна апология. Мисля по-нататък ако намеря време да събера материали за централно-азиятските религиозни култове и да проуча въпроса по-подробно. (Тук не е лошо да посочите кои източници вие считате за правдоподобни, защото сведения колкото щеш, кое от кое по-различни базиращи се на исторически хипотези)
Това заради което се включих в този форум, е заинтересираността ми от това, кои са причините един християнски народ да се връща към езическите си корени. Такова нещо се забелязва и у други народи. Та въпроса ми е, не как древните са почитали Тангра, а как вие това го правите. Имате ли свещенодействие, как протичат обредите, има ли някаква свещенна йерархия, има ли езотерика във вашата вяра или тя е универсална и открита за всички, и разни такива въпроси. Едно е сведението за някакъв култ от разни противоречиви източници, а друго прякото сведение от практикуващите го. За сега, въпросите са много, ако се има пред вид чувствителността ви към провокатори, предполагам че няма да получа задоволяващ отговор, но не мога да се преструвам на Тангрист, Тангриянец, Танграджия (май верно звучи обидно), или да посочвам наболяващите неща с цел подтикване на нецензурни думи.
Ако някой мисли че е безобидно да сподели собствения си мистичен опит по отношение на Тангра, и култа нека да пише. Или може да се отвори тема, където ще се обсъждат тия неща.

Поздрави!!

Има съществени разлики в това, което ти възприемаш и това, което ние разбираме, и това, което наистина Е.
Тенгрианството не е езически тюркски култ, това е коренната Българска вяра, изначалния планетен монотеизъм, много по-късно възприет или онагледен от това, което се нарича "тюрки" с титлата Кан. И не е езичество - Монотеизъм.
Кан Тенгри е едно планетно схващане за Абсолюта, за Необозримостта, защото как можеш да сложиш на Необозримостта, прозвището Кан - Господар, Владетел, или както по-късно старозаветието и християнството го нарекоха Господ Бог. Това е приземено, планетно схващане на Необозримото. Затова има разлика между коренната Българска вяра и начинът, по който е възприета тя, от така наречената "тюркска общност", а също, както сега е модерно - иранската общност.
PMEmail Poster
Pirov
Публикувано на: 19.5.2007, 19:25
Quote Post

Читател
**

Участник # 966

QUOTE (Jordan_13 @ May 19 2007, 12:30 PM)

..Има съществени разлики в това, което ти възприемаш и това, което ние разбираме, и това, което наистина Е....

Естествено, че е така, тъкмо затова и пиша във този форум. Между другото, благодаря ти за пояснението около монотеизма. Макар че има съществени разлики между източните монотеистични култове и семитския монотеизъм, все пак, приемам че става дума за монотеизъм. На изток той много се доближава до пантистичните разбирания за това какво е бог.
PM
PARADOX
Публикувано на: 19.5.2007, 20:32
Quote Post

Отдаден

Група: Изгонени
Съобщения: 1 245
Участник # 862
Дата на регистрация: 6-March 07

QUOTE (Pirov @ May 19 2007, 06:25 PM)

..Има съществени разлики в това, което ти възприемаш и това, което ние разбираме, и това, което наистина Е....

Естествено, че е така, тъкмо затова и пиша във този форум. Между другото, благодаря ти за пояснението около монотеизма. Макар че има съществени разлики между източните монотеистични култове и семитския монотеизъм, все пак, приемам че става дума за монотеизъм. На изток той много се доближава до пантистичните разбирания за това какво е бог.

Ако искаш да получаваш отговори на въпросите ти, забраави думата "семит" и нейните производни....!!!
PM
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

QUOTE (Pirov @ May 19 2007, 06:25 PM)

Така е. Има различия във възприемането на монотеизма от семитите и народите на дълбокия изток на Азиатския континент. Аз го наричам не точно разбиране, защото осмислянето идва след възприемането. Наричам го възприемане, защото има един изначален монотеизъм на планетата - Тенгрианството, който може да се оприличи на една пчелна пита, от която си чупи всеки в различните епохи, за да прави своето.
Разликата между Изтока и семитския монотеизъм идва от това, че при първите е преимуществено въображението, а при вторите рационалния ум. Това са два различни начина на възприемане на Тенгрианството. При първите имаш пантеистично разбиране и след това политеистично разбиране, защото въображението не само детайлизира и метаморфозира формите, но и дава тяхната взаимовръзка и цялост, докато при рационалния ум света е в своята детайлност и полярност. Тогава ясно е примерно един юдаизъм има своите корени в двубожния зороастризъм. Като там дори единият полюс взема връх и говорим дори за монодемонология, не толкова за единобожие.
PMEmail Poster
Pirov
Публикувано на: 20.5.2007, 19:15
Quote Post

Читател
**

Участник # 966

Честно казано, не ми са много ясни нещата тук. Вие казвате че изначално съществува едно универсално Тенгриянство, чрез вековете рудиментирало до неузнаваемост, особено у евреите. Но това не е ли много смело твърдение при положение че има един дисконтинуитет от двайсетина века. Самите Българи доколкото ми е известно, навсякъде приемат де, Християнството, де Исляма. На места из централна Азия, народите от българско потекло сиреч Татарските народи които все още практикуват някакъв шаманизъм са на нивото на тотемистичните култове.
Аз също съм привърженик на идеята че Религиите спротивно на общоприетите теории са склонни към деградация, И че в древността най-вероятно е съществувал само монотеизма, а това което става после е последица от човешкото падение. Тези религии като будизма,(който също може да се счита за своего рода монотеизъм), Религията на Сиките примерно, и Тангризма, се окачествяват с едно божествено безличие. Бог в тези източни религии е безличен абсолютен, и есхатологичната перспектива на последователите е губене на личността т.е. стапяне с няакъв абсолют, нирвана, или каквото и да е там. Никаква личностност на бога.
Бог все пак, не може да бъде нищо друго освен конкретна личност.

Много ще се радвам да чуя, защо сте избрали да следвате този култ изоставен почти от всички последователи. Ако е само заради револта от обстоятелствата днес, и връщане на Българщината към някаква романтична мнима идентичност, а не заради метафизични причини, много ще съм разочарован.
PM
Йордан_13
Публикувано на: 20.5.2007, 19:49
Quote Post

Админ

Участник # 544

QUOTE (Pirov @ May 20 2007, 06:15 PM)
Честно казано, не ми са много ясни нещата тук. Вие казвате че изначално съществува едно универсално Тенгриянство, чрез вековете рудиментирало до неузнаваемост, особено у евреите. Но това не е ли много смело твърдение при положение че има един дисконтинуитет от двайсетина века. Самите Българи доколкото ми е известно, навсякъде приемат де, Християнството, де Исляма. На места из централна Азия, народите от българско потекло сиреч Татарските народи които все още практикуват някакъв шаманизъм са на нивото на тотемистичните култове.
Аз също съм привърженик на идеята че Религиите спротивно на общоприетите теории са склонни към деградация, И че в древността най-вероятно е съществувал само монотеизма, а това което става после е последица от човешкото падение. Тези религии като будизма,(който също може да се счита за своего рода монотеизъм), Религията на Сиките примерно, и Тангризма, се окачествяват с едно божествено безличие. Бог в тези източни религии е безличен абсолютен, и есхатологичната перспектива на последователите е губене на личността т.е. стапяне с няакъв абсолют, нирвана, или каквото и да е там. Никаква личностност на бога.
Бог все пак, не може да бъде нищо друго освен конкретна личност.

Много ще се радвам да чуя, защо сте избрали да следвате този култ изоставен почти от всички последователи. Ако е само заради револта от обстоятелствата днес, и връщане на Българщината към някаква романтична мнима идентичност, а не заради метафизични причини, много ще съм разочарован.

Твоите разочарования, много не ни интересуват. Причините не са нито метафизични, нито нравствени, нито социални, причините са Български. Ние сме Българи, затова изповядаме коренната си Вяра. Точно, защото сме Българи, цялостно осъзнати като такива.
Въпросът, който задаваш, може би ще получи отговор в книгата на Ангел Грънчаров "Завръщането на Тангра". Казвам ти го, без да съм я чел, защото не съм от тези, които знаят след като са прочели и вярват, след като са видели.

Сега друг е въпросът, че поставяш една тема, която бе повдигната в така наречения "Български националистически форум", от някакъв безродник Далай Татар, където ясно посочих, че Тенгрианството (не Тангризма) се разтваря (себежертва се ) в своите деца (възникналите нови религии), така както космичния човек Пуруша (във Ведите) се разкъсва на части, за да се събере след това отново своето тяло.

То не престава да живее, независимо колко века минават, защото Вечното не умира. То затова е вечно.
Затова Ангел Грънчаров, много добре е поставил това заглавие "Завръщането на Тангра", а не възкръсването или възраждането, защото Той никога не е умирал и няма да умре.
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 20.5.2007, 20:15
Quote Post

Админ

Участник # 544

"Аз също съм привърженик на идеята че Религиите спротивно на общоприетите теории са склонни към деградация, И че в древността най-вероятно е съществувал само монотеизма, а това което става после е последица от човешкото падение. Тези религии като будизма,(който също може да се счита за своего рода монотеизъм), Религията на Сиките примерно, и Тангризма, се окачествяват с едно божествено безличие. Бог в тези източни религии е безличен абсолютен, и есхатологичната перспектива на последователите е губене на личността т.е. стапяне с няакъв абсолют, нирвана, или каквото и да е там. Никаква личностност на бога.
Бог все пак, не може да бъде нищо друго освен конкретна личност."

----------------------------------------------------------
Абсолютната безличност осмисля личността, а когато личността започва да тежи я освобождава. Защото понякога и личността може да тежи. Така че, личността може да се загуби, но божествеността и остава.
Затова Бог наистина може да бъде Личност, но Абсолюта - не. А тази личностност идва, когато съзнанието на човека се центрира на планетата и човекът почва да се осъзнава като индивидуалност и личност. Преди това има своего рода комунизъм - колективно съзнание smil4334ad8a149e0.gif , в което стои почитта към Майката, защото човечеството представлява именно един орляк от деца, неосъзнали своята индивидуалност и личностност. Когато децата порастнат сменят Майката с Бащата, когато порастнат пък и станат мъже и бащи, ще сменят и Бащата с онова, което наричаме Абсолют или Ден Грее. Толкова.
PMEmail Poster
Bell
Публикувано на: 20.5.2007, 20:15
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 861
Участник # 101
Дата на регистрация: 5-September 05

Щом интересът ти е толкова сериозен, не е лошо да отвориш нова тема, защото тази не е подходяща!

По-специялно и подробно за същността на тенгриянството и това, което е достигнало до нас, може да ти обясни Елтимир, но в момента не е сред нас...вероятно ще получиш най-подробните отговори, когато той се върне (дано да е съвсем скоро)!

PM
Pirov
Публикувано на: 20.5.2007, 20:29
Quote Post

Читател
**

Участник # 966

Искаш да кажеш че, вие избирате да се отречете от Христа и да се върнете на почитането на Тангра само заради това че това е била българската вяра преди покръстването? Приемате един бог, без да знаете какъв е, или по-скоро без да ви интересува това, не знаете какво очаквате от този бог, тук и след смъртта.
Това обяснява много неща. Да разбирам ли че този бог е подчинен и служи покорно на върховния идол наречен България, чрез чиято призма се гледа всичко и е "метрон пандон" както обичат да казват гърците? Да си кажа честно, очаквах много повече от ако мога да го нарека така "нео-тангризма" отколкото само украшение на националистическата идея.
Както и да е, можеш ли да посочиш линк от къде може да се дръпне въпросната книга на Елтимир в електронен вариянт, или ако я няма от къде може да се купи евентуално.
Благодаря предварително!!
PM

Topic OptionsСтраници: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020